Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

Del

Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

FN har netop offentliggjort, at Danmark får vigtig lederrolle som ”Global Theme Champion” frem mod FN-topmødet om verdensmål 7 om bæredygtig energi til september. Topmødet kommer på et kritisk tidspunkt, hvor den globale COVID-19 pandemi både har skabt udfordringer - men også muligheder for en hurtig vej mod en grønnere verden.

Det er det første globale FN-topmøde om energi siden 1981 og en vigtig trædesten på vejen mod Parisaftalens mål om at holde de globale temperaturstigninger under 2 grader og helst under 1,5 grader i forhold til det førindutrielle niveau.

”Hvis vi skal komme i hus med vores globale klimaambitioner, så er energiomstilling og vores kamp mod kul enormt afgørende, og vejen går gennem de grønne løsninger, som danske virksomheder leverer i verdensklasse. Men det handler ikke kun om klima. Også i arbejdet med stabilitet, konfliktforebyggelse og sikkerhed er grøn energiomstilling et vigtigt element,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Den globale energisektor er stadig dybt afhængig af fossile brændsler. Globalt står energi for ca. 70% af de samlede globale -udledninger. En omstilling fra fossil til grøn energi er derfor helt afgørende for at levere de nødvendige reduktioner og holde de globale temperaturstigninger i skak.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen vil stå i spidsen for Danmarks indsats frem mod topmødet.

”Vi vil arbejde for et meget ambitiøst resultat af topmødet, som kan understøtte COP26, der ligger umiddelbart efter topmødet. I vores rolle vil vi særligt have fokus på at inddrage den private sektor og sikre konkrete løsninger på, hvordan lande kan opnå sine målsætninger om at forøge mængden af vedvarende energi i energisystem, øget energieffektivitet og ikke mindst en hurtig udfasning af kul på en bæredygtig måde”, siger Dan Jørgensen.

Ifølge det internationale vedvarende energiagentur, IRENA, kan investeringer i mere vedvarende energi, energieffektivitet, elektrificering levere næsten 90 % af de nødvendige reduktioner frem 2050. Investeringer i grøn omstilling kan desuden understøtte en bæredygtig vækst og grønne jobs. Omstilling til grøn energi skal være en motor for COVID-19-genopretning, der også understøtter mange af de andre 17 verdensmål som f.eks. sundhed gennem elektrificering af sundhedsklinikker.

”COVID-19 krisen har ramt verdens fattigste lande hårdt, og der er brug for en genstart af landenes økonomier. Men det skal ske gennem en grøn, retfærdig og mere bæredygtig omstilling, der også skaber grønne jobs. Danmark kan i FN vise vejen og inspirere andre lande til at følge trop, så vi kan hjælpe de svageste befolkninger med at komme på fode igen mere grønt og effektivt”, siger minister for udviklingssamarbejde og minister for nordisk samarbejde, Flemming Møller Mortensen.

Som Global Theme Champion bygger Danmark videre på rollen som leder af energiomstilling fra FN klimatopmødet i 2019. Danmark er valgt, fordi vi har høje klimaambitioner og markante styrkepositioner og kompetencer inden for udviklingen og integration af vindenergi, energieffektivitet og samarbejde med den private sektor gennem bl.a. klimapartnerskaberne.

Danmark skal lede forberedelserne til FN-topmødet sammen med Brasilien, Colombia, Tyskland, Indien og Storbritannien.

Nøgleord

Kontakter

For Udenrigsministeren og Udviklingsministeren: Kontakt pressevagten@um.dk eller tlf: 61979247

For Klima-, energi- og forsyningsministeren: Presserådgiver Lasse Bendtsen, tlf: 41923884, lasab@kefm.dk

Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K

41723805http://kefm.dk

 

 
What do you want to do ?
New mailCopy
 
What do you want to do ?
New mailCopy
 
What do you want to do ?
New mailCopy
 
What do you want to do ?
New mailCopy

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Bedre muligheder for tilskud til grøn varme og energirenovering3.3.2021 07:00:00 CETPressemeddelelse

Hvis de utætte vinduer trænger til at blive skiftet ud, eller det sorte fyr skal erstattes af en grøn varmepumpe, så bliver der nu bedre mulighed for at få tilskud. Fremover bliver der flere årlige ansøgningsrunder til den såkaldte Bygningspulje, så ansøgningerne kan blive behandlet hurtigere, og så man ikke skal vente et helt år med at søge igen, hvis man får afslag. Samtidig justeres tilskuddet, så flere kan få støtte. Næste ansøgningsrunde åbner i starten af april.

Denmark decides to construct the world’s first windenergy hub as an artificial island in the North Sea4.2.2021 12:00:00 CETPress release

Denmark has reached a landmark agreement on the construction of an energy hub in the North Sea. The energy hub will be an artificially constructed island 80 kilometers from the shore of the peninsula Jutland. It will be owned by a public-private partnership. The hub will strengthen the integration of Europe’s power grids and increase renewable electricity production necessary for a cli-mate neutral Europe.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum