Plastic Change

Danmark drukner i skod, slikpapir og plastikkrus

Del

I dag udkommer resultaterne af en ny dansk undersøgelse, der identificerer de ti producenter, hvis plastikemballager og produkter undersøgelsen hyppigst fandt i den danske natur. Det er miljøorganisationen, Plastic Change, der sammen med en række frivillige tværs over hele landet, har udført et såkaldt Producent Tjek for at finde ud af, hvilke producenter og hvilke plastikprodukter, der forurener i Danmark. Undersøgelsen viser, at det særligt er producenter af cigaretter, slik og fødevarer, som dominerer listen.

Som regel er det godt at nå en top 10 placering, og endnu bedre at være blandt top fem. Det gælder dog næppe i dette tilfælde, hvor placeringen, som en af Danmarks største plastikforurenere, formentlig ikke er en titel nogen virksomhed ønsker sig. Det er imidlertid netop en placering blandt listens top 5, som British American Tobacco, Royal Unibrew, Carlsberg Group, Mondeléz og Philip Morris International kan bryste sig af. Undersøgelsen viser nemlig, at de nævnte producenter er de fem største plastikforurenere, da deres produkter, er de hyppigst fundne i undersøgelsen.

Et Producent Tjek kortlægger og identificerer varemærker og producenter bag det plastikaffald, som vi finder i naturen. Affaldet til Producent Tjek 2021 er indsamlet og registreret i forbindelse med årets World Cleanup Day den 18. september 2021. Indsamlingen foregik på ni forskellige lokationer på tværs af Danmark - blandt andet i København, Aarhus og Jyllinge. Undersøgelsen viser, at plastikaffaldet i den danske natur først og fremmest er fødevareemballager og rygeraffald, herunder særligt cigaretfiltre, slikpapir og plastikkrus.

Det er ikke kun i Danmark, der laves Producent Tjek. I dag offentliggøres også den globale Producent Tjek rapport (Brand Audit Report), som den internationale miljøbevægelse Break Free From Plastic står bag. Rapportens resultater er baseret på data indsamlet af ca.11.000 frivillige, som har udført 440 undersøgelser i 45 lande på tværs af seks kontinenter. Plastic Change er koordinator for det danske Producent Tjek, og det indsamlede data fra Danmark indgår også i den globale rapport. Metoden bag et Producent Tjek gør det muligt, at mobilisere civilsamfundets kræfter i kampen mod plastikforurening og derigennem holde producenterne ansvarlige for de produkter og emballager de sætter på markedet. 

”Ansvaret for plastikforureningen kan ikke blot placeres på individet eller lokalsamfund, hvilket ofte er tilfældet. Særligt ikke når disse produkter og emballager ikke har været ordentligt gennemtænkt til at begynde med. I den cirkulære økonomi, som vi er i gang med at omstille til, følger ansvaret nemlig hele vejen rundt i det cirkulære system” udtaler Anne Aittomaki, strategisk direktør i Plastic Change. 

Det er andet år i træk, at undersøgelsen finder sted i Danmark, og der er både gengangere og et par nye navne på listen: 

Top 10 plastikforurenere i Danmark 2021

 1. British American Tobacco 
 2. Royal Unibrew A/S 
 3. Carlsberg Group 
 4. Mondelez International 
 5. Philip Morris International 
 6. Mars, Incorporated 
 7. McDonald’s 
 8. Reynolds American 
 9. Reitan Group 
 10. Ferrero Group 

Det er fjerde år i træk, at undersøgelsen finder sted internationalt:

Top 10 plastikforurenere globalt 2021

 1. Coca Cola Company 
 2. Pepsico
 3. Unilever 
 4. Nestlé 
 5. Proctor & Gamble 
 6. Mondelez International 
 7. Philip Morris International 
 8. Danone 
 9. Mars Inc
 10. Colgate Palmolive 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Plastic Change

Plastic Change
Plastic Change
Islands Brygge 39
2300 Købehavn S

+45 26142070https://plasticchange.dk/

Plastic Change er en dansk miljøorganisation, med et ambitiøst internationalt sigte

Plastic Change kæmper for en verden uden plastikforurening. Plastik er overalt – på land og til vands. Tre generationers forbrug af plastik har sat sine spor. Kun en lille del bliver genanvendt og meget bliver brændt. Resten ligger i naturen i hundredvis af år.

Følg pressemeddelelser fra Plastic Change

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Plastic Change

Hele verden rydder naturen for plastikaffald til World Cleanup Day17.9.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Lørdag den 18. september afholdes der for fjerde år i træk, World Cleanup Day, som er verdens største civile begivenhed. Sidste år deltog 166 lande og mere end 11 millioner mennesker. Op imod 15.000 af dem var danskere, der tilsammen fik indsamlet mere end 26,5 tons affald i den danske natur, fordelt på omtrent 750 oprydninger. I år rydder vi op igen og Plastic Change laver et såkaldt Producent Tjek på det indsamlet affald.

90% af danskerne vil returnere madvareemballager, hvis der var pant på16.6.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

En ny undersøgelse foretaget af Analyse Danmark for miljøorganisationen Plastic Change viser, at danskerne er klar til pant på flere typer emballager. Undersøgelsen offentliggøres i dag d.16 juni som er global refill dag, hvor organisationer, virksomheder og borgere over hele verden sætter fokus på opfyldelige emballager der bruges igen og igen, som en måde at komme den stigende plastikforurening til livs på.

Ny strategi fra Plastic Change skal sikre højere ambitioner for at løse plastikkrisen4.2.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Plastikforureningen fortsætter med at stige på globalt plan på trods af flere års fokus på og initiativer for det modsatte. Det vurderes, at selv hvis alle nuværende planlagte initiativer og lovgivning på området gennemføres, så vil plastikforureningen i verdenshavene alligevel være tredoblet om blot 20 år. Der er behov for, at vi gør mere. Derfor lancerer den danske miljøorganisation Plastic Change i dag en ny treårig strategi 2021-2023, der skal højne niveauet for den danske indsats for at knække kurven for plastikforurening.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum