Udenrigsministeriet

Dan Jørgensen og Ban Ki-moon skal samarbejde om klimatilpasning i Afrika

Del
Ministeren for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen har takket ja til at træde ind i den rådgivende bestyrelse for Global Center on Adaptation på invitation fra centrets bestyrelsesformand og 8. Generalsekretær for FN, Ban Ki-moon.

Som led i den markante styrkelse af den danske indsats for global klimatilpasning, skal Dan Jørgensen i bestyrelsen arbejde for at accelerere indsatsen for klimatilpasning i Afrika i tæt samarbejde med blandt andet den Afrikanske Union og den Afrikanske Udviklingsbank.

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen udtaler:

”Landene i Afrika mærker i stadigt stigende grad klimaforandringernes konsekvenser. Tørker og cykloner bliver hyppigere og alvorligere for hvert år der går. Det er en hovedprioritet for Danmark at hjælpe de berørte lande med at beskytte sig og tilpasse sig disse svære vilkår. Derfor er jeg glad for på Danmarks vegne nu at skulle arbejde sammen med en organisation som er blandt de absolut førende på denne dagsorden.”   

Bestyrelsesformand for Global Center on Adaptation, og 8. Generalsekretær for FN, Ban Ki-moon udtaler:

”Det glæder mig, at ministeren har takket ja til at blive en del af den rådgivende bestyrelse i Global Center on Adaptation. Klimatilpasning er en topprioritet og det er afgørende, at vi handler hurtigere i Afrika i særdeleshed. Danmark har en lang historik for at gå forrest i kampen for klimaet. Jeg er overbevist om, at Global Center on Adaptation vil stå stærkere med ministerens personlige engagement og lederskab.”

Siden 2021 har Global Center on Adaptation markeret sig som fremtrædende aktør på tilpasningsdagsordenen med fokus på Afrika. Centret nyder særlig opbakning blandt afrikanske ledere, og Global Center on Adaptation har været vært for en række højniveaumøder, der har sat fokus på behovet for øget indsats i Afrika, ikke mindst i forbindelse med FN’s klimaforhandlinger.

CEO for Global Center on Adaptation, Patrick Verkooijen, udtaler:

”Jeg er meget glad for, at minister Dan Jørgensen har taget imod invitationen om at træde ind i den rådgivende bestyrelse for Global Center on Adaption. Hans erfaring, drive og stærke lederskab vil være uvurderligt i arbejdet med at mobilisere opbakning til Africa Adaptation Acceleration Programmet og i indsatsen for at holde andre lande op på det globale løfte om at fordoble finansiering til klimatilpasning. Tilpasning er ikke en særskilt dagsorden – effektiv tilpasning handler om at integrere klimarisici i alle niveauer af beslutningstageres arbejde.”

FN’s Klimapanels 6. hovedrapport slog i marts fast, at Afrika er særligt hårdt ramt af konsekvenserne af klimaforandringer. Afrikas Horn har de senere år været ramt af den værste tørke i området i over 40 år, og tørken vurderes at have haft voldsomme konsekvenser for 20 millioner mennesker.

Dan Jørgensen siger:

“Regeringen har med min nye portefølje, som dækker både udviklingspolitik og klimapolitik, sendt et klart signal om, at vi ønsker i langt højere grad at sammentænke de to politikområder. Vi gør det konkret ved at samarbejde med dygtige aktører rundt omkring i verden og ved at øremærke 60% af vores klimatilstand til klimatilpasning,”

Og tilføjer:

“Klimaforandringerne forværrer mange af de problemer landene i Afrika allerede døjer med. Når tørke eller cykloner rammer et land hårdt betyder det ofte at fattigdom og ulighed stiger, konflikter forværres og menneskerettighederne kommer under pres.”

Baggrund
Samarbejdet med Global Center on Adaptation (GCA) er en del af den markante styrkelse af den danske indsats for klimatilpasning, der forventes at udgøre ca. 60% af den samlede klimabistand i 2023.

Danmark yder finansiel støtte til Global Center on Adaptation med fokus på Africa Adaptation Acceleration Programmet (AAAP), der drives i et samarbejde mellem GCA og den Afrikanske Udviklingsbank. Der forventes en samlet dansk bevilling på 270 millioner kr. til programmet, hvoraf 50 millioner gives til direkte til centeret.

Den danske bevilling til AAAP har fokus på klimatilpasset infrastruktur i byer. Bidraget til GCA styrker centrets arbejde med at understøtte særligt den Afrikanske Udviklingsbank og Verdensbankens arbejde med at integrere klimatilpasning og modstandskraft i infrastruktur i byer.

For yderligere information, kontakt pressevagten@um.dk.

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Danmark støtter oprydningsaktion for at undgå miljømæssig superkatastrofe31.5.2023 05:58:00 CEST | Pressemeddelelse

En FN oprydningsaktion er undervejs for at tømme olietankeren FSO Safer, der ligger ud fra Yemens kyst og risikerer at eksplodere eller lække når som helst. Danmark donerer 7,5 millioner kroner for at finansiere redningsaktionen, der skal undgå et historisk stort olieudslip og forværring af den allerede alvorlige humanitære situation i Yemen. Dermed fordobles støtten til redningsaktionen, som Danmark også sidste år bidrog til.

Kursskifte i dansk hjælp til Niger: Øget fokus på klimatilpasning25.5.2023 16:00:50 CEST | Pressemeddelelse

Niger er et af verdens fattigste lande og er særligt sårbar over for klimaforandringer. Temperaturen forventes at stige 1,5 gange hurtigere end det globale gennemsnit. Befolkningen er i forvejen udsat for tørker, oversvømmelser og ekstreme temperaturer og har få muligheder for at tilpasse sig de ændrede forhold. Derfor øger Danmark nu støtten til at gøre Niger mere modstandsdygtig over for klimaforandringerne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum