Cyklistforbundet

Cyklistforbundet til alle landets borgmestre: Ommøbler byerne, så de fremmer gang og cykling

Del

Post corona: Nu skal vi gentænke byerne og skabe bedre rammer for, at borgerne vælger en aktiv og bæredygtig transport i hverdagen. Det skriver Cyklistforbundets direktør Klaus Bondam i et brev til landets borgmestre.

I et brev sendt til alle landets borgmestre samt til medlemmerne af kommunernes teknik- og miljøudvalg og sundhedsudvalg peger Cyklistforbundets Klaus Bondam på, at cykel- og gangvenlige byer vil styrke sundheden.

Han opfordrer derfor kommunerne til at udnytte ophævelsen af anlægsloftet og sætte gang i de infrastrukturinvesteringer, der fremmer cykling og gang.

Klau Bondam skriver i brevet til de lokale politikere: 

- Når vi så hurtigt kan ændre vores arbejdsvaner, som vi har set under coronakrisen, med sprit, afstand og onlinemøder, så kan vi også ændre den måde, vi bevæger os til og fra arbejde på. Det er en vaneændring på niveau med dengang, hvor vi besluttede at droppe cigaretterne indendørs og siden også i det offentlige rum. Det var en omvæltning for mange, men en enorm fordel i forhold til sundhed og miljø – både på individuelt og samfundsmæssigt plan.

- Hvis politikerne tør træffe en beslutning om at begrænse personbiltransporten i de nære byområder, kan vi endnu engang skabe enorme sundheds- og miljømæssige fordele for både den enkelte og for vores samfund – og toppe op med grøn omstilling, skriver Klaus Bondam. 

Se brevet her (pdf)

Hidtil har luftforureningen været årsag til, at 4.200 danskere hvert år dør for tidligt. Men ifølge de danske myndigheder er luftforureningen med NOx-gasser faldet omkring 40% i de fire største danske byer under coronakrisen. 

Klaus Bondam opfordrer i brevet kommunerne til at 'ommøblere' byerne til en mere cykel- og gangvenlig indretning:

- Den politiske handling er oplagt: Sæt hurtigst muligt gang i de investeringer, der skal til for at ommøblere vores byer, så det bliver mere trygt og sikkert at vælge at cykle eller gå de kortere afstande; så kombinationen af kollektiv transport og aktiv transport bliver den mest effektive måde at bevæge sig på over længere afstand; og så vi generelt kan begrænse biltransporten i tætbefolkede byområder.

Cyklistforbundets brev er sendt til i alt 1414 borgmestre samt medlemmer.

Politikere og embedsværk kan få faglig rådgivning og ny viden til arbejdet med cykelfremme flere steder - for eksempel via Det Kommunale Cykelfagråd og Den Nationale Cykelkonference 2020, som Vejdirektoratet og Cyklistforbundet afholder til efteråret. 

Kontakter

Billeder

Vedhæftede filer

Information om Cyklistforbundet

Cyklen giver oplevelser, frihed og motion. Cyklen gør vores verden sundere, grønnere og mere bæredygtig. Vi arbejder for, at alle kan cykle sikkert og trygt. Uanset alder. Uanset om man bor på landet eller i byen. Vi er en demokratisk organisation, hvor alle, der ønsker en cykelvenlig verden, kan engagere sig. Vi er tilstede over hele Danmark og er en del af paraplyorganisationen European Cyclists’ Federation.

Følg pressemeddelelser fra Cyklistforbundet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cyklistforbundet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum