Covid-19 prognose: Næste bølge er på vej til Danmark, og den kan blive ligesom den første

Del

Forskere forudser, at Danmark og en række europæiske lande bliver ramt af ny Covid-19-bølge i løbet af september, og at den vil klinge af efter ca. to uger.

Omkring uge 35-37 risikerer Danmark at blive ramt af en bølge med nye Covid-19-smittede, som kan blive lige så stærk som den første, der ramte landet i foråret.

Det forudser professor i teoretisk fysik, Francesco Sannino fra Syddansk Universitet. Sammen med med kollegerne Giacomo Cacciapaglia og Corentin Cot fra Lyons universitet i Frankrig, har han udarbejdet en model, der nu fremskriver Covid-19-udviklingen i Danmark og andre europæiske lande resten af året 2020.

- Vores simulering viser, at vi kommer til at stå med et lignende antal smittede som i foråret, hvis vi tager de samme forholdsregler for social afstand og indfører samme restriktioner som under første bølge. Hvis vi ikke gør det, risikerer vi endnu flere smittede, siger han.

Iflg. modellen vil anden bølge i Danmark toppe i ugerne 38-40 og begynde at klinge af omkring uge 40-42. Samme forløb som under første bølge, hvis forholdsregler og restriktioner er de samme. Først efter uge 50 vil tallet af nye smittede igen blive lige så lavt som før uge 30, hvor de langsomt begyndte at stige igen.

Simuleringen er baseret på COVID-19-data fra hele verden og særligt fra første bølge. Den videnskabelige beregningsmetode har rod i partikelfysikkens metoder og er af samme art, som epidemologer bruger til at simulere sygdomsspredning. Den beregner antallet af smittede, inkl. dem, der ikke bliver registreret, og inddrager altså det såkaldte mørketal.

Efter at have fodret modellen med data, foretog forskerne hundredevis af simuleringer, der hver især afviger lidt, når det gælder tidspunktet for den næste bølges indtræden og peak, men ikke omfanget af den. Resultaterne, som de præsenteres her, er for tidspunkternes vedkommende altså et gennemsnit – det er altså muligt, at tidspunkterne kan indtræffe nogle dage (måske op til 14 dage) før eller efter de her oplyste.

- Men modellen efterlader ikke nogen tvivl om, at en anden, lige så omfattende bølge vil komme, hvis vi ikke skærper de foranstaltninger, som gælder i øjeblikket, mener Francesco Sannino.

En præmis for modellen er også, at der ikke er nogen flokimmunitet.

De lande, som er med i modellen, er Østrig, Belgien, Kroatien, Danmark, Finland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Ungarn, Irland, Italien, Holland, Norge, Polen, Slovakiet, Spanien, Schweitz og Storbritannien.

De fleste af dem forventes at blive ramt af nye COVID-19-bølger i perioder fra september til december, særligt mellem uge 32 og 48.

- Vores model kan bruges af stater, virksomheder, borgere og det finansielle marked til at forberede sig og iværksætte nødvendige lokale og globale foranstaltninger, før næste bølge rammer, siger Francesco Sannino.

Francesco Sannino og kolleger fremlagde en lignende model i foråret, der forudså, at antallet af smittede i Danmark med 90 pct. sikkerhed ville toppe senest 12. april, og den kom til at holde stik. https://www.sdu.dk/da/om_sdu/fakulteterne/naturvidenskab/nyheder-2020/coronavirus

Den videnskabelige model og resultaterne er beskrevet i den videnskabelige artikel Second wave COVID-19 pandemics in Europe: A Temporal Playbook, der netop nu er ved at gennemgå såkaldt peer-review, hvor videnskabelige fagfæller gennemgår artiklen og vurderer kvaliteten af forskningen.

Forskerne har lavet denne animation, der viser den forventede udvikling i Europa: https://www.youtube.com/watch?v=qbC3_uekkBE

Se yderligere oplysninger og lande-oversigt i den videnskabelige artikel, hvor forskerne offentliggør deres arbejde. https://arxiv.org/pdf/2007.13100.pdf

Nøgleord

Kontakter

Professor i teoretisk fysik, Francesco Sannino, Institut for Fysik, Kemi og Farmaci. Leder af Centre for Cosmology and Particle Physics Phenomenology, SDU. https://portal.findresearcher.sdu.dk/da/persons/sannino. Mobil: 2135 6088. Email: sannino@cp3.sdu.dk

Kommunikationsmedarbejder Birgitte Svennevig, Det Naturvidenskabelige Fakultet, tlf 2759 8679. Email birs@sdu.dk

Billeder

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum