Covid-19 prognose: Næste bølge er på vej til Danmark, og den kan blive ligesom den første
Omkring uge 35-37 risikerer Danmark at blive ramt af en bølge med nye Covid-19-smittede, som kan blive lige så stærk som den første, der ramte landet i foråret.
Det forudser professor i teoretisk fysik, Francesco Sannino fra Syddansk Universitet. Sammen med med kollegerne Giacomo Cacciapaglia og Corentin Cot fra Lyons universitet i Frankrig, har han udarbejdet en model, der nu fremskriver Covid-19-udviklingen i Danmark og andre europæiske lande resten af året 2020.
- Vores simulering viser, at vi kommer til at stå med et lignende antal smittede som i foråret, hvis vi tager de samme forholdsregler for social afstand og indfører samme restriktioner som under første bølge. Hvis vi ikke gør det, risikerer vi endnu flere smittede, siger han.
Iflg. modellen vil anden bølge i Danmark toppe i ugerne 38-40 og begynde at klinge af omkring uge 40-42. Samme forløb som under første bølge, hvis forholdsregler og restriktioner er de samme. Først efter uge 50 vil tallet af nye smittede igen blive lige så lavt som før uge 30, hvor de langsomt begyndte at stige igen.
Simuleringen er baseret på COVID-19-data fra hele verden og særligt fra første bølge. Den videnskabelige beregningsmetode har rod i partikelfysikkens metoder og er af samme art, som epidemologer bruger til at simulere sygdomsspredning. Den beregner antallet af smittede, inkl. dem, der ikke bliver registreret, og inddrager altså det såkaldte mørketal.
Efter at have fodret modellen med data, foretog forskerne hundredevis af simuleringer, der hver især afviger lidt, når det gælder tidspunktet for den næste bølges indtræden og peak, men ikke omfanget af den. Resultaterne, som de præsenteres her, er for tidspunkternes vedkommende altså et gennemsnit – det er altså muligt, at tidspunkterne kan indtræffe nogle dage (måske op til 14 dage) før eller efter de her oplyste.
- Men modellen efterlader ikke nogen tvivl om, at en anden, lige så omfattende bølge vil komme, hvis vi ikke skærper de foranstaltninger, som gælder i øjeblikket, mener Francesco Sannino.
En præmis for modellen er også, at der ikke er nogen flokimmunitet.
De lande, som er med i modellen, er Østrig, Belgien, Kroatien, Danmark, Finland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Ungarn, Irland, Italien, Holland, Norge, Polen, Slovakiet, Spanien, Schweitz og Storbritannien.
De fleste af dem forventes at blive ramt af nye COVID-19-bølger i perioder fra september til december, særligt mellem uge 32 og 48.
- Vores model kan bruges af stater, virksomheder, borgere og det finansielle marked til at forberede sig og iværksætte nødvendige lokale og globale foranstaltninger, før næste bølge rammer, siger Francesco Sannino.
Francesco Sannino og kolleger fremlagde en lignende model i foråret, der forudså, at antallet af smittede i Danmark med 90 pct. sikkerhed ville toppe senest 12. april, og den kom til at holde stik. https://www.sdu.dk/da/om_sdu/fakulteterne/naturvidenskab/nyheder-2020/coronavirus
Den videnskabelige model og resultaterne er beskrevet i den videnskabelige artikel Second wave COVID-19 pandemics in Europe: A Temporal Playbook, der netop nu er ved at gennemgå såkaldt peer-review, hvor videnskabelige fagfæller gennemgår artiklen og vurderer kvaliteten af forskningen.
Forskerne har lavet denne animation, der viser den forventede udvikling i Europa: https://www.youtube.com/watch?v=qbC3_uekkBE
Se yderligere oplysninger og lande-oversigt i den videnskabelige artikel, hvor forskerne offentliggør deres arbejde. https://arxiv.org/pdf/2007.13100.pdf
Nøgleord
Kontakter
Professor i teoretisk fysik, Francesco Sannino, Institut for Fysik, Kemi og Farmaci. Leder af Centre for Cosmology and Particle Physics Phenomenology, SDU. https://portal.findresearcher.sdu.dk/da/persons/sannino. Mobil: 2135 6088. Email: sannino@cp3.sdu.dk
Kommunikationsmedarbejder Birgitte Svennevig, Det Naturvidenskabelige Fakultet, tlf 2759 8679. Email birs@sdu.dk
Billeder
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Uglegylp og bidemærker i nødder: Gå en tur i skoven og hjælp forskerne med at kigge efter hasselmus21.11.2024 14:01:44 CET | Pressemeddelelse
Hasselmusen er sjælden. Den findes forskellige steder på Fyn og Sjælland, og for nylig er den blevet spottet i Jylland. Nu beder biolog fra SDU og Naturama danskerne om hjælp til at finde ud af, hvor den lever ved at kigge efter bl.a. uglegylp og bidemærker i nødder.
Stort forskningsprojekt skal få os til at spise mere plantebaseret med ældgamle teknikker18.11.2024 10:57:46 CET | Pressemeddelelse
Et internationalt forskerhold, ledet af forskere fra Syddansk Universitet (SDU), vil forbedre smag og tekstur af plantebaserede erstatningsprodukter ved hjælp af fermentering og gøre teknikkerne skalerbare i fødevareindustrien. Projektet er finansieret af EU og har et samlet budget på 34 millioner kroner.
Fem kommuner i centrum for nyt EU-projekt om langsigtet kystnær klimatilpasning14.11.2024 08:40:49 CET | Pressemeddelelse
Opdateringen af DMI’s klimaatlas taler sit tydelige sprog. Selv hvis verden stoppede alle udledninger af drivhusgasser i dag, vil havvandstandsstigningerne fortsætte langt ind i det næste århundrede. Samtidig vil stormfloder, som den vi oplevede i oktober sidste år, ramme os langt oftere end i dag. Nu skal et nyt dansk-tyskt projekt undersøge, hvordan vi som samfund griber denne nye virkelighed an set fra et borgerperspektiv.
Hospital og universitet er rykket tættere sammen – og det nyder patienterne godt af11.11.2024 12:57:11 CET | Pressemeddelelse
En række sygeplejersker på Sjællands Universitetshospital er i gang med en universitetsuddannelse på SDU samtidig med, at de arbejder i egen afdeling. Det giver viden, og det giver nye aktiviteter, der kommer patienterne til gode.
Thomas Stauffer Larsen udnævnt til klinisk professor i hæmatologi5.11.2024 12:35:35 CET | Pressemeddelelse
Professoratet er nyoprettet og centreret omkring behandling af lymfekræft. Professorater er oprettet som en kombinationsstilling mellem Klinisk Institut, Syddansk Universitet og Hæmatologisk Afdeling på Odense Universitetshospital.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum