Coronasmitte: Det sker nok ikke for mig
Er du også træt af at holde afstand, bruge mundbind, håndsprit osv., og gør du det i mindre grad, når du er sammen med venner og familie? Så er du nok ikke den eneste. For indbygget i os mennesker er der en psykologisk bias, der gør, at vi undervurderer vores egen og vores nærmestes risiko for at pådrage os COVID-19-smitte. Derfor er vi mindre forsigtige sammen med de nærmeste end over for folk, vi ikke kender så godt.
I psykologiens verden hedder begrebet ’urealistisk optimisme’. Det går ud på, at folk generelt tror, at deres egen fremtid vil være bedre end andres i en lignende situation. Det viser sig inden for mange områder af vores liv. Nu har to forskere fra Aarhus BSS – Sinué Salgado og Dorthe Berntsen fra Psykologisk Institut – ved hjælp af spørgeskemaanalyser påvist, at ’urealistisk optimisme’ også gør sig gældende for coronasmitte, og det er dårligt nyt i forhold til smittespredning:
”Sådanne skævheder er særligt kritiske i forhold til infektionssygdomme, hvor undervurdering af risikoen for både sig selv og nære andre kan føre til reducerede forholdsregler, som igen fører til øget smitte. Det kan være særligt vigtigt at tænke over i forbindelse med jul og lignende højtider, hvor familier og venner samles,” siger adjunkt i psykologi Sinué Salgado fra forskningscentrene Con Amore og Centre for Integrative Business Psychology ved Aarhus BSS.
Desuden støtter myndighederne op om den falske tryghed, når de som sidste år beder befolkningen om at begrænse deres omgangskreds til mindre sociale bobler, vurderer forskerne. Det kan forstærke vores indtryk af, at vi selv og vores nærmeste smitter mindre end andre.
”Det er vigtigt at gøre folk opmærksomme på, at der er disse irrationelle biases omkring en selv og ens nærmeste, så folk tilskyndes til at være mere kritiske over for den oplevede tryghed og tilpasser deres opførsel herefter,” siger Sinué Salgado.
Studiet er ret unikt, idet det undersøger effekten af ’urealistisk optimisme’ under en ukontrollerbar ’real life’-pandemi, hvor smittefaren er ret ens på tværs af individer (modsat laboratorieundersøgelser eller studier blandt HIV-smittede eller rygere).
Fakta om studiet:
- Dataene i studiet er indsamlet gennem online spørgeskemaanalyser med 160 personer fra USA og 160 personer fra England. Deltagerne har vurderet sig selv, en tæt relation og en bekendt med hensyn til, hvor sandsynligt det var, at de ville blive smittede med coronavirus og videregive smitten til andre, samt hvor sandsynligt det var, at de hver især ville anvende smitteforebyggende tiltag som mundbind og fysisk afstand.
- Forskningen er finansieret af Center for Integrativ Business Psykologi og Danmarks Grundforskningsfond.
Nøgleord
Kontakter
Sinué Salgado, lektor, Psykologisk Institut, Aarhus BSS, Aarhus Universitet
- Sinué Salgado er mexicaner, men forstår og taler dansk.
- Han er på rejse til Mexico, men tilgængelig for interview efter kl. 14:00 på dansk mobil 5029 1667 eller på Zoom: https://aarhusuniversity.zoom.us/j/6775453201
- Interviewtidspunkt kan med fordel aftales via e-mail: sinue@psy.au.dk
Mia Ulvgraven, pressekonsulent, Aarhus BSS, Aarhus Universitet
- E-mail: mu@au.dk
- Mobil: 4051 8724
Links
Information om Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Aarhus BSS er et af Aarhus Universitets fem fakulteter og en af Europas største business schools.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Magtudredningen 2.0: Vores demokrati er sårbart12.6.2025 00:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Det danske demokrati er udfordret. Det viser det indledende forskningsarbejde fra Magtudredningen 2.0, som er bestilt af Folketinget. Udfordringerne handler både om borgernes politiske deltagelse, kvaliteten af den offentlige samtale og presset på det politiske beslutningssystem.
Fjern dine smerter med en psykolog eller en app16.5.2025 14:58:42 CEST | Pressemeddelelse
Psykologisk behandling kan lindre smerte. Ny forskning fra Aarhus BSS viser nu, hvad der fysisk sker i hjernen, og hvilke konkrete behandlingsformer, psykologer, læger og patienter kan ty til.
Aarhus Universitet etablerer nyt center for dansk erhvervsliv3.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Institut for Økonomi på Aarhus BSS bliver hjemsted for en ny forskningsenhed, Center for Erhvervsøkonomisk Forskning og Analyse, Aarhus Universitet (CEFAU). Centret skal levere uafhængige og forskningsbaserede analyser, som kan gavne det danske erhvervsliv.
Presseinvitation: Folketinget og Magtudredningen 2.0 inviterer til konference på Christiansborg25.10.2024 08:25:50 CEST | Presseinvitation
Forskere præsenterer centrale indsigter fra det indledende arbejde i Magtudredningen 2.0 og diskuterer ny viden med politiske aktører.
Nyt internationalt pionercenter for medicinsk dataforskning20.8.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet, Københavns Universitet og University of Oxford går nu sammen om at skabe et nyt pionercenter, der bliver en markant international partner for datadreven medicinsk forskning. Pionercentret forankres på Aarhus Universitet med hub sites på hver af de tre universiteter og med en samlet bevilling på 250 mio. kr.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum