Deloitte

Coronakrisen efterlader dybe panderynker i hotel- og restaurationsbranchen

Del

Restaurationsbranchen befinder sig i en overlevelseskamp efter et dramatisk år præget af coronapandemien. Det viser ny analyse fra Deloitte. Branchens samlede omsætning er skrumpet markant, og der er efterladt et tab som det vil tage mange år at indtjene igen – nogle når det måske aldrig.

De danske restauratører har en stor opgave foran sig: Bordene skal fyldes, gastronomien skal skabes og den økonomiske knibe skal vendes. Det er konklusionen i Deloittes årlige restaurationsanalyse, som gennemgår branchens økonomiske nøgletal.

Restaurationsanalysen 2021 viser, at den samlede omsætning i restaurationsbranchen faldt med hele 23 procent – fra 48 mia. kroner i 2019 til 38 mia. kroner i 2020. Samtidigt er det primære resultat pr. ansat gået fra 31.218 kr. i 2019 til -449 kr. i 2020.

”Branchen tjente ingen penge i 2020, og det til trods for de massive kompensationsbeløb, Det kommer til at tage lang tid at komme tilbage på ret kurs, fordi restauranterne typisk er begrænsede af de antal borde, de har i restauranten. Med andre ord: De kan ikke bare skrue op for kapaciteten fra den ene dag til den anden, selvom der nu er åbnet op igen. Det kommer til at tage mange år før restauranterne har indhentet tabet fra 2020,” siger Claus Jorch Andersen, der brancheleder for restaurationsbranchen i Deloitte.

Stærke forretningskoncepter
Claus Jorch Andersen påpeger, at restauratørernes økonomiske succes forudsætter, at man har fornyet koncepter og optimeret kapaciteten. Men når samfundet med kort eller ingen varsel kræver, at komfuret bliver slukket klokken 22 eller tvangslukker restauranten i en periode, er det umuligt at fastholde det finpudsede indkøb, og en optimeret bemanding, så det matcher antallet af gæster.

”Generelt har vi at gøre med en branche, hvor kun ca. halvdelen er i stand til at tjene penge – selv uden en tid med corona. Restauranternes blodrøde regnskaber trækker tydelige spor ind i 2021, og det kræver stærke forretningskoncepter at vende den indtjeningstrend, vi har set de seneste år,” forklarer Claus Jorch Andersen.
Dette afskrækker dog tilsyneladende ikke nye restauratører fra at slå dørene op til nye steder og udleve iværksætterdrømmen:

”Lysten til at forkæle danskerne med gastronomiske oplevelser er ikke sluppet op. Der vil altid komme nye spillere. Men vi vil formentlig se en øget konsolidering i branchen, hvor de gode restauranter samles på færre hænder, så de står på et stærkere forretningsfundament,” siger han.

Hoteller i knæ
Årets analyse gennemgår ligeledes den økonomiske situation i hotelbranchen. Grundet markant færre udenlandske turister er den samlede omsætning i hotelbranchen faldet med 10 mia. kr., hvilket er omtrent halvt så meget som i 2019, der var et rekordår. Særligt storbyhotellerne er økonomisk hårdt ramt.

Alt dette er sket på trods af de mange politiske hjælpepakker til dækning af hotellernes faste omkostninger og løn. I alt er mere end 3 mia. kr. kroner i 2020 og 2021 blev pumpet ud til hotellerne som respiratorhjælp.

Kontaktinfo

Claus Jorch Andersen, partner og brancheleder for restaurationsbranchen i Deloitte, 30 93 67 53 / clandersen@deloitte.dk

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

Danske unge: Klimaet er den største årsag til bekymring, og 4 ud af 10 føler sig udbrændte på jobbet20.6.2022 08:10:00 CEST | Pressemeddelelse

Op mod halvdelen af de unge under 28 år har ifølge Deloittes nye generation Z- og millennial-undersøgelse været hjemme fra arbejde på grund af stress eller angst, men under halvdelen har fortalt deres arbejdsgiver om den reelle årsag. Næsten 40% føler sig udbrændte. Den mentale sundhed bør være i høj fokus hos arbejdsgiverne for at øge trivslen og fastholde de unge årgange.

Regningen for klimanøleri kan beløbe sig til 1.253 billioner kr. i 207023.5.2022 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Nye beregninger fra Deloitte sætter tal på de forventede udgifter ved ikke at sætte kraftigt ind for at bremse klimaforandringerne. Udgifterne forventes at slå et hul i verdensøkonomien i størrelsesordenen 1.253 billioner kr. i 2070. Til gengæld vil verdensøkonomien kunne blive over 300 billioner kr. rigere ved at sætte fart på en forpligtende grøn omstilling til klimaneutralitet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum