Coronakrisen efterlader dybe panderynker i hotel- og restaurationsbranchen
De danske restauratører har en stor opgave foran sig: Bordene skal fyldes, gastronomien skal skabes og den økonomiske knibe skal vendes. Det er konklusionen i Deloittes årlige restaurationsanalyse, som gennemgår branchens økonomiske nøgletal.
Restaurationsanalysen 2021 viser, at den samlede omsætning i restaurationsbranchen faldt med hele 23 procent – fra 48 mia. kroner i 2019 til 38 mia. kroner i 2020. Samtidigt er det primære resultat pr. ansat gået fra 31.218 kr. i 2019 til -449 kr. i 2020.
”Branchen tjente ingen penge i 2020, og det til trods for de massive kompensationsbeløb, Det kommer til at tage lang tid at komme tilbage på ret kurs, fordi restauranterne typisk er begrænsede af de antal borde, de har i restauranten. Med andre ord: De kan ikke bare skrue op for kapaciteten fra den ene dag til den anden, selvom der nu er åbnet op igen. Det kommer til at tage mange år før restauranterne har indhentet tabet fra 2020,” siger Claus Jorch Andersen, der brancheleder for restaurationsbranchen i Deloitte.
Stærke forretningskoncepter
Claus Jorch Andersen påpeger, at restauratørernes økonomiske succes forudsætter, at man har fornyet koncepter og optimeret kapaciteten. Men når samfundet med kort eller ingen varsel kræver, at komfuret bliver slukket klokken 22 eller tvangslukker restauranten i en periode, er det umuligt at fastholde det finpudsede indkøb, og en optimeret bemanding, så det matcher antallet af gæster.
”Generelt har vi at gøre med en branche, hvor kun ca. halvdelen er i stand til at tjene penge – selv uden en tid med corona. Restauranternes blodrøde regnskaber trækker tydelige spor ind i 2021, og det kræver stærke forretningskoncepter at vende den indtjeningstrend, vi har set de seneste år,” forklarer Claus Jorch Andersen.
Dette afskrækker dog tilsyneladende ikke nye restauratører fra at slå dørene op til nye steder og udleve iværksætterdrømmen:
”Lysten til at forkæle danskerne med gastronomiske oplevelser er ikke sluppet op. Der vil altid komme nye spillere. Men vi vil formentlig se en øget konsolidering i branchen, hvor de gode restauranter samles på færre hænder, så de står på et stærkere forretningsfundament,” siger han.
Hoteller i knæ
Årets analyse gennemgår ligeledes den økonomiske situation i hotelbranchen. Grundet markant færre udenlandske turister er den samlede omsætning i hotelbranchen faldet med 10 mia. kr., hvilket er omtrent halvt så meget som i 2019, der var et rekordår. Særligt storbyhotellerne er økonomisk hårdt ramt.
Alt dette er sket på trods af de mange politiske hjælpepakker til dækning af hotellernes faste omkostninger og løn. I alt er mere end 3 mia. kr. kroner i 2020 og 2021 blev pumpet ud til hotellerne som respiratorhjælp.
Kontaktinfo
Claus Jorch Andersen, partner og brancheleder for restaurationsbranchen i Deloitte, 30 93 67 53 / clandersen@deloitte.dk
Nøgleord
Kontakter
Mette SchønnemannKommunikationsdirektør
Tlf:22 25 28 18mschoenne@deloitte.dkBilleder
Links
Information om Deloitte
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Kraka og Deloitte: Fjern barriererne og slip Danmarks talentreserve fri25.1.2024 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
I dag udkommer en ny Small Great Nation-rapport om de store potentialer for talentudfoldelse, der stadig er uforløst i Danmark. Kraka og Deloitte står bag rapporten, som opfordrer til, at vi som nation gør mere for at udvikle og tiltrække talent.
Deloitte ansætter rektor fra CBS som ny talentleder24.11.2023 13:30:00 CET | Pressemeddelelse
Navnenyt: Danmarks største rådgivnings- og revisionshus Deloitte sigter efter at blive erhvervslivets førende talentudvikler. Til at realisere ambitionen ansætter Deloitte Nikolaj Malchow-Møller som talentleder og del af topledelsen fra det nye år.
Flere danskere scroller i stedet for at sove23.11.2023 06:23:52 CET | Pressemeddelelse
Deloitte er klar med nye indsigter i danskernes digitale forbrugervaner. Siden sidste måling er udviklingen gået i retning af mere skærmtid og mindre søvn. Vi streamer mere, men betaler mindre. Vi stoler på AI, men eksponeres oftere for fake news. Der er bevægelser i vores digitale forbrugsmønstre, og brancheleder Frederik Behnk udpeger her de vigtigste tendenser.
Gæstebølge ruller ind over hotel- og restaurationsbranchen8.11.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Danskerne tager igen for sig af retterne på landets restauranter, mens nye hoteller skyder op og turisterne vender tilbage i stor stil. Det giver rekordhøj omsætning og fortjeneste i branchen, viser Deloittes nye hotel- og restaurationsanalyse. Men konkurrencen intensiveres, siger brancheleder Claus Jorch Andersen.
En investering i fremtiden: Deloittes årsregnskab viser solide resultater4.10.2023 09:20:47 CEST | Pressemeddelelse
Deloitte leverer et solidt regnskab trods et år præget af geopolitisk usikkerhed, inflation og stigende energipriser. Med en ny CEO for bordenden går Danmarks største rådgivnings- og revisionshus nu efter at blive førende inden for livslang læring og talentudvikling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum