Corona-pandemien påvirker 900.000 danskeres ferieplaner

Det er næppe gået nogens næse forbi, at corona-pandemien og den efterfølgende nedlukning af store dele af Danmark har skabt massive dønninger på mange arbejdspladser rundt omkring i landet. I mange tilfælde er medarbejdere blevet sendt hjem med lønkompensation i forbindelse med hjælpepakkerne, andre steder er man blevet bedt om at gå ned i tid eller det modsatte. Og alle disse aftaler og ordninger tilsammen betyder, at sommerferiens længde bliver påvirket for hver tredje dansker i den arbejdsdygtige alder. Det viser en ny befolkningsundersøgelse, som Userneeds har lavet for IDA.
I undersøgelsen svarer 7 pct., at de har holdt ferie eller afspadsering i forbindelse med nedlukningen og derfor ikke vil kunne holde så lang sommerferie, mens 12 pct. svarer, at de foretrækker at gemme noget ferie til senere på året, fordi de trænger til at komme på arbejde igen. 5 pct. svarer, at de forventer at holde en ekstra lang sommerferie i år, fordi de har arbejdet ekstra meget under krisen.
”Tallene viser, at nedlukningen af det danske samfund har berørt rigtig mange menneskers arbejdsliv i den ene eller anden retning. Men undersøgelsen viser også, at omtrent hver tredje dansker i den arbejdsdygtige alder ikke holder mere end bare en eller to ugers sommerferie. Det er generelt en trist tendens,” siger Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA.
”Du bliver en bedre kollega for dine omgivelser, når du holder flere ugers sammenhængende sommerferie. Det har eksperter i stressforebyggelse pointeret igen og igen. Det er kort og godt en af de bærende søjler i en sund og fornuftig work-life-balance, og når vi samtidig skal holde længere på arbejdsmarkedet, så skal det også være muligt at drosle helt ned og hente inspiration og energi andre steder end på jobbet over en længere sammenhængende periode en gang om året. Det er noget rod, hvis vi ikke tager den forebyggende kur hvert år,” siger han.
Morten Thiessen opfordrer samtidig til, at man rent faktisk også holder ferie i sin sommerferie.
”En gammel tommelfingerregel siger, at det tager en time at geare ned fra en arbejdsdag, en dag at geare ned til weekenden efter en arbejdsuge og op til en uge at geare ned til ferien. Derfor batter de korte ferier ikke på samme måde som tre uger eller mere i træk. Derfor er det mit klare råd, at man trækker stikket i mindst tre uger, hvis det overhovedet er muligt. Langt de fleste kan rent faktisk undværes i de uger hen over sommeren,” siger Morten Thiessen.
Kontakter
Søren Lorentzen, presserådgiver i IDA, tlf: 51851764 / e-mail: slr@ida.dk
Billeder

Links
Information om Ingeniørforeningen, IDA
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Facebook på kollisionskurs med danske brugere3.7.2025 13:28:59 CEST | Pressemeddelelse
Facebook vil have adgang til brugernes private billeder på telefonen, men otte ud af ti danskere opfatter deres billeder som lige så private som helbredsoplysninger, viser IDA-undersøgelse.
Hver femte arbejder et sted uden stressplan2.7.2025 07:45:02 CEST | Pressemeddelelse
Hvad skal du gøre, hvis du bliver ramt af stress? Det svæver i luften på mange arbejdspladser. Mange erhvervsaktive danskere aner ikke, hvor de skal gå hen, hvis stressen rammer, viser nye tal fra IDA.
Hver anden tager jobbet med på ferie1.7.2025 07:28:11 CEST | Pressemeddelelse
Over halvdelen af danskerne tjekker arbejdsmail og tager opkald i sommerferien – og for mange er det ikke frivilligt. Hver fjerde oplever, at arbejdsgiveren forventer, de står til rådighed. Det viser nye tal fra IDA.
Gratis internet på ferien kan blive dyrt29.6.2025 08:12:00 CEST | Pressemeddelelse
Kun under hver femte dansker holder sig fra åbne wifi, når de er på ferie, hvilket ellers er det smarteste, advarer it-sikkerhedsekspert.
EU spærrer selv vejen for teknologisk fremdrift i Europa16.6.2025 10:11:36 CEST | Pressemeddelelse
Manglende investeringer efterlader EU i et teknologisk slæbespor
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum