Corona-lukning kan give mindre julestress

Når julegaverne er pakket ud, den sidste risalamande spist og den juleresiderende familie er taget hjem bliver flere danskere ramt af symptomer som hjertebanken, hovedpine, svedeture og andre stresssymptomer.
Over de seneste to år har der blandt kunderne i pensions- og forsikringsselskabet Topdanmark været hele 43 pct. flere stresstilfælde i januar end på en normal måned.
Mønsteret er typisk og skyldes, at mange gaber over for meget i juleperioden, har høje forventninger, som ikke bliver indfriet og ikke får ladet op i ferien. I år kan det dog blive anderledes, fordi Covid-19 har aflyst mange arrangementer og sat en grænse for juleudfoldelserne og hvor mange ting, vi skal. Sådan lyder vurderingen fra Vivian Weis Byrholt, der er adm. direktør i Topdanmark Livsforsikring.
”Normalt stiger stresstilfældene betydeligt, når danskerne vender tilbage fra juleferie. Mange knokler med en masse private ting i december: Har du børn, så er du måske til juleafslutning i gymnastikskolen, samtidig går du byen tynd for at finde den helt rigtige julegave til tante Oda og laver mad og hjemmebag til den store guldmedalje. På arbejdet bliver nogle af opgaverne måske udskudt, så arbejdspuklen bliver større i det nye år. Det kan alt sammen give anledning til flere stresstilfælde i januar og februar, når hverdagen vender tilbage,” siger Vivian Weis Byrholt, adm. direktør i Topdanmark Livsforsikring.
Dermed er årets første måned også en af de travleste måneder for medarbejdere i Topdanmarks sundhedscenter, der bl.a. kan hjælpe kunder videre til psykolog eller tilbyde dem hjælp via telefonrådgivningen Stressfri.
Mindre juleglitter i 2020
Vivian Weis Byrholt henviser til, at juleferien ikke altid bliver det, man måske havde håbet. Mange får ikke slappet af, og tiden i familiens skød i juledagene bliver måske knapt så idyllisk, som man havde forestillet sig. Med Covid-19-pandemien og de lukninger af restauranter, kulturliv og forretninger samt forsamlingsforbud etc., det har ført med sig, står denne jul for mange på mere tid derhjemme.
”Jeg tror, at folk vil være mindre stressede efter jul i år, fordi vi på grund af Covid-19-restriktionerne er samlet til færre arrangementer som juleklip, julekoncerter, julefrokoster og lignende. Så der bliver nok mere hygge i nattøj og færre lakerede negle i denne december. Og når det endelig skal være, så er det udmærket i den forstand, at man også skal huske at holde helt fri og måske endda kede sig en gang i mellem,” siger Vivian Weis Byrholt.
Til gengæld kan starten af det nye år blive hård, særligt for de danskere, der er i risikogruppen for at udvikle en depression. Ifølge Psykiatrifonden kæmper mellem 100.000-200.000 danskere med en depression, og flest rammes om vinteren.
”Den mørke årstid er i forvejen højsæson for ikke kun stress, men også depressioner. I år kan vi ikke fx rejse, samles mange eller gå ud og spise. Vi har måske travlt på arbejde, og mange har ikke kollegerne at snakke med, fordi de arbejder hjemmefra. Det er særligt hårdt for dem, der i forvejen er psykisk pressede, og mens jeg tror, at tallene for stress meget vel kan blive lidt lavere end normalt i årets første måneder, så kan jeg være bekymret for, at der er flere, der får en depression henover januar og februar,” siger Vivian Weis Byrholt.
Gode råd: Undgå stress i julen og efter jul
- Lys luft og motion: Vinteren er en meget mørk tid på vores breddegrader. Sørg for at få noget lys og om muligt lidt sol - selvom solen er en sjælden gæst i december og udlandsrejser frarådes grundet Covid-19-restriktioner. Gå ture i dagtimerne – både hvis du har fri og om muligt også, hvis du arbejder hjemmefra. Du arbejder mere effektivt bagefter, og mange arbejdspladser bakker op om det. Ellers kan du fx sætte dig med lysterapilampe og få lys fra den. Tag en tur på cykel, gå eller løb udenfor i det omfang, det er muligt. Motion med moderat intensitet er godt mod stress.
- Undgå D-vitaminmangel. Spis D-vitamin gennem kosttilskud, tag en ordentlig sildemad eller spis laks jævnligt. D-vitaminmangel er udbredt om vinteren, og det giver mindre energi, hvilket det kan forværre stress og depressionssymptomer. Derudover kan D-vitaminmangel være kilde til mange livsstilssygdomme. I Danmark er solen ikke stærk nok om vinteren, til at du kan optage D-vitamin fra den.
- Prioriter tiden: Selvom der muligvis er mindre julestress i år, så kan du give dig selv mere tid ved at købe nogle af gaverne online. Brug tid på familie og venner inden for Covid-19-restriktionerne og den sociale boble, men prioriter om nødvendigt også lidt tid til fx meditation – gerne foran en lysterapilampe, så du samtidig får lys. Meditation har videnskabeligt dokumenteret effekt mod stress. Forventningsafstem med familie og venner og sæt julearrangementerne i kalenderen i god tid.
- Lær at sige fra: Selvom det er vigtigt at prioritere andre, kan der være situationer, hvor du også må prioritere at sige fra over for arrangementer eller pligter i julen, som du reelt ikke har tid til - eller ikke kan overskue. Det er heller ikke obligatorisk, at du altid skal lave al mad selv fra bunden. Få nogen til at hjælpe dig eller køb evt. noget af maden udefra.
- Gå glad på juleferie og kom godt tilbage. En af de største kilder til stress op til og efter en ferie kan være bunker af ufærdige opgaver på arbejdet, som du ikke kan nå før ferien, og som giver en ekstra pukkel efter ferien. Vær ekstra opmærksom på planlægningen af dine sidste arbejdsdage før ferien og sørg så vidt muligt for at få en afklaring på opgaver inden ferien. Pas på dig selv, når du starter op efter ferien igen - tag de lettere opgaver og start ikke ud med meget lange arbejdsdage.
*Tallene er fra Topdanmarks sundhedsforsikring, hvor ca. 100.000 danskere er forsikret.
Nøgleord
Kontakter
Martin OlsenPresseansvarlig
Tlf:+45 24 34 67 47vto@topdanmark.dkBilleder

Links
Information om Topdanmark A/S
Følg pressemeddelelser fra Topdanmark A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Topdanmark A/S
Risiko for kraftig regn og lokale skybrud: Her er 5 gode råd til boligejere31.5.2025 17:17:53 CEST | Pressemeddelelse
Årets første skybrud kan ramme Danmark søndag. DMI varsler risiko for kraftig regn og lokale skybrud over hele landet, undtagen Bornholm, søndag den 1. juni. Det får forsikringsselskaberne Topdanmark og If til at opfordre danskerne til at tage forholdsregler allerede i dag. ”Vi vil gerne hjælpe vores kunder med at forebygge skader, og med det aktuelle varsel vil vi gerne opfordre vores kunder til at tage deres forholdsregler. Vi følger naturligvis situationen tæt,” siger Helene Ibsen, boligchef i Topdanmark. Skybrud defineres som mindst 15 mm regn på 30 minutter, og ifølge DMI kan det blive aktuelt i store dele af landet – særligt i Jylland, men også på Sjælland og Fyn. ”De typiske skader, som vores kunder bliver ramt af ved skybrud, er vand i kælderen, vandskader gennem utæt tag, kloakvand op gennem toiletter, vand gennem åbne vinduer og døre samt manglende rensning af tagrender og brønde, der giver indtrængende vand,” siger Helene Ibsen. Hos Topdanmark og If opfordrer man boligejere
Forsikringsselskaber advarer: Drop ukrudtsbrænderen18.5.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Det knastørre vejr får nu forsikringsselskaberne If og Topdanmark til at advare mod brug af ukrudtsbrænder. ”Vi vil på det kraftigste fraråde danskerne at bruge ukrudtsbrænder, når det er så tørt som nu. Selv en lille gnist kan lynhurtigt antænde en brand,” siger Lama Chehade, skadesdirektør i Ifs danske forretning. Ukrudt pibler i øjeblikket frem i haven, og det får hvert år nogle haveejere til at ty til andre metoder end lugejern og mælkebøttejern. Men brugen af ukrudtsbrændere kan være særdeles farlig under de nuværende tørkeforhold. Fredag og lørdag nåede DMIs tørkeindeks over 9, hvilket betød, at vi fik sæsonens første to nationale tørkedøgn. Det er ikke set så tidligt på året i de 21 år, som DMI har data fra. Det betyder, at der i gennemsnit mangler cirka 90 millimeter nedbør i de øverste jordlag i hele landet, men de nuværende prognoser viser ikke meget regn i den nærmeste fremtid. ”Vi forventer i den kommende periode at se anmeldelser om brande i huse, skure og carporte, der er
Tusindvis af danskere ramt af tyggeskader24.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Topdanmarks kunder gør i høj grad brug af muligheden for at få dækket skader på tænderne gennem ulykkesforsikringen, og det er særligt en type tandskade, der fylder i statistikkerne. Det viser tal fra Topdanmark, et af landets største forsikringsselskaber. I efteråret 2023 gjorde forsikringsselskabet det muligt for sine kunder at få dækket tyggeskader under ulykkesforsikringen. Det har ført til, at antallet af skader på Topdanmarks ulykkesforsikring er steget markant fra 2023 til 2024, hvor tyggeskader stod for knap 25 pct. af alle skader på ulykkesforsikringen. ”Vi oplever, at kunderne gør hyppigt brug af denne dækning, og at de er meget tilfredse med den. Det er vi rigtig glade for, men vi vil samtidig opfordre danskerne til at være forsigtige, når de sætter tænderne i en række fødevarer,” siger Rasmus Ruby-Johansen, skadesdirektør i Topdanmark. I Topdanmark er det erfaringen, at fødevarer som stegt flæsk, slik, som er hårdt, og brød med kerner giver danskerne tyggeskader. ”Man bør v
Topdanmark med løftet pegefinger: Tusindvis kommer til skade, når de laver havearbejde16.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Ifølge DMI kan påsken byde på varmt vejr, og det kan få mange danskere til at gå i haven for at slå græsset eller klippe hækken. Men gør det med omtanke, lyder opfordringen fra Topdanmark, et af landets største forsikringsselskaber. Topdanmark modtager hvert år anmeldelser fra kunder, der er kommet til skade i haven, og de mange ulykker i haven mærker Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus også til – særligt i foråret og sommeren. Tal fra Ulykkes Analyse Gruppen fra Odense Universitetshospital viser, at akutmodtagelsen ved Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus registrerede 828 tilskadekomne efter havearbejde i 2024. Det svarer til ca. 12.500 årligt på landsplan. ”Vi ser desværre mange ulykker relateret til havearbejde, fordi folk ikke er vant til så hårdt fysisk arbejde, og fordi de ikke er forsigtige eller opmærksomme nok. Man kan komme rigtig galt afsted, og man bør derfor tænke sig om en ekstra gang, før man flytter et ton fliser eller klipper hæk i flere meters
Peter Hermann har valgt at stoppe, når Topdanmarks integration i If er gennemført6.2.2025 07:40:32 CET | Pressemeddelelse
Peter Hermann har valgt at stoppe som adm. direktør i Topdanmark og viceadm. direktør i If, når Topdanmark er integreret i If 1. juli 2025. Integrationen betyder, at Topdanmark bliver en del af Nordens største forsikringsselskab og det næststørste forsikringsselskab i Danmark med en markedsandel på 21 procent. ”Jeg er stolt over den transformation, som Topdanmark er lykkedes med de seneste syv år. Sammen med dygtige medarbejdere har vi trods store forandringer formået at skabe stærke resultater med en solid kerneforretning, ansvarlig vækst og stigende tilfredshed blandt medarbejdere og kunder. Det betyder, at Topdanmark i dag er et fokuseret, moderne og veldrevet forsikringsselskab, der skaber værdi for kunder, aktionærer og samfundet,” siger Peter Hermann. Sampo-koncernens købstilbud på Topdanmark i august 2024 indledte Topdanmarks integration i If, som er ejet af Sampo. ”Det har været vigtigt for mig at bidrage til integrationen, og sammen har vi lagt en klar plan frem mod den juridi
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum