Folkekirkens Nødhjælp

Corona-lukning af genbrugsbutikker: En katastrofe for verdens fattigste – og for Meta i Sydhavnen

Del
Coronakrisen har tvunget Folkekirkens Nødhjælp til at lukke organisationens 116 genbrugsbutikker. Det går hårdt ud over økonomien og dermed verdens fattigste. Men det rammer også de frivillige, der savner tryghed og fællesskab.
Taget før Covid-19 ramte Danmark. frivillig genbrugsleder Meta C. Palle (i midten) savner fællesskabet og trygheden under corona-krisen. Foto: Folkekirkens Nødhjælp
Taget før Covid-19 ramte Danmark. frivillig genbrugsleder Meta C. Palle (i midten) savner fællesskabet og trygheden under corona-krisen. Foto: Folkekirkens Nødhjælp

Efter statsminister Mette Frederiksens første pressemøde den 6. marts tog Folkekirkens Nødhjælp en hurtig beslutning. Organisationen lukkede samtlige 116 genbrugsbutikker landet over af hensyn til kunderne og ikke mindst de næsten 4000 frivillige, der driver butikkerne, og hvor størstedelen er ældre og dermed mere udsatte.

De mange ugers nedlukning har betydet et tab på 1-1,5 mio. kr. i omsætning hver eneste uge. Men lukningen af de mange butikker har ikke kun store økonomiske konsekvenser for Folkekirkens Nødhjælps arbejde i en række udviklingslande. Det har også store sociale konsekvenser for de frivillige, blandt 71-årige Meta C. Palle, der er daglig leder af genbrugsbutikken i Københavns Sydhavn. Hun savner nærværet og fællesskabet i butikkerne.

”Vi er vant til at passe på hinanden, og fællesskabet har en stor værdi. Det gælder både for de frivillige men også for kunderne. De kommer ikke altid kun ind for at købe noget, men også for at sludre. Vi har også kunder, der hver dag lige vinker ind til os, så vi ved, at de har det godt, og så de kan gå hjem i vished om, at nogen har set dem i dag. På den måde har vi mange funktioner,” forklarer Meta C. Palle.

Ensomhed og corona
Også i genbrugsbutikken i Søborg, nordvest for København, håber de frivillige, at de snart kan vende tilbage til arbejdet.

”Vi har 55 personer tilknyttet, og de ringer og skriver for at høre, om de ikke nok snart må komme tilbage, ” siger Karen Margrethe Lindegaard, der i 17 år har været frivillig i butikken.

”De vil gerne i gang. Mange er ensomme og savner det sociale, for alt er jo lukket ned. De føler sig fanget derhjemme, ” siger hun og fortæller, at flere af de frivillige har skabt et godt netværk gennem deres engagement i butikken. Det betyder blandt andet, at de tager på rejser sammen, går i biografen sammen og holder middage. Men lige nu sidder de igen alene derhjemme.

Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen, var i sidste uge på besøg i genbrugsbutikken i Københavns Sydhavn sammen med udviklingsminister Rasmus Prehn.

”Jeg håber af hele mit hjerte, at vi snart kan åbne genbrugsbutikkerne op. Det er en økonomisk katastrofe, og det er verdens fattigste, der kommer til at betale regningen.  Men det er jo også de frivillige i Danmark,” siger Birgitte Qvist-Sørensen og uddyber:

”Jeg er altid så taknemmelig og stolt af de frivilliges indsats, fordi de er med til at sikre midler, der gør en kæmpe forskel for verdens fattigste. Men corona-situationen har virkelig bekræftet mig i, at butikkerne også skaber et lokalt engagement, som er vigtigt, og derfor er jeg også så stolt af det samvær, sociale ansvar og fællesskab, som de frivillige udviser i deres nærmiljø,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Gradvis åbning venter forude
Folkekirkens Nødhjælp planlægger lige nu en gradvis genåbning af enkelte genbrugsbutikker.

Det glæder Alf Jensen, der er frivillig butiksleder i Horsens.

”Vi har brug for at komme her i butikken og have samvær både med hinanden og vores kunder. Det har overrasket mig, at nogle af de ældste og svageste er dem, der presser mest på for at komme tilbage til butikken, ” siger han og fortæller, at butikken har modtaget store mængder af varer og donationer, trods det at butikken er lukket.

”Her i butikken tager vi alle forholdsregler for at passe godt på både vores kunder og frivillige medarbejdere, når vi foretager en gradvis genåbning. Det tager jeg personligt ansvaret for kommer til at ske. Det har for mig, og flere jeg har talt med, været meget svært psykisk at være væk fra butikken. Vi brænder jo for sagen og er kede af ikke at kunne sælge vores varer og ad den vej hjælpe Folkekirkens Nødhjælp vigtige formål for verdens fattigste, ” siger Alf Jensen.

Læs mere her:

https://www.noedhjaelp.dk/genbrug

https://www.noedhjaelp.dk/genbrug/bliv-genbrugsfrivillig

For yderligere information kontakt: 
Christina Pedersen, journalist i Folkekirkens Nødhjælp, chpe@dca,dk, m: 28744669

Billeder

Taget før Covid-19 ramte Danmark. frivillig genbrugsleder Meta C. Palle (i midten) savner fællesskabet og trygheden under corona-krisen. Foto: Folkekirkens Nødhjælp
Taget før Covid-19 ramte Danmark. frivillig genbrugsleder Meta C. Palle (i midten) savner fællesskabet og trygheden under corona-krisen. Foto: Folkekirkens Nødhjælp
Download
Arkivbillede. Foto: Martin Schubert
Arkivbillede. Foto: Martin Schubert
Download
Arkivbillede. Foto: Martin Schubert
Arkivbillede. Foto: Martin Schubert
Download

Information om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp
Meldahlsgade 3
1613 København V

41 86 59 75https://www.noedhjaelp.dk

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp kickstarter klimatopmøde i København18.3.2024 14:15:28 CET | Pressemeddelelse

I denne uge mødes en lang række af verdens klimaministre til topforhandlinger i Danmark ved det årlige ’Copenhagen Climate Ministerial’. Dagen før forhandlingerne officielt går i gang, samler Folkekirkens Nødhjælp, i samarbejde med Concito og internationale partnere, ministre, topembedsmænd og førende klimaorganisationer fra hele verden til klimadiskussioner for at sikre finansiering til klimatilpasning i det globale syd. ”Vi er glade for at kunne samle så mange ministre og eksperter i samme rum i vores lokaler i København, så vi kan levere vigtige klimabudskaber op til de officielle forhandlinger senere på ugen. Det er vigtigt, at regeringer i hele verden sætter handling bag løftet om flere midler til at hjælpe verdens mest udsatte befolkninger med at tilpasse sig en kogende klode”, siger Folkekirkens Nødhjælps konstituerede generalsekretær Jonas Nøddekær. Ifølge Jonas Nøddekær er behovet for klimatilpasning i det globale syd akut. ”Klimaforandringerne medfører nye udfordringer for me

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye