Corona-krisen rammer innovative SMV’ere hårdest
Omsætningen er betydeligt ramt i mange små og mellemstore virksomheder som følge af corona-krisen, men undersøgelsen viser også, at der er stor spredning på, hvordan omsætningen er ramt hos SMV’erne. To tredjedel af alle adspurgte virksomheder har oplevet negative ændringer i omsætningen i større eller mindre grad, mens kun 4,3 pct. af de adspurgte virksomheder melder om fremgang efter nedlukningen den 12. marts 2020.
I forskningsprojektet, som er støttet af Industriens Fond, har forskerne fra Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus BSS ved Aarhus Universitet særlig fokus på, hvordan de små og mellemstore virksomheder, der har investeret i innovative produkter eller services, klarer sig. Analysen viser, at hver femte virksomhed har anvendt op til 10 pct. af deres omsætning på innovation, mens hver fjerde virksomhed har investeret mellem 11 og 30 pct. af omsætningen i innovative produkter og services.
”Mange danske SMV’er udgør en vigtig del af de værdikæder, som supporterer de større danske, globale virksomheder, og fordi service- eller produktudvikling ofte er afgørende for disse virksomheders konkurrenceevne og strategiske udvikling, er det særligt interessant at følge disse virksomheder,” siger leder af forskningsprojektet, professor Lars Frederiksen, Aarhus BSS.
Foruroligende resultat
Og de foreløbige resultater er umiddelbart nedslående. Virksomheder, som i de seneste tre år har investeret i produktudvikling, rapporterer at de er mere påvirket af corona-krisen end virksomheder, der kun i lille udstrækning eller slet ikke har haft nogen innovativ aktivitet i samme periode.
”Denne sammenhæng virker umiddelbart foruroligende, fordi vi måske vil komme til se flere lukninger blandt de innovative virksomheder. Desuden er der en risiko for, at SMV’erne vil nedskalere innovative aktiviteter i den kommende periode, og det vil være skidt, da det netop er disse aktiviteter, som danske virksomheder skal leve af at udvikle,” siger Lars Frederiksen.
Han understreger dog samtidig, at det er for tidligt at sige, hvorfor netop de innovative SMV’er tilsyneladende rammes hårde end andre virksomheder.
”Det skal undersøges nærmere, og det er vi i fuld gang med, ligesom vi hen over sommeren og efteråret nærmere vil analysere de konkrete konsekvenser af corona-krisen for de små og mellemstore virksomheder og for start-ups. Men man kan også håbe på, at corona-krisen sætter yderligere damp under innovative tiltag, hvilket vi har set tendenser til under tidligere kriser, fordi virksomhederne bliver tvunget til at tænke nyt, og fordi der ofte åbnes nye muligheder gennem nye kundebehov og ændret regulering,” siger Lars Frederiksen.
Den foreløbige analyse viser imidlertid også, at den gennemsnitlige effekt af corona-nedlukningen blandt innovative SMV’er, der er juridisk organiseret som et A/S, tilsyneladende er mindre end for alle øvrige SMV’er i undersøgelsen.
”Hvad dette skyldes, er endnu ikke helt klart, men umiddelbart bør det måske foranledige, at innovative SMV’er i højere grad overvejer, hvordan de juridisk organiserer den del af virksomheden, der står for innovationsaktiviteterne,” siger Lars Frederiksen.
Nøgleord
Kontakter
Professor Lars Frederiksen
Institut for Virksomhedsledelse, Aarhus BSS – Aarhus Universitet
Mobil: 53 60 88 42
Mail: l.frederiksen@mgmt.au.dk
Links
Information om Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Om Aarhus BSS
Aarhus BSS er en bred business school ved Aarhus Universitet. Med ca. 15.700 dagsstuderende og flere tusinde deltidsstuderende, 275 ph.d.-studerende og godt 500 videnskabelige medarbejdere er Aarhus BSS en af Europas største business schools og Danmarks største universitære enhed inden for business og samfundsvidenskab med en stor faglig bredde.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Magtudredningen 2.0: Vores demokrati er sårbart12.6.2025 00:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Det danske demokrati er udfordret. Det viser det indledende forskningsarbejde fra Magtudredningen 2.0, som er bestilt af Folketinget. Udfordringerne handler både om borgernes politiske deltagelse, kvaliteten af den offentlige samtale og presset på det politiske beslutningssystem.
Fjern dine smerter med en psykolog eller en app16.5.2025 14:58:42 CEST | Pressemeddelelse
Psykologisk behandling kan lindre smerte. Ny forskning fra Aarhus BSS viser nu, hvad der fysisk sker i hjernen, og hvilke konkrete behandlingsformer, psykologer, læger og patienter kan ty til.
Aarhus Universitet etablerer nyt center for dansk erhvervsliv3.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Institut for Økonomi på Aarhus BSS bliver hjemsted for en ny forskningsenhed, Center for Erhvervsøkonomisk Forskning og Analyse, Aarhus Universitet (CEFAU). Centret skal levere uafhængige og forskningsbaserede analyser, som kan gavne det danske erhvervsliv.
Presseinvitation: Folketinget og Magtudredningen 2.0 inviterer til konference på Christiansborg25.10.2024 08:25:50 CEST | Presseinvitation
Forskere præsenterer centrale indsigter fra det indledende arbejde i Magtudredningen 2.0 og diskuterer ny viden med politiske aktører.
Nyt internationalt pionercenter for medicinsk dataforskning20.8.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet, Københavns Universitet og University of Oxford går nu sammen om at skabe et nyt pionercenter, der bliver en markant international partner for datadreven medicinsk forskning. Pionercentret forankres på Aarhus Universitet med hub sites på hver af de tre universiteter og med en samlet bevilling på 250 mio. kr.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum