Corona-krisen kan booste freelance-job

Corona-krisen kan sætte turbo på udviklingen hen imod flere freelance-ansatte på det danske arbejdsmarked. En udvikling, som allerede var stigende før krisen, og som især er foranlediget af nye forretningsmodeller og hastige teknologiske forandringer.
Spørgeskemadata fra et tværsnit af 1.177 danske SMV’er viser således, at jo mere ramt af Corona-krisen virksomheden selv mener, at den er, jo mere overvejer virksomhedslederne fremover at hyre freelance arbejdskraft ind i stedet for eller som supplement til fastansættelser.
”En del virksomhedsledere ser krisen som en strategisk mulighed for at ændre på medarbejdersammensætningen for at skabe øget fleksibilitet og hurtigt få nye kompetencer ind i virksomheden,” siger adjunkt Rahul Anand, Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus BSS ved Aarhus Universitet, der sammen med ph.d.-studerende Jonathan Jensen har været med til at analysere data i undersøgelsen.
Næsten hver anden virksomhed i undersøgelsen (48 pct.) oplyser, at de allerede har afskediget medarbejdere som følge af Corona-krisen (figur 1). 42 pct. af disse virksomheder har afskediget op til 20 pct. af medarbejderstaben, mens de resterende 6 pct. har afskediget mere end 20 pct.
Samtidig viser analysen, at tilbøjeligheden til at ville ansætte freelance arbejdskraft i fremtiden er stigende i takt med, hvor hårdt virksomhederne føler sig ramt af krisen. Blandt de hårdest ramte virksomheder er det således næsten hver femte virksomhed, der angiver, at de overvejer at ansætte freelancere (figur 2).
Samme tendens gør sig gældende blandt de virksomheder, som rent faktisk har afskediget medarbejdere i løbet af krisen. Her er det lige godt 57 pct. af alle virksomheder, der overvejer freelance-ansættelser. Halvdelen af disse føler sig hårdest ramt af krisen (figur 3).
Resultaterne vurderes at have betydning for virksomhedernes performance på kort og mellemlangt sigte, men muligvis også for hvordan virksomhederne klarer sig på den anden side af krisen. Virksomheder som vælger at bruge krisen til at satse mere på freelancere, kan være bedre stillet end konkurrenterne efter krisen pga. øget fleksibilitet og færre omkostninger ved at skulle ændre i medarbejderstaben på længere sigt. Men det er ligeledes et strategisk træk, som virksomhedsleder måske skal være varsom med at tage, påpeger forskerne.
”Der kan være visse situationer, hvor det vil være bedre at satse på virksomhedens egne ansatte f.eks. via opkvalificering og efteruddannelse. Faste medarbejdere har en anden forståelse for virksomhedens opgaver, organisation og værdier end en udefrakommende konsulent eller freelancer. Den viden kan være afgørende for, om virksomheden kommer sikkert i hus med nye forretningsområder og andre strategiske forandringer,” forklarer Jonathan Jensen.
Fakta:
Analysen er en del af forskningsprojektet REBOOT SMV, der er støttet af Industriens Fond.
I projektet tager forskere på Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus BSS løbende temperaturen på, hvordan danske små og mellemstore virksomheder og deres ledere reagerer på COVID-19-krisen. Forskerne vil senere udvikle en række anbefalinger til, hvordan virksomhedslederne kan håndtere de mange nye udfordringer. Projektet løber fra nedlukningen i foråret 2020 og et år frem.
Første analyse satte fokus på virksomhedslederens ledelsesstrategi (Læs den her)
REBOOT SMV ledes af professor Lars Frederiksen, Institut for Virksomhedsledelse, Aarhus BSS, Aarhus
Nøgleord
Kontakter
For yderligere oplysninger:
Adjunkt Rahul Anand
ranand@mgmt.au.dk
Ph.d.-studerende Jonathan Jensen
jdj@mgmt.au.dk
Professor Lars Frederiksen
L.frederiksen@mgmt.au.dk
Billeder



Information om Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Om Aarhus BSS
Aarhus BSS er en bred business school ved Aarhus Universitet. Med ca. 15.700 dagsstuderende og flere tusinde deltidsstuderende, 275 ph.d.-studerende og godt 500 videnskabelige medarbejdere er Aarhus BSS en af Europas største business schools og Danmarks største universitære enhed inden for business og samfundsvidenskab med en stor faglig bredde.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Magtudredningen 2.0: Vores demokrati er sårbart12.6.2025 00:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Det danske demokrati er udfordret. Det viser det indledende forskningsarbejde fra Magtudredningen 2.0, som er bestilt af Folketinget. Udfordringerne handler både om borgernes politiske deltagelse, kvaliteten af den offentlige samtale og presset på det politiske beslutningssystem.
Fjern dine smerter med en psykolog eller en app16.5.2025 14:58:42 CEST | Pressemeddelelse
Psykologisk behandling kan lindre smerte. Ny forskning fra Aarhus BSS viser nu, hvad der fysisk sker i hjernen, og hvilke konkrete behandlingsformer, psykologer, læger og patienter kan ty til.
Aarhus Universitet etablerer nyt center for dansk erhvervsliv3.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Institut for Økonomi på Aarhus BSS bliver hjemsted for en ny forskningsenhed, Center for Erhvervsøkonomisk Forskning og Analyse, Aarhus Universitet (CEFAU). Centret skal levere uafhængige og forskningsbaserede analyser, som kan gavne det danske erhvervsliv.
Presseinvitation: Folketinget og Magtudredningen 2.0 inviterer til konference på Christiansborg25.10.2024 08:25:50 CEST | Presseinvitation
Forskere præsenterer centrale indsigter fra det indledende arbejde i Magtudredningen 2.0 og diskuterer ny viden med politiske aktører.
Nyt internationalt pionercenter for medicinsk dataforskning20.8.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet, Københavns Universitet og University of Oxford går nu sammen om at skabe et nyt pionercenter, der bliver en markant international partner for datadreven medicinsk forskning. Pionercentret forankres på Aarhus Universitet med hub sites på hver af de tre universiteter og med en samlet bevilling på 250 mio. kr.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum