Corona: Heroinklinik oplever brugerboom
Dobbelt så mange bruger tilbud med lægeordineret heroin på rusmiddelcentret i Aarhus.
Dobbelt så mange bruger tilbud med lægeordineret heroin på rusmiddelcentret i Aarhus, skriver hjemløseavisen Hus Forbi.
Det er svært at være stofbruger i et samfund, som er lukket ned. Det er sværere at ’lave’ penge til at finansiere forbruget, stofferne er sværere at skaffe, og prisen stiger. En stofbruger fortæller til Hus Forbi, at vedkommende før, han blev visiteret en heroinklinik, skulle skaffe 4.000 kroner om dagen til stoffer.
I Aarhus har en gruppe stofbrugere imidlertid fået mindre stress i hverdagen. Heroinklinikken under rusmiddelcentret i Aarhus har mere end fordoblet antallet af brugere, siden Danmark blev ramt af anden bølge i efteråret. 23 brugere mod tidligere 11 kommer på klinikken, hvor de får heroinen udleveret.
- Det kan spille ind, at der kommer mere stress på. Jeg har også hørt, at der er kommet dyrere og dårlige heroin. Det kan også motivere. Men vi er også blevet bedre til at kommunikere til brugerne om det tilbud, vi har, siger ledende sygeplejerske Trine Sandholdt fra rusmiddelcentret til Hus Forbi.
Hun tilføjer, at en udvidelse af tilbuddet spiller ind.
- Der er også sket det, at vi nu behandler med tabletter. Hidtil har tilbuddet været målrettet folk, som injicerer heroin. Det betyder, at der nu kommer flere, som ryger eller sniffer stoffet, siger Trine Sandholdt.
Under første bølge af corona lukkede tilbuddet helt ned, og det har man lært af.
- Vores brugere blev alt for dårlige i den periode, så vi begyndte at lukke dem ind i hold. Nu har vi bare åbent. Men vi har ikke genoptaget spisningen. Den er ændret til madudlevering, så folk kan tage noget mad med. Og der serveres ikke kaffe, slutter Trine Sandholdt.
Muligheden for lægeordineret heroin blev indført i 2010. Der er i dag klinikker i København, Hvidovre, Odense, Esbejerg og Aarhus.
Hus Forb udkommer hver måned og kan købes på gaden af hjemløse og udsatte. Avisen koster 30 kroner, sælgeren får 15 kroner.
Nøgleord
Kontakter
Poul Struve Nielsen
Tlf:5240 9079poul@husforb.dkInformation om Hus Forbi
Hus Forbi udkom første gang i august 1996. Anledningen var FN’s internationale fattigdomsår, og at København var europæisk kulturby ’96.
Hus Forbi tjener et dobbelt formål:
- At være med til at skabe debat og dialog om og med hjemløse og socialt udstødte, som typisk ikke kommer til orde i medierne.Hus Forbi er med andre ord deres talerør og skal sætte deres holdninger, behov og ønsker på dagsordenen over for politikere, myndigheder og resten af danskerne i al almindelighed.
- At give de hjemløse sælgere mulighed for at tjene deres egne penge og have noget at stå op til. For mange er det at sælge Hus Forbi et værdigt alternativ til tiggeri eller kriminalitet, fordi de her tjener penge på lovlig vis ved at sælge et produkt – avisen – som de kan stå inde for.
Følg pressemeddelelser fra Hus Forbi
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Hus Forbi
Hjemløseorganisationer i opråb: Vacciner hjemløse nu20.1.2021 12:49:59 CET | Pressemeddelelse
Det er nu, vi har chancen for at bremse smitteudbruddet. Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at hjemløse først kan forvente at skulle vaccineres til april. Det kan vi ikke vente på.
Hjemløse kommer IKKE frem i køen, men de burde20.1.2021 09:07:13 CET | Pressemeddelelse
Nogle medier skriver, at hjemløse nu kommer 'frem i køen' til vacciner mod COVID19. Det passer ikke. Det er en fejlfortolkning af en pressemeddelelse fra Socialministeriet, siger ansvarshavende redaktør for Hus Forbi, Poul Struve Nielsen. Han konstaterer, at der står det, som der altid har stået i Sundhedsstyrelsens retningslinjer under kategori 5. - Socialministeriet har fundet det nødvendigt at fortælle, det også gælder hjemløse. Det svarer til at sige: Vi behandler alle, som brækker et ben i en trafikulykke. Også selv om de er hjemløse. Det er tjekket med Sundhedsstyrelsen, og der er desværre ikke ændret på nogen rækkefølge eller på, hvornår hjemløse vaccineres. Det er blot bekræftet, at vi ikke har lighed i sundhed, siger han og tilføjer: - Flere læger, som arbejder med rusmiddelbehandling, giver over for Hus Forbi udtryk for, at de mener, hjemløse og udsatte bør vaccineres først, og de giver også udtryk for, at de sagtens kan klare den opgave. Så kom dog i gang. Det er vel dokumen
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum