Corona har ændret mange danskeres fysiske aktivitet

Corona har ikke entydigt fået danskerne til at bevæge sig mindre, selv om der har været begrænset adgang til især indendørs fritidsaktiviteter. Mange er blot begyndt at bevæge sig på andre måder, fx ved at tage en ekstra tørn i haven eller hjemmet, eller de har måske skiftet gymnastikholdet ud med vandreture.
Nye resultater fra forskningsprojektet Danmark i Bevægelse giver nu et nuanceret billede af danskernes fysiske aktivitetsniveau fra efteråret 2019 til efteråret 2020, altså i den periode, hvor corona ændrede hverdagen for de fleste.
- I det store billede har corona påvirket danskernes fysiske aktivitetsniveau mindre, end vi troede, siger professor Bjarne Ibsen fra Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved SDU’s Institut for Idræt og Biomekanik, der står bag undersøgelsen.
Mange har dog ændret deres fysiske aktivitet: De bevæger sig måske mindre i løbet af arbejdsdagen, men er til gengæld mere aktive i fritiden på egen hånd.
Ca. 143.000 respondenter har svaret på, om de er mere eller mindre fysisk aktive i fire situationer i løbet af dagen:
- Fysisk aktivitet i hjemmet: 7 pct. er mindre fysisk aktive end tidligere, mens 32 pct. er mere fysiske aktive.
- Fysisk aktivitet i arbejdet eller studiet: 25 pct. mindre fysisk aktive end tidligere, mens 14 pct. er mere fysisk aktive.
- Fysisk aktivitet som transport, fx gang, løb eller cykling: 21 pct. er mindre fysisk aktive end tidligere, mens 19 pct. er mere fysisk aktive.
- Fysisk aktivitet i fritiden: 29 pct. er mindre fysisk aktive end tidligere, mens 24 pct. er mere fysisk aktive.
Corona har skabt større polarisering
Alder, beskæftigelse og motionsvaner har betydning for, hvordan det fysiske aktivitetsniveau har ændret sig. Bjarne Ibsen giver nogle eksempler:
- Personer med højere uddannelser er generelt blevet mere fysisk aktive i fritiden, måske fordi de har arbejdet hjemme og dermed fået mere fleksible muligheder. Desuden vælger de i forvejen ofte fleksible motionsformer som løb eller cykling. Kontanthjælpsmodtagere, derimod, er mindre fysisk aktive end tidligere. corona har efter alt at dømme øget polariseringen mellem de meget aktive og de meget lidt aktive, siger han.
- Vi kan også se, at de, der er vant til at dyrke organiseret idræt og især indendørs, i højere grad har reduceret deres fysiske aktivitet i fritiden end de, som kun dyrker idræt og motion på egen hånd. Desuden spiller alder ind: Jo ældre folk er, jo mindre tilbøjelige er de til at udskifte en vane med noget nyt. Det er de yngre grupper hurtigere til, og de har måske også et større repertoire af aktiviteter at vælge imellem, påpeger han.
Ifølge Bjarne Ibsen giver resultaterne nogle fingerpeg om, hvad der har betydning for vores fysiske aktivitetsniveau, og hvor fastlåste vi er i vores bevægelsesvaner.
Resultaterne kan læses i notatet ’Hvordan har corona påvirket det fysiske aktivitetsniveau’.
Resultaterne om, hvordan corona har påvirket danskernes fysiske aktivitet, er en forsmag på nogle af de mange data, som Danmark i Bevægelse vil udkomme med hen over de næste måneder og år.
Notatet ’Hvordan har corona påvirket det fysiske aktivitetsniveau’ kan læses på www.danmarkibevægelse.dk
Danmark i Bevægelse er støttet af Nordea-fonden.
Fakta
Danmark i Bevægelse
- Danmark i Bevægelse er den hidtil største nationale måling af vores bevægelsesvaner og omfatter bl.a. en spørgeskemaundersøgelse.
- 163.000 respondenter over 15 år besvarede et spørgeskema i efteråret 2020. Heraf besvarede 143.000 spørgsmål om fysisk aktivitetsniveau og corona.
- Undersøgelsen løber fra 2019-22 og er støttet af Nordea-fonden med 12 mio. kr.
- Bag projektet står Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet med professor Bjarne Ibsen i spidsen.
- Læs mere om projektet: www.danmarkibevægelse.dk
Keywords
Contacts
Bjarne Ibsen, professor
Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund
Institut for Idræt og Biomekanik
Syddansk Universitet.
Tlf. 2728 9904
Mail: bibsen@health.sdu.dk
Jens Høyer-Kruse, adjunkt
Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund
Institut for Idræt og Biomekanik
Syddansk Universitet
Tlf. 2135 6136
Mail: jhkruse@health.sdu.dk
Images
Links
About Syddansk Universitet
CISC
Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) er et forskningscenter under SDU's Institut for Idræt og Biomekanik.
CISC beskæftiger sig med samfundsvidenskabelig forskning i bevægelser og de sociale og samfundsmæssige vilkår herfor:
- Fysiske bevægelser - i form af idræt, leg og anden form for fysisk aktivitet.
- Sociale bevægelser - i form af foreninger, frivilligt arbejde og det civile samfund.
CISC gennemfører forskningsprojekter og evalueringer for kommuner, offentlige institutioner og organisationer.
Subscribe to releases from Syddansk Universitet
Subscribe to all the latest releases from Syddansk Universitet by registering your e-mail address below. You can unsubscribe at any time.
Latest releases from Syddansk Universitet
Medicin mod forhøjet kolesterol kan i fremtiden redde endnu flere liv10.7.2025 08:41:07 CEST | Pressemeddelelse
Tre til fire procent af danske mænd over 65 år rammes af udposninger på legemspulsåren – en potentielt dødelig sygdom. Forskning fra SDU og OUH viser, at forebyggende behandling kan bremse udviklingen. Det kræver screening, som allerede benyttes i andre lande.
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
In our pressroom you can read all our latest releases, find our press contacts, images, documents and other relevant information about us.
Visit our pressroom