Corona gav historisk få voldsskader på skadestuerne

En brækket arm, en hjernerystelse eller et åbent sår i hovedet. Når man har været udsat for vold, skal man ofte behandles på skadestuen. I 2020 fik 7.987 voldsofre behandlet deres skader. Det er 21 procent færre end i 2019, hvor hele 10.161 ofre måtte en tur på skadestuen. Det viser en ny undersøgelse af vold i Danmark, som Rambøll har udarbejdet for Det Kriminalpræventive Råd.
- Undersøgelsen dokumenterer, at der er sket et markant fald af skadestuebesøg som følge af vold. Antallet af voldsskader i 2020 er det lavest registrerede i 25 år. Faldet hænger sammen med coronaepidemien og de restriktioner, vi havde i 2020, siger analytiker i Det Kriminalpræventive Råd Ingrid Soldal Eriksen.
Hun fortæller, at antallet af besøg på skadestuerne særligt faldt i marts 2020 og i løbet af efteråret, hvor der løbende blev indført flere restriktioner – ikke mindst blev nattelivet lukket delvist i perioder.
- Faldet ses i hele samfundet, men det er klart størst i den kategori, der dækker diskoteker, musiksteder, sportsområder, forlystelsessteder og parker. Her ser vi en halvering af volden fra 2019 til 2020, siger Ingrid Soldal Eriksen.
Stadig behov for forebyggelse
Efter genåbningen af samfundet er antallet af skadestuebesøg steget, og undersøgelsen peger på, at der fortsat er et stort behov for at forebygge vold.
- Der er stadig næsten 8.000, der tager på skadestuen, fordi de har været udsat for vold, hvoraf de fleste har pådraget sig skader i hovedet. Det kalder på, at vi bliver bedre til at forebygge vold, siger Ingrid Soldal Eriksen.
Hun peger på, at der også er behov for at forebygge vold andre steder end i nattelivet. Den arbejdsrelaterede vold ligger stadig højt, og den udgør en stigende andel af den samlede vold, som skadestuerne registrerer. Samtidig udgør kvinderne en større andel af voldsofrene: I 1995 udgjorde kvinderne 25 procent, mens de i 2020 udgjorde 35 procent.
- I takt med at mænds risiko for at blive udsat for vold er faldet, er kvinders risiko ikke faldet tilsvarende. Derfor udgør de en større andel, end de gjorde tidligere. Det hænger formentlig sammen med, at vi er kommet et godt stykke med at forebygge vold, de steder mænd typisk bliver udsat for vold, fx i nattelivet. Men vi har stadig ikke fået bugt med vold i hjemmet og på arbejdspladsen, hvor kvinder er mest i risiko, siger DKR’s analytiker.
Fakta:
- I 2020 fik 7.987 voldsofre behandling på landets skadestuer. I 2019 var det tilsvarende tal 10.161, hvilket svarer til et fald på 21 procent.
- Mænd er generelt overrepræsenterede på skadestuerne, og de behandles i højere grad for mere alvorlige voldsskader end kvinder. Mænd får fx oftere åbne sår og knoglebrud, og næsten halvdelen af mændene behandles for hovedskader, mens det kun gælder for hver fjerde kvinde.
- Kvinder udgør dog en stigende andel af de voldsofre, der får behandling på skadestuerne. Mens de i 1995 udgjorde 25 procent af voldsofre, udgjorde de 35 procent i 2020.
- Kvinder bliver oftest udsat for vold i hjemmet og i forbindelse med deres arbejde særligt i sundhedssektoren, mens mænd i højere grad udsættes for vold uden for hjemmet.
- Volden sker oftest i nattetimerne hen over weekenderne. De fleste besøg på skadestuen i forbindelse med vold foregår natten mellem fredag og lørdag samt lørdag og søndag i de sene nattetimer.
Nøgleord
Kontakter
Charlotte RugePressemedarbejder
Tlf:41 74 73 80cru@dkr.dkBilleder
Vedhæftede filer
Links
Information om Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund.
Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Ny rapport: Markant flere danskere rammes af digital svindel30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
It-kriminaliteten vokser markant. Antallet af danskere, der oplever at blive udsat for digital svindel, er steget med næsten 100.000 på bare ét år. Flere typer af it-kriminalitet er i kraftig vækst, bl.a. misbrug af betalingskortoplysninger og snyd ved online handel. Det viser en ny undersøgelse fra Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd. Stop op og vær kritisk, før du klikker, lyder advarslen.
Nabofællesskabet under pres: Mere end hver fjerde ønsker sig et bedre naboskab8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvor mange naboer kender du navnene på? Undgår du øjenkontakt og lader som om, du har travlt på mobilen, når du møder dem? En ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden viser, at mere end hver fjerde oplever, at naboskabet er forringet de seneste fem år. Et svækket fællesskab kan have følger for trygheden og omfanget af indbrud. Derfor lancerer Nabohjælp nu en ny indsats, der skal bringe naboer sammen og øge trygheden.
Antallet af juleindbrud halveret på fem år9.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mange huse fik lov at være i fred fra tyvene i juledagene. I 2024 blev der anmeldt 667 indbrud i juledagene mod det dobbelte for fem år siden. Det Kriminalpræventive Råd glæder sig over udviklingen og opfordrer til, at danskerne holder fast i de gode vaner, for på årsbasis er der stadig alt for mange indbrud.
Snyd tyven: Kender du de gode råd til at passe på hjemmet i juledagene?18.12.2024 07:40:03 CET | Pressemeddelelse
Indbrudstyve arbejder gerne i mørke og helst uforstyrret. Derfor er boliger ekstra udsatte for indbrud i juletiden, hvor mørket indhyller nabolag, og mange er til julearrangementer og på juleferie. Med enkle tricks kan du heldigvis snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme i lige netop DIT hus. Du og naboerne skal også gerne være synlige på vejen, selvom julen kalder på indendørs hygge. Sådan lyder det fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.
Ny undersøgelse: Partnervold rammer også mange mænd13.12.2024 07:15:00 CET | Pressemeddelelse
Omkring 50.000 danskere angav i 2023 at have været udsat for partnervold inden for det seneste år, viser en ny undersøgelse fra Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd. Samtidig viser rapporten, at mænd udgør 43 procent af ofrene for partnervold. Det udfordrer forestillingen om, at partnervold primært rammer kvinder. Der er brug for en øget indsats for at opspore og forebygge volden tidligt, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum