Det Kongelige Teater

Carmen er ikke en spansk cigaretpige

Del

Operaens nye version af Carmen er bl.a. et opgør med mange af de traditionelle klicheer om kvinden i Bizets evigt populære opera

Den 14. september er der premiere på Operaens nye version af Bizets opera Carmen. I den visionære instruktør Barrie Koskys opsætning er Carmen stadig en gåde- og lunefuld kvinde, men hun er om muligt endnu mere frigjort, lidenskabelig og uovervindelig.

Selvom der er tydelige spanske referencer er Carmen i Koskys øjne ikke en hidsig spansk cigaretpige med en rose i munden eller en vulgær tyrefægterbetvinger. I musikken ser Kosky snarere referencer til fransk operette.

Kosky mener, at Bizet byggede sine karakterer på den tysk-fødte franske komponist Jacques Offenbachs stærke og moderne kvinder. Derfor viser han Carmen som en kamæleon, der kan skifte forklædning - både flirtende og filosofisk, med et barns uskyld og en erfaren kvindes kraft, både maskulin og feminin. Hun er både domptøren og løven i cirkusarenaen. En kvinde i absolut kontrol.

Mezzosopranen Randi Stene sagde i sin tid, da hun sang rollen: ”Rollen er kun autentisk, når den går i spænd med sangerens egen personlighed, og ægtheden forsvinder med Carmens mindste vrik med hoften, som ikke kommer fra sangeren selv. Selvfølgelig kan man ikke lave en pæn Carmen, hun er vild og udfordrende. Men det er lettere at synge lækkert og elegant - og stadig være Carmen - når rollen er skræddersyet til dig”

Den Kongelige Opera præsenterer en Carmen-forestilling, der kommer direkte fra Frankfurter-operaen og Royal Opera House i London. Det er en sofistikeret nyfortolkning af det sitrende mesterværk i en rendyrket, energisk og minimalistisk opsætning, hvor en overdimensioneret sort trappe med hilsen til Busby Berkeley og Hollywood udgør den stilistiske scenografi, og Otto Pichlers cool koreograferede dans skaber bevægelse på scenen med stramme og moderne danseoptrin.

Operaen blev første gang opført i Paris 3. marts 1875, hvor det erotiske og umoralske drama forargede det franske publikum. Efterfølgende har Bizets heltinde haft succes med ikke blot at forføre mændene i operaen men også et stort publikum verden over. 

Spilleperiode på Operaen: 14. september 2019 til 15. februar 2020

Instruktør: Barrie Kosky
Dirigent: Alexander Vedernikov
Carmen: Michèle Losier/Elisabeth Jansson
Don José: Migran Agadzhanyan/Niels Jørgen Riis
Escamillo: Anatoli Sivko/David Kempster
Dancairo, Moralès: Palle Knudsen/Magnus Ingemund Kjelstad
Remendado: Fredrik Bjellsäter
Zuniga: Kyungil Ko/Steffen Bruun
Frasquita: Margaux de Valensart/Frøy Hovland Holtbakk
Michaëla: Sofie Elkjær Jensen/Gisela Stille
Mercedes: Ida Ränzlöv/Kari Dahl Nielsen

Det Danske Pigekor, Det Danske Drengekor, Det Kongelige Kapel, Det Kongelige Operakor

Kontakter

Billeder

Information om Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater
Det Kongelige Teater
Postboks 2185
1017 København K

33 69 69 33http://kglteater.dk/

Følg pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum