Sikkerhedsstyrelsen

Campingpladser skal have bedre styr på elsikkerheden

Del

Kun hver fjerde kontrollerede campingplads i 2021 havde fejlfri elinstallationer.

I løbet af 2021 har Sikkerhedsstyrelsen ført tilsyn med elinstallationerne på 102 danske campingpladser. Det har ført til, at 27 campingpladser har fået påbud om at få bragt installationerne i orden. Yderligere 53 campingpladser er blevet vejledt om forhold, der bør rettes op på, mens installationerne var helt i orden på 22 campingpladser.

- På en campingplads kommer der rigtigt mange mennesker, og så er det afgørende, at elinstallationerne er sikre. Samtidig er det steder, hvor installationerne kan blive udsat for hårdhændet behandling, og derfor er det vigtigt, at dem, der driver campingpladserne holder godt øje med installationerne. Men vurderet ud fra vores tilsyn ser der desværre ikke ud til at være nok fokus på sikre elinstallationer på de danske campingpladser, siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.

Elinstallationer på campingpladser er ofte udsat for vind og vejr og placeret på steder med risiko for påkørsler eller andre skader. Derfor er er krav om, at installationerne beskyttes mod de uhensigtsmæssige påvirkninger, de kan blive udsat for. Der skal blandt andet være beskyttelse mod fugt og støv, og kabler, der trækkes hen over campingpladsens arealer, skal beskyttes mod skader fra gående og kørende færdsel.

- Vores tilsyn viser, at hver fjerde campingplads ikke beskytter deres installationer tilstrækkeligt mod de påvirkninger, de kan blive udsat for, for eksempel fordi kabler ligger ubeskyttede tværs over veje og stier, siger Søren Assenholt Muff.

Der blev konstateret en række generelle fejl ved elinstallationerne på de kontrollerede campingpladser. På næsten halvdelen af campingpladserne var eltavlerne ikke mærket korrekt. Det skal både fremgå, hvilke dele af installationen der hører til sikringsgrupperne, og hvad den højst tilladte størrelse er på sikringerne.

En anden fejl, der blev fundet i 40 procent af installationerne var, at transportable elektriske brugsgenstande ikke havde korrekt jordforbindelse via beskyttelseslederen i stikkontakten. Det er en typisk fejl, fordi meget elmateriel er forsynet med stik, der ikke giver jordforbindelse i typiske danske stikkontakter. Det kan fx være køleskabe, frysebokse, kaffemaskiner og elkogere i butikken eller fælleskøkkenet på campingpladsen.

Der var ligeledes konkrete problemer med eltavlerne på hver tredje campingplads. Det er et krav, at en eltavle er lukket og ikke har skader, så der er risiko for at få stød fra spændingsførende dele.

- Der er for mange fejl og mangler i installationerne på campingpladserne. Det handler om sikkerhed, både for gæsterne på campingpladserne og dem, der arbejder der. Så det er et område, vi også vil have fokus på i vores kontrolindsats i 2022. Vi forventer at kontrollere elinstallationerne på 100 campingpladser i løbet af 2022, siger Søren Assenholt Muff.

Kontakter

Sikkerhedsstyrelsens pressetlf. 2238 4451

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Esbjerg Brygge 30
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Lattergas, snus og tyggetobak beslaglagt i København28.6.2022 15:03:20 CEST | Pressemeddelelse

Sikkerhedsstyrelsen var fredag på tilsyn i Indre by i København i forbindelse med tilsyn med alderskontrol og salg af alkohol og tobak til unge. I seks tilfældigt udvalgte kiosker blev der alle steder fundet ulovlige produkter. På et par af stederne fandt Sikkerhedsstyrelsen så store mængder ulovligt lattergas, æsker med snus og tyggetobak med udenlandske sundhedsadvarsler, at Københavns Politi foretog beslaglæggelser.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum