Byråd og borgere har sat sigtelinjer for Furesø frem mod 2030
Omkring 500 borgere har bidraget til Furesøs otte 2030-mål. Dermed er der sat en dagsorden for Furesø, der rækker 10 år frem i tiden

Furesø Byråd besluttede i foråret 2020 otte overordnede mål for kommunens udvikling frem 2030. Målene kan sammenfattes i overskrifterne
- Mere natur og bedre klimløsninger
- Mindre ulighed – alle skal med
- God velfærd for børn, ældre og udsatte
- Flere unge skal blive boende i Furesø
- Endnu bedre samarbejde med foreninger og lokalsamfund
- Gode boliger og levende byer
- Velfungerende erhvervsliv med lokale arbejdspladser og et godt handelsliv
- Mindre trænsel og trafikstøj
Ca. 500 borgere er i løbet af efteråret kommet med forslag til, hvordan målene skal føres ud i livet – og hvordan vi kan se, om vi bevæger os i den rigtige retning.
Efter borgernes input har byrådet nu vedtaget 25 skarpe succeskriterier, der vil fungere som sigtelinjer for såvel borgere, politikere og kommunens medarbejdere i arbejdet med at forme Furesø frem mod 2030.
Blandt de konkrete succeskriterier, der nu er vedtaget, kan nævnes et mål om, at mindst halvdelen af den landbrugsjord, som kommunen i dag bortforpagter, er omlagt til egentlig natur.
Skarpere succeskriterier
Det er også besluttet at kortlægge de såkaldt invasive arter og bekæmpe dem effektivt. Adgangen til el-ladestandere skal udbredes i hele kommunen, og mindst 70 procent af vores husholdningsaffald skal genavendes. Der er også sigtelinjer om, at mindst en tredjedel flere udsatte og borgere med ikke-vestlig baggrund har fundet ind på arbejdsmarkedet og mål for, at børn, der ikke trives, bliver bedre hjulpet gennem en indsats på tværs af kommunens afdelinger med fokus på hele familiens situation.
Borgerinddragelsen om 2030-målene skete midt i en Corona-tid. På trods af dette har interessen for at bidrage været meget stor, og mange har benyttet sig af gæstebud og muligheden for at dele deres synspunkter på kommunens hjemmeside.
"Vi lykkes kun med at indfri 2030-målene, hvis vi skaber løsningerne i fælleskab. Med alle de gode input, vi har fået fra borgerne, står succeskriterierne skarpere og mere vedkommende, fordi de afspejler, hvad borgerne er optaget af. Samtidig står vi nu med en hel pulje af gode forslag og ideer til andre projekter, vi sætter i gang og som får betydning for fremtidens Furesø," siger Ole Bondo Christensen (A), borgmester i Furesø.
"Når vi for eksempel skal revidere vores kommuneplan, tage hånd om de boligsociale udfordringer eller arbejde med trængslen og støj, kan vi nu gøre det med et langsigtet perspektiv om, hvor vi vil være i 2030 og ud fra nogle succeskriterier, som er blevet drøftet og diskuteret rundt om i Furesø. Det er et stærkt afsæt, både for forvaltningen og for os som politikere."
Ole Bondo Christensen understreger, at dette er et supplement til den borgerinddragelse, der stadig skal finde sted i konkrete sager og projekter.
Fælles dagsorden mod 2030
Lars Carstensen (C), viceborgmester i Furesø er imponeret over borgernes interesse for at kvalitetssikre og tænke med på vejen til at nå målene.
"Borgernes deltagelse er alfa og omega for at forpligte os alle sammen på et så langt sigte som de ti år er. Når de på den måde har været med til at sætte høje mål, skal vi også stræbe efter løsninger, der sætter barren højt. Det vil kræve nytænkning og innovative løsninger i Furesø, og her er det en styrke, at vi nu har en fælles dagsorden for udviklingen. Jeg er særlig glad for, at der er opbakning til at begrænse udbygningen af kommunen og til at passe på vores natur. Borgerne har virkelig tænkt med på spørgsmålet om, hvordan vi ser Furesø om ti år," siger han.
For eksempel har mange borgere grebet invitationen til at afholde et gæstebud for deres nærmeste omgangskreds. De mange små møder betyder, at over 350 borgere via gæstebud har været til 2030-debatter ude i egne hjem.
Med mål og indsatser for arbejdet med 2030-målene lagt fast, vil forvaltningen nu arbejde videre med, at der også kommer handling bag de politiske beslutninger. Her vil borgerne igen blive inddraget, når de bliver berørt af beslutningerne.
Yderligere om borgerinddragelsen:
224 borgere har bidraget til debatten på deltag.furesoe.dk med sammenlagt 264 ideer, 132 kommentarer og 950 stemmer, hvor det meste input fra borgerne har samlet sig om mål 1 om natur, biodiversitet og klima. Vurderet på antallet af aktive borgere er det dog særligt mål nr. 6 om velfungerende boligområder og lokalsamfund, som har trukket borgernes opmærksomhed. Dertil kommer deltagerne ved en livestreamet debat om fremtidens Furesø, som byrådet gennemførte.
Kontakter
Lars Carstensen (C)
2. viceborgmester; Formand for Udvalg for digitalisering og innovation; Medlem af Økonomiudvalget
Ole Bondo Christensen (A)
Borgmester og formand for Økonomiudvalget.
Steen VinderslevKommunaldirektør
Jobcenter Furesø
Kommunikation
Tlf:72354012kommunikation@furesoe.dkBilleder
Information om Furesø Kommune
Følg pressemeddelelser fra Furesø Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Furesø Kommune
Furesøs Trafik- og mobilitetsplan i offentlig høring5.3.2021 13:02:54 CET | Pressemeddelelse
Frem til den 8. april kan borgerne komme med input til Furesøs nye Trafik- og mobilitetsplan, der netop er sendt i høring. Planen er bygget om 7 indsatsområder, der er anbefalet af borgerudvalg på støj- og trængselsområdet. Borgmesteren opfordrer folk til at deltage i debatten.
Handleplan for løft af alle skoler: Udvalg inviterer til dialog om skoledistrikter og indskrivningsregler5.3.2021 11:11:26 CET | Pressemeddelelse
Nu igangsættes næste led i handleplanen ”Det gode børneliv - løft af alle skoler” for at gøre Furesøs skoler endnu bedre. Skolebestyrelser skal drøfte forslag om mindre justeringer af skoledistrikter og ændring i indskrivningsreglerne.
Furesø i front med at vaccinere beboere på plejehjem5.3.2021 08:39:18 CET | Pressemeddelelse
98 procent af Furesøs plejehjemsbeboere er blevet færdigvaccineret mod corona. De sidste få venter på andet stik. Det bringer Furesø i den absolutte top med flest færdigvaccinerede.
Nye midler skal bidrage til en mere rolig og tryg overgang til plejebolig for Furesøs ældre4.3.2021 15:58:03 CET | Pressemeddelelse
For at skabe en roligere og mere tryg overgang mellem eget hjem eller indlæggelser og en plejebolig, etablerer Furesø Kommune nu blandt andet særlige udredningsforløb og målretter et af kommunens plejehjem til borgere med helt særlige behov.
Life science skal skabe ny vækst i hovedstadsregionen4.3.2021 13:32:16 CET | Pressemeddelelse
Regeringens syv nye, regionale vækst-teams skal komme med anbefalinger til, hvordan man bedst kan investere i den lokale erhvervsudvikling, så hele landet kommer godt igennem coronakrisen. I hovedstadsområdet er der fokus på life science og løsninger, der styrker danskernes sundhed. Der skal blandt andet gives anbefalinger til flere offentlig/private samarbejder, der kan fremme vækst og velfærd, skabe flere grønne løsninger og reducere ulighed, fortæller Furesøs borgmester, Ole Bondo Christensen (S), der får sæde i hovedstadsregionens vækstteam.
Besøgsrestriktionerne på Furesøs plejehjem er ophævet1.3.2021 08:23:09 CET | Pressemeddelelse
Langt de fleste beboere på Furesøs plejehjem er nu vaccineret for anden gang. Derfor ophæves besøgsrestriktionerne og beboerne kan få besøg af deres kære, dog med kraftig opfordring til at iagttage de gode corona-anbefalinger ved besøg.
13 virksomheder kan nu kalde sig gazeller25.2.2021 12:31:05 CET | Pressemeddelelse
Som et solstrejf i en for erhvervslivet hård tid har en række virksomheder i Furesø alligevel taget hul på 2021 som gazelle-virksomheder. Det tjener til inspiration og glæde, lyder meldingen fra Mogens Brusgaard, næstformand i erhvervskontaktudvalg
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum