Bertelsen & Scheving Arkitekter

Byg nyt eller byg om?

Del

Kan det bedst betale sig at bygge huset om eller bygge nyt? I øjeblikket bliver der revet god dansk, bæredygtig arkitektur ned for at bygge nyt. Men “nyt og vedligeholdelsesfrit” er ofte det samme som max udledning af CO2 og ødelæggelse af historiske og hyggelige kvarterer, fortæller arkitekt Maria Wedel-Søe, der er ekspert i renovering og restaurering af bygninger.

Arkitekt Maria Wedel-Søe, Bertelsen & Scheving Arkitekter
Arkitekt Maria Wedel-Søe, Bertelsen & Scheving Arkitekter

Mange villakvarterer oplever, at gamle, smukke huse bliver revet ned, og der bliver bygget nyt. De nye huse bliver ofte markedsført som “CO2 neutrale, bæredygtige eller vedligeholdelsesfri”, mens det hus, der blev fjernet, i virkeligheden var den mest bæredygtige løsning på langt sigt.  

Nyt er dyrt på CO2 kontoen

“Renovering af en gammel bygning vil altid være mere bæredygtig end et nybygget hus, bare ved f.eks. at genbruge fundamentet og væggenes mursten”, fortæller Maria Wedel-Søe. “Ved renovering undgår man at bruge de CO2-udledninger, der er ved især produktion og transport af nye byggematerialer”. Fremstilling af et ton nye mursten udleder 258 kg CO2, mens genbrug af et ton gamle mursten udleder 2,7 kg. Det betyder, at produktion af nye mursten koster 95 gange så meget i CO2-regnskabet som genanvendelsen af de gamle. 

At det er en god ide at se på en bygnings levetid, viser flere rapporter. Ifølge en Velux-støttet rapport fra tænketanken Concito er udledningen af CO2 pr. kvm i et nybygget hus 1.070 kg, dvs. over 140 ton CO2. Det svarer til udledningen fra 116 års forbrug af fjernvarme i en bolig med et forbrug på 10 MWh.

Grøn energi

Ældre, uistandsatte bygninger får ofte dårlige vurderinger for varmeforbrug og energispild. Restaurering og nænsom energioptimering kan løse det langt hen ad vejen. “I takt med omstilling til grøn energi bør man også overveje, hvor tung en vægt energiforbrug skal have. Man bør i stedet se på muligheden for miljøneutral opvarmning eller se på bæredygtigheden ved at bevare, ombygge og restaurere”, understreger Maria Wedel-Søe. 

Smadrer kvarteret

“Det, der er allermest bæredygtigt er, når en bygning er bygget i en ordentlig håndværksmæssig kvalitet og har en arkitektonisk kvalitet, der rækker ind i de kommende generationer, understreger Maria Wedel-Søe. “Alle ved, at sammenhængende bykvarterer har en højere værdi hos ejendomsmægleren. Der er en årsag til, at udtrykket “hyggeligt, gammelt kvarter” er et plusord”. Det er sjældent sjovt for naboerne, når der lander et energioptimeret rumskib i stål og glas i en glatbarberet have klos op ad deres murermestervilla eller et-plans 1970er hus med gamle æbletræer. “Vi ser flere og flere debatter i lokalsamfund, netop om nye huse. Det er så utroligt vigtigt at respektere et områdes karakter. Og vi skal ikke bare rive ned, når noget trænger til vedligeholdelse”, slutter Maria Wedel-Søe, Bertelsen & Scheving Arkitekter. 

Nøgleord

Kontakter

For interview og kontakt til Maria Wedel Søe kontakt ekstern PR:

Kirsten Dinesen, 22170339 - kirsten.dinesen@frontpage.dk

Billeder

Arkitekt Maria Wedel-Søe, Bertelsen & Scheving Arkitekter
Arkitekt Maria Wedel-Søe, Bertelsen & Scheving Arkitekter
Download

Links

Information om Bertelsen & Scheving Arkitekter

Bertelsen & Scheving Arkitekter
Bertelsen & Scheving Arkitekter
St. Kongensgade 59A, 2
1264 København K

35874740http://bsarkitekter.dk

Bertelsen & Scheving tegner fremtidens kulturarv

Vi arbejder med restaurering og transformation af eksisterende bygninger. Vi tegner, projekterer og bygger til mennesker, arbejdsliv og erhverv. Vi former byen og landskabet. Vi er forankret i kulturarven.

Følg pressemeddelelser fra Bertelsen & Scheving Arkitekter

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Bertelsen & Scheving Arkitekter