Sikkerhedsstyrelsen

Butikker risikerer bøder i millionklassen for ulovlige smagsstoffer til e-cigaretter

Del

Sikkerhedsstyrelsen fandt fredag tusindvis af ulovlige smagsstoffer til e-cigaretter i to butikker med e-cigaretter i Aalborg og Herning. Siden den 1. april har alle former for tobaksprodukter kun måttet smage eller dufte af tobak eller mentol. Indehavere, som sælger smagsstoffer til e-cigaretter, risikerer meget store bøder.

Folketinget har af hensyn til folkesundheden besluttet, at det ikke er tilladt at peppe e-cigaretter op med smag eller duft - med undtagelse af tobaksmag eller mentol. Reglerne har været i kraft siden den 1. april i år, og Sikkerhedsstyrelsen fører på vegne af Sundhedsministeriet kontrol med, at loven overholdes.

Fredag slog Sikkerhedsstyrelsen til i Aalborg og Herning, hvor der i to butikker blev fundet tusindvis af smagsstoffer, der efter Sikkerhedsstyrelsens vurdering er til e-cigaretter.

I Aalborg blev der fundet 135 varianter af smagsstoffer. I alt cirka 4.000 produkter. Politiet blev tilkaldt på grund af de store fund, der fyldte mange flyttekasser, så de kunne beslaglægge varerne for at hindre salg.

I Herning førte et opfølgende tilsynsbesøg til fund af 114 varianter af smagsstoffer. I alt 1.646 produkter, som politiet også beslaglagde.

- Vi vil nu gennemgå al materialet. Men jeg kan allerede nu sige, at der vil komme til at ske politianmeldelser, og vi kommer til at indstille nogle meget store bøder - formentlig i millionklassen, siger jurachef Stine Pedersen, Sikkerhedsstyrelsen.

Sikkerhedsstyrelsens bødepraksis er 10.000 kroner pr. smagsvariant, dog er der endnu meget lille retspraksis på området, da reglerne er nye.

Rygning er den største enkeltstående årsag til sygdom og død i Danmark. Ca. 13.600 mennesker dør årligt som følge af rygning.  

Emballagen heller ikke i orden

Under tilsynene blev der i Herning også fundet 30 varianter af elektroniske cigaretter, i alt 381 produkter, som ikke var i standardiseret emballage. I Aalborg blev der fundet 16 forskellige e-cigaret-kits og andet udstyr, i alt 408 produkter, der ikke var korrekt emballeret.

Fra den 1. oktober har der været detaljerede regler for, at emballagen ikke må være tillokkende for især unge, og alle enkeltpakker skal have produkt-id.

- Det kan koste butikker dyrt, måske endda livet med disse store bøder, og derfor vil jeg kraftigt opfordre til, at man får ryddet ud i eventuelle ulovlige produkter i både butik og lagerplads. Det er både ulovligt - og derudover konkurrenceforvridende over for alle de indehavere, som har orden i tingene, siger Stine Pedersen, Sikkerhedsstyrelsen.   

Hvornår træder reglerne for elektroniske cigaretter og genopfyldningsbeholdere i kraft?

Nøgleord

Kontakter

Sikkerhedsstyrelsens pressevagt tlf. 2238 4451

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Esbjerg Brygge 30
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen jagter ulovligt salg af engangs-e-cigaretter til unge21.11.2022 12:31:47 CET | Pressemeddelelse

Sikkerhedsstyrelsen er i gang med en større aktion rettet mod ulovlige engangs-e-cigaretter, der appellerer til børn og unge, fordi de er farverige og ofte har frugtsmag. Foreløbigt har styrelsen fået lukket 295 salgsprofiler på sociale medier og 65 annoncer på platforme. Styrelsen har indsendt 56 politianmeldelser og bødeindstillingerne lyder foreløbigt på samlet mere end 36 millioner kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum