Esbjerg Kommune

Butikker er klar til at gøre indkøb til en tryg oplevelse for mennesker med usynlige udfordringer

Del
Hjælp og forståelse kan gøre en stor forskel, når mennesker med demens eller andre usynlige udfordringer skal købe ind. Nyudviklet materiale til butikker skal klæde især unge i fritidsjob på til den bedst mulige betjening også af denne kundegruppe. Bag initiativet står Esbjerg, Fanø og Varde kommuner, Sydvestjysk Sygehus, Alzheimerforeningen og Ældre Sagen.
Som ansat i en butik kan man gøre en kæmpe forskel, for at også kunder med demens eller andre usynlige udfordringer føler sig trygge. Foto: Rambøll.
Som ansat i en butik kan man gøre en kæmpe forskel, for at også kunder med demens eller andre usynlige udfordringer føler sig trygge. Foto: Rambøll.

Hvor det at købe ind for de fleste blot er noget, vi gør, uden at tænke så meget over det, så kan det være voldsomt krævende for mennesker med demens eller andre usynlige udfordringer. De kan f.eks. have svært ved at huske, hvad de skal have, gøre sig forståelige, orientere sig og finde varerne eller at betale. Derfor sætter en række lokale dagligvarebutikker nu fokus på, hvad deres ansatte og særligt unge i fritidsjob kan gøre for bedst muligt at hjælpe også denne kundegruppe. Det sker med afsæt i videoer og andet materiale, der er udviklet sammen med Esbjerg, Fanø og Varde kommuner, Sydvestjysk Sygehus, Alzheimerforeningen og Ældre Sagen.

Initiativet er et led i projektet Det inkluderende samfund, som lægger vægt på at skabe løsninger for mennesker med demens eller andre usynlige udfordringer sammen med borgere, lokale organisationer og virksomheder. Borgermøder i efteråret 2022 gjorde det klart, at der bl.a. er behov for at gøre det lettere for mennesker med demens eller andre usynlige udfordringer at købe ind.

Foruden videomaterialet til personalet har mennesker med demens og andre usynlige udfordringer været rundt i et par dagligvarebutikker sammen med uddeleren, hvor butikken har set på, hvad der specifikt gør det svært i de fysiske omgivelser. Der vil i den kommende tid blive set på, hvad man kan justere på i butikkerne for eksempel i forbindelse med at gøre betalingssituationer mere trygge.

Trygt for alle

- Det skal være trygt for alle at færdes i samfundet og f.eks. at købe ind. Derfor er jeg rigtigt glad for, at vi nu efter dialog med borgerne og i samarbejde med lokale dagligvarebutikker har fået skabt en materialepakke til alle interesserede butikker, som ønsker at klæde deres unge fritidsjobbere og faste personale bedst muligt på til at betjene mennesker med demens eller andre usynlige udfordringer, siger formand for Sundhed & Omsorgsudvalget i Esbjerg Kommune, May-Britt Andrea Andersen.

Også i Varde Kommune glæder man sig over samarbejdet:

- Borgere med demens eller andre skjulte handicaps er afhængige af, at de bliver mødt med omtanke og hjælpsomhed på dagligdagens gøremål. Derfor glæder jeg mig over samarbejdet og håber samtidig, at dagligvarebutikkerne tager den nye materialepakke i brug. På den måde kan særligt deres unge medarbejdere blive godt klædt på til at hjælpe udfordrede borgere med at få en tryg oplevelse, når de handler ind, siger Tina Agergaard Hansen, formand for social og sundhedsudvalget i Varde Kommune.

Det samme gør sig gældende i Fanø Kommune:

- Demens er en udfordring, der må have størst mulig opmærksomhed fra det omgivende samfund. De store udfordringer, demens giver hos de ramte og deres familier, kalder på en helhjertet indsats fra os alle.

Alzheimerforeningen anbefaler, at man i kommunerne har lige så mange demensvenner, som der er demensramte medborgere. På Fanø nærmer vi os det dobbelte antal. I Social- og Sundhedsudvalget er vi dybt taknemmelige for den store frivillige indsats, der ydes af et stort antal borgere og mange erhvervsdrivende, siger formand for Social- og sundhedsudvalget i Fanø Kommune, Johan Brink Jensen.

På Sydvestjysk Sygehus er interessen også stor for at gøre livet lettere for patienter med demens:

- Vi hilser initiativet velkomment, og er glade på borgernes vegne. Med dette initiativ sættes der fokus på at gøre deres hverdag lettere. Det betyder meget, at borgere med demens og kognitive udfordringer bliver mødt med omtanke og hjælpsomhed, også når de handler ind, hvilket kan være med til at fastholde dem i at kunne udføre opgaven i længere tid. Vi glæder os til at følge projektet og høre om resultaterne, siger Charlotte Mose, sygeplejefaglig direktør på Sydvestjysk Sygehus.

En håndsrækning

Mellem 50 og 60 % af de ansatte i dagligvarebutikker er unge på 13-25 år, der har fritidsjob. Butikkerne, som har medvirket til at udvikle materialet, er begejstrede for, at de nu har en mulighed for at klæde denne personalegruppe målrettet på til at kunne give en håndsrækning til kunder med demens eller andre usynlige udfordringer:

- Det er dejligt at være med i et projekt, hvor vi som butik kan være med til at gøre handlen i hverdagen nemmere for kunder, der har demens og andre usynlige udfordringer. Mine medarbejder har fået en god viden om, hvordan de kan genkende en person, der har brug for lidt ekstra hjælp, hvilket gør det nemmere for dem at arbejde med, siger købmand Michael Jeppesen fra butik Løvbjerg i Varde.

I materialet til butikkerne indgår en introduktion til håndsrækningssymbolet og solsikkesymbolet. Symbolerne viser, at bæreren kan have brug for lidt hjælp. Men det er langt fra alle med behov for hjælp, der bærer symbolerne.

Fakta

Projekt Det inkluderende samfund er et samarbejde mellem Esbjerg, Fanø og Varde kommuner, Sydvestjysk Sygehus, Alzheimerforeningen og Ældre Sagen. Det er støttet med midler fra Social- og Boligstyrelsen og forløber frem til udgangen af 2023.

De fire dagligvarebutikker, som har medvirket ved udvikling og test af materialet til butikker, er SuperBrugsen i Esbjerg Storcenter, SuperBrugsen på Fanø, Kvickly i Ribe og Løvbjerg i Varde. Materialet er tilgængeligt for alle interesserede butikker på esbjerg.dk/detinkluderendesamfund.

Kontakter

May-Britt Andrea Andersen, formand for Sundhed & Omsorgsudvalget,
Esbjerg Kommune, tlf. 53 10 50 09


Arne Nikolajsen, direktør, Fritid Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune,
tlf. 23 47 71 28


Tina Agergaard Hansen, formand for Social- og sundhedsudvalget,
Varde Kommune, tlf. 51 70 17 00


Johan Brink Jensen, formand for Social- og sundhedsudvalget, Fanø Kommune, tlf. 23 87 18 07


Charlotte Mose, sygeplejefaglig direktør, Sydvestjysk Sygehus,
tlf. 29 67 72 87


Michael Jeppesen, købmand, Løvbjerg i Varde, tlf. 96 13 21 70

Billeder

Som ansat i en butik kan man gøre en kæmpe forskel, for at også kunder med demens eller andre usynlige udfordringer føler sig trygge. Foto: Rambøll.
Som ansat i en butik kan man gøre en kæmpe forskel, for at også kunder med demens eller andre usynlige udfordringer føler sig trygge. Foto: Rambøll.
Download

Links

Information om Esbjerg Kommune

Esbjerg Kommune
Esbjerg Kommune
Torvegade 74
6700 Esbjerg

76161616http://www.esbjerg.dk

Esbjerg er landets femtestørste by og Danmarks EnergiMetropol. Vi har sat ambitiøse klimamål og går forrest i den bæredygtige udvikling, hvor byen spiller en central rolle for hele Europas grønne kurs.

I Esbjerg Kommune er pionerånd og viljen til fremdrift en del af DNA'et, og der er ikke langt fra idé til handling. Vores nye mål for Esbjerg er at blive et fyrtårn inden for oplevelser og kultur. Her er allerede masser af spændende muligheder, og nu sætter vi turbo på, så endnu flere får øje på Esbjerg.

Danmarks ældste by, Ribe, ligger i Esbjerg Kommune, og her emmer det af kultur og charme, lige som stationsbyen Bramming er populær og driftig. Samtidig nyder Esbjerg Kommune godt af en perlerække af aktive landsbyer med stærke fællesskaber.

Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye