BUPL, DLF og DSR: Skæv aftale rammer traditionelle kvindefag hårdt
Den nye aftale om en arbejdsskadereform skuffer hos BUPL, Danmarks Lærerforening og Dansk Sygeplejeråd. Den vil nemlig stille mange lærere, sygeplejersker og pædagoger ringere, hvis de bliver ramt af en arbejdsskade.
Mens andre grupper får bedre forhold med aftalen, er det især de deltidsansatte og dermed især de kvindedominerede faggrupper, der betaler gildet og mister millioner i erstatning, hvis uheldet er ude, og deres arbejdsevne bliver forringet.
Det skyldes den nye årslønsberegning, som ligger til grund for udregningen af erstatningen.
Det vil betyde, at en pædagog, sygeplejerske eller lærer midt i 30’erne, som må gå ned fra 30 til 20 timer på grund af en arbejdsskade, vil miste over en million kroner i erstatning frem til folkepensionsalderen.
Den nye - og for mange medarbejdergrupper - attraktive uddannelsesmulighed frygter vi ligeledes kan ramme skævt, fordi den på samme måde særligt er rettet mod sværere fysiske skader og ikke eksempelvis kognitive eller psykiske skader. Sidstnævnte vil have svært ved at tage en ny uddannelse.
- Det er er dybt urimeligt, at aftalepartierne på den her måde kaster de deltidsansatte under bussen og forringer deres vilkår voldsomt, hvis de bliver ramt af en arbejdsskade. Det virker næsten som om, de tror, arbejdsskader kun sker for håndværkere, siger Elisa Rimpler, formand for BUPL.
- Det er urimeligt, at primært kvinder på det offentlige arbejdsmarked, der i vid udstrækning er deltidsansatte, skal betale for en reform af arbejdsskadeområdet. Vi er og har gennem hele forhandlingsforløbet været meget kritiske over for den nye model for beregning af årsløn, der kan betyde store nedgange i erstatningsbeløb for de af vores medlemmer, der er på deltid, siger Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening.
- Et af de gode elementer er, at der bliver lettere adgang til at opnå erstatning for ansatte, som udsættes for vold på arbejdspladsen. Til gengæld er det meget kritisabelt, at man med aftalen stiller især de kvindedominerede fag dårligere ved at straffe dem, der har arbejdet på deltid, for eksempel fordi de midlertidigt passer små børn. Det er mange penge, de går glip af, siger Anni Pilgaard, næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd.
Fakta:
Her er tre eksempler på, hvad aftalen kan betyde for deltidsansatte pædagoger, lærere og sygeplejersker:
- En 37-årig pædagog med mindreårige børn, som på grund af arbejdsskadens følger må gå ned i tid fra 30 til 20 timer om ugen – her vil nedgangen i den samlede erstatning frem til folkepensionsalderen være på kr. 1.801.596.
- En 35-årig sygeplejerske som på baggrund af arbejdsskadens følger må gå ned i tid fra 30 til 15 timer om ugen, vil få en nedgang i den samlede erstatning frem til folkepensionsalderen på kr. 1.052.724.
- En 37-årig skolelærer med mindreårige børn som på baggrund af arbejdsskadens følger må gå ned i tid fra 29,60 til 22,60 timer om ugen vil få en nedgang i den samlede erstatning frem til folkepensionsalderen på kr. 1.544.303.
Kontakt:
BUPL: Pressetelefon - 2277 4090
DLF: Pressetelefon - 8853 3686
DSR: Pressetelefon - 6195 6565
Kontakter
BUPL Pressetelefon
Tlf:22 77 40 90Information om BUPL

Sundkrogskaj 20
2100 København Ø
Hovednummer: 3546 5000 / Pressetelefon: 2277 4090http://www.bupl.dk/
BUPL er Danmarks største fagforening for pædagoger og har over 65.000 medlemmer. BUPL arbejder for at fremme de bedst mulige betingelser for pædagogerne og udøvelsen af pædagogprofessionen. Fagforeningen varetager vores medlemmernes interesser over for lovgiver, arbejdsgiver og andre.
Følg pressemeddelelser fra BUPL
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra BUPL
BUPL: Status quo for pædagoguddannelsen kalder på ny strategi for faglighed5.7.2025 15:51:47 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af ansøgere til Danmarks største uddannelse er på samme skuffende niveau som sidste år. Det kalder på flere initiativer for at løfte fagligheden, mener Elisa Rimpler, formand for BUPL.
Har dit barn mødt en pædagog i dag? Det afhænger i høj grad af, hvor du bor26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er store forskelle på, hvor mange pædagoger, der er på stuerne i daginstitutionerne fra den ene kommune til den anden. Det presser fagligheden og dermed kvaliteten for børnene, når der er langt mellem pædagogerne, mener BUPL-formand Elisa Rimpler.
BUPL: Kvalitetsundersøgelse kalder på flere pædagoger23.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mere faglighed og flere pædagoger er svaret på den manglende kvalitet i børnehaverne, som en ny landsdækkende kvalitetsundersøgelse blotlægger, siger BUPL-formand.
Længe ventet reform er et markant løft af pædagoguddannelsen26.3.2025 12:36:55 CET | Pressemeddelelse
Der er gode udsigter til, at en ny pædagoguddannelse både kan give flere unge lyst til at blive pædagog og klæde de studerende bedre på til den virkelighed, de kommer ud til. Sådan lyder det fra BUPL-formand Elisa Rimpler, efter at en politisk aftale om en professionsuddannelsesreform er faldet på plads.
BUPL: Kvote 2-tal kan være et vendepunkt for pædagoguddannelsen15.3.2025 15:37:01 CET | Pressemeddelelse
Endelig er der fremgang i ansøgertallet til pædagoguddannelsen efter mange års tilbagegang. Nu skal momentum fastholdes, siger BUPL-formand Elisa Rimpler.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum