Region Midtjylland

Budgetforlig ændrer akutlandskabet i Region Midtjylland

Del

Region Midtjyllands økonomi kan ikke følge med de stærkt stigende behov for medicin og sundhedsydelser. Den budgetaftale som et bredt flertal i dag har indgået, er derfor præget af nødvendige besparelser og aftaler om yderligere tilpasninger. 

Et stort flertal af regionsrådets medlemmer vedtog tirsdag aften 5. september budgetaftalen for 2024. Enhedslisten står uden for forliget, der fordeler et samlet budget på 34,2 mia. kr. til hhv. sundhed, socialområde og regional udvikling.

Akutlandskab i forandring

Med aftalen ændrer regionsrådet det nuværende akutlandskab på flere centrale punkter: Antallet af akutlægebiler beskæres, så der fremover er akutlægebiler i byer med akuthospitaler samt i Holstebro. Akutklinikkerne får nye kortere åbningstider fra kl. 16 til kl. 22 (kl. 23 i Silkeborg og Holstebro), og matcher dermed åbningstiderne i forårets lægevagtaftale.

- Budgetaftalen bærer i høj grad præg af en række meget vanskelige, men desværre helt nødvendige prioriteringer og besparelser. Forligskredsen har fokuseret på at sikre kvalitet i sundhedstilbuddene og samtidigt undgå, at personalet får endnu mere travlt. Tilbage er serviceforringelser, som vi ikke kan undgå, siger Anders Kühnau (S), regionsrådsformand i Region Midtjylland.

Med aftalen skal Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg ikke længere modtage visiterede akutte medicinske patienter.

Den formelle udmøntning af budgetaftalen sker på regionsrådsmødet 20. december 2023.

Flere og ældre indbyggere

Baggrunden for besparelserne er, at økonomiaftalen med regeringen ikke dækker Region Midtjyllands udgifter i 2024. Regionsrådet har derfor allerede før sommerferien bestilt et Politisk Sparekatalog på i alt 364,8 mio. kr. for sundhedsområdet, administrationen og Regional Udvikling.

Overordnet stiger indbyggertallet i Region Midtjylland samtidigt med at indbyggerne bliver ældre. Det betyder, at der er flere mennesker, der har brug for sundhedsydelser, og at de har brug for dem i længere tid.

Der er særligt tre årsager til, at økonomien er i ubalance:

  • Flere borgere end tidligere køber medicin med offentligt tilskud og de borgere, der køber medicin, køber mere af det. Priserne på tilskudsmedicin er siden 2022 generelt steget med ca. 14 %.
  • Antallet af konsultationer hos praktiserende læger og speciallæger er steget mere, end demografien lægger op til. I år er udgifterne foreløbigt steget 10% i forhold til sidste år.
  • Det er blevet dyrere at drive hospital bl.a. på grund af prisstigninger og den store indsats for at afkorte ventelisterne.

Hospitalsdriften kan blive endnu dyrere

I perioden 2024-2027 ventes væksten i antallet af borgere i alderen 67+ år være næsten 9 gange så høj som væksten i antallet af borgere i alderen 18 – 67 år. Den udvikling betyder, at Region Midtjylland vil mangle personale i forhold til at kunne levere de sundhedsydelser, som borgerne efterspørger.

- Derfor er det helt afgørende for en sund økonomi, at vi skaber balance mellem udbuddet af behandlinger, vores kapacitet og vores personaleressourcer, understreger Anders Kühnau.

Kritisk sygdom

Kapaciteten til at håndtere kritisk sygdom, fx kræft, er under pres, bl.a. fordi der endnu er længere ventelister efter pandemien og udfordringer med at skaffe tilstrækkeligt personale.

Forligspartierne afsætter 25 mio. kr. til at styrke kapaciteten på en række særligt udfordrede områder jf. regionsrådets 7 punkts plan. Umærkede midler fra Kræftplan V, skal også anvendes til at øge kapaciteten på kræftområdet.

Psykiatrien

Forligspartierne anerkender, at Psykiatrien også står med væsentlige udfordringer, og prioriterer 20 mio. kr. fra 2024 og frem. Midlerne skal bruges til at styrke sengekapaciteten for de sværest syge og om at styrke kapaciteten til udredning og behandling i børne- og ungdomspsykiatrien.

Regionshospitalet Gødstrup

Regionshospitalet Gødstrup er udfordret af, at hospitalet endnu ikke er i en normal og stabil drift. Et velfungerende hospital i den vestlige del af regionen er imidlertid en forudsætning for det samlede sundhedsvæsen i Region Midtjylland og geografisk balance. På den baggrund er forligspartierne enige om at give hospitalet et varigt driftstilskud på 30 mio. kr. og yderligere 10 mio. kr. som engangstilskud i 2024 og 2025.

Byggerier og anlæg

Med budgetforliget har partierne bag også godkendt et stramt anlægsbudget, som bl.a. indeholder:

  • 832 mio. kr. til etablering af nye operationsstuer og et ny perioperativt afsnit, til en ny intensivafdeling samt til nye fødestuer, ny børneafdeling og til et nyt neonatalafsnit på Regionshospitalet Randers.
  • 655 mio. kr. til byggeriet "Ny Psykiatri i Viborg", der rummer 96 sengepladser og erstatter retspsykiatrien og den almene hospitalspsykiatri i Viborg.
  • 130 mio. kr. til byggeri af en ny sterilcentral i Horsens.

FAKTA

Region Midtjyllands budget

Samlet bruttobudget inkl. anlæg: 34,2 mia. kr. i 2024

Sundhed inkl. anlæg 32,1 mia. kr. (94 % af budgettet)

Socialområdet: 1,4 mia. kr. (4 % af budgettet)

Regional Udvikling: 0,7 mia. kr. (2 % af budgettet)

 

Sådan udvikler befolkningen sig

I budgetoverslagsperioden 2024-2027 ventes det at antallet af borgere i Region Midtjylland stiger med 22.984 personer i forhold til 2023. Det svarer til 1,7 %.

Tilvæksten svarer til ca. 10 % af optageområdet for Regionshospitalet Randers eller Horsens, og den vil fx betyde, at der bliver behov for yderligere 14 praktiserende læger, mens hospitalerne vil skulle udføre yderligere ca. 3.400 operationer og 2.000 skopier om året.

Af de 22.984 borgere vil 75 % (17.252) være personer i alderen 67+ år. Det svarer til, at der i perioden bliver 7,1 % flere borgere i alderen 67+.

I samme periode vil der være en stigning på 0,8 % i antallet af borgere i alderen 18 – 67 år.

Dermed vil væksten i antallet af borgere i alderen 67+ år være næsten 9 gange så høj som væksten i antallet af borgere i alderen 18 – 67 år i budgetoverslagsperioden.

Foto

Fotos kan bruges frit i forbindelse med omtale af indholdet af denne pressemeddelelse. Kreditering: Region Midtjylland.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Om Region Midtjylland

Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.

Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.

Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye