Bred politisk enighed om at erstatte naturgas med varmepumper
For at fremme varmepumper besluttede et enigt Folketing med energiaftalen at lempe elvarmeafgiften, så varmepumper bliver billigere og mere konkurrencedygtige. Nu følges aftalen op med beslutningen om at ophæve brændselsbindingen til naturgas og kraftvarmekravet i de mindre områder. Med de nye vilkår er der skabt bedre mulighed for at erstatte naturgas med vedvarende energikilder – særligt varmepumper - i de mindre fjernvarmeområder. På den måde får de mindre decentrale naturgasfyrede værker bedre rammer for at håndtere grundbeløbets ophør.
Værker, der ønsker at investere i rene biomasseprojekter skal i en midlertidig periode påvise en besparelse for varmekunderne på 1.500 kr. inkl. moms i forhold til det næstbilligste alternativ. Det skal understøtte omstillingen til elbaseret varme – og at værkerne kun omstiller til biomasse, hvor det er nødvendigt for at understøtte grundbeløbets ophør. Værkerne kan dog frit supplere varmepumpen med biomasse, så længe, at varmepumpen er størst.
De naturgasfyrede fjernvarmeværker modtager i dag støtte gennem det såkaldte grundbeløb. Grundbeløbet er midlertidigt og ophører ved udgangen af 2018. Værkerne kan i snit barbere 3.000 kr. af varmeprisen ved at investere i en ny produktionsenhed.
Fakta
Modellen indeholder følgende elementer:
- Produktionsbindingerne for de mindste fjernvarmeområder (op til under 500 TJ leveret varme an net) ophæves pr. 1. januar 2019 (gælder ca. 385 fjernvarmeområder).
- Der indføres en skærpet godkendelsesmodel, som betyder, at biomasseprojekter i en midlertidig periode på 3 år både vil skulle opfylde kravet om positiv samfundsøkonomi og give en besparelse på mindst 1500 kr./år/standardhusstand i forhold til det næstbilligste alternativ.
- Projekter med biomasse i kombination med eldrevne varmepumper undtages brugerøkonomikravet, så længe at varmepumpen er størst.
- Energistyrelsen vil udstede retningslinjer for beregningsmetoden i forbindelse med ikrafttrædelsen d. 1. januar 2019.
- Energistyrelsen vil fremover monitorere antallet og typen af varmeforsyningsprojekter, der godkendes i kommunerne.
- Der foretages evaluering efter 2 år.
Foruden kontakt til ministeriets presseafdeling findes her kontaktoplysninger på forligspartiernes energiordførere:
Socialdemokratiet, Jens Joel, 61 62 51 81
Dansk Folkeparti, Mikkel Dencker, 61 62 33 57
Enhedslisten, Øjvind Vilsholm (miljøordfører), 61 62 32 78
Liberal Alliance, Carsten Bach, 61 62 45 72
Alternativet, Christian Poll, 61 62 46 52
Radikale Venstre, Ida Auken, 61 62 40 26
Socialistisk Folkeparti, Pia Olsen Dyhr, 33 37 44 60
Det Konservative Folkeparti, Orla Østerby, 61 62 49 14
Nøgleord
Kontakter
Pressekontakt til ministeren: Presserådgiver Lasse Bendtsen, lasab@efkm.dk, tlf:4172 3884
Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Bred aftale sikrer hurtigere og mere effektiv udbygning af elnettet20.12.2024 09:03:10 CET | Pressemeddelelse
Hurtigere processer ved store nye strækninger med elnet og ligestilling af elnettet med andre offentlige infrastrukturprojekter. Det sker med en ny bred aftale om hurtigere og mere effektiv udbygning af elnettet, hvor man implementerer de første anbefalinger fra regeringens energikrisestab for elnet, NEKST. Aftalen betyder, at berørte borgere kan få hurtigere afklaring og mere ensarterede rettigheder.
Ingen bud på havvindmølleparker: Opklaringsarbejde er igangsat5.12.2024 17:01:09 CET | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har ikke modtaget bud på nogen af de tre havvindmølleparker i Nordsøen, der havde budfrist i dag. Ministeren har nu bedt Energistyrelsen om at sætte gang i dialog med markedet for at undersøge hvorfor. De tre havvindmølleparker i Nordsøen udgør første halvdel af danmarkshistoriens største udbud af havvind af i alt 6 GW.
Ukrainske energisystemer under pres: Ny app skal hjælpe ukrainere med at reducere varigheden af strømafbrydelser2.12.2024 16:11:06 CET | Pressemeddelelse
Ruslands angreb på infrastrukturen har sat Ukraines energiforsyning under hårdt pres. Danske og ukrainske myndigheder har i samarbejde udviklet en app, der giver ukrainske borgere muligheden for selv at hjælpe med at reducere varigheden af strømafbrydelserne.
NEKST vil bane vej gennem tilladelsesjungle for at sikre hurtigere udbygning af elnettet2.12.2024 09:01:06 CET | Pressemeddelelse
Opgaven var klart defineret fra start for regeringens energikrisestab for elnet. Der skal mere fart på udbygningen, hvis den grønne omstilling skal sikres. Nu er NEKST-arbejdsgruppen klar med sine anbefalinger, der blandt andet vil skabe hurtigere processer og bedre koordinering af godkendelser.
Nu kan yderligere 170.000 boliger få tilskud til grøn renovering29.11.2024 09:05:04 CET | Pressemeddelelse
Fra næste år kan over dobbelt så mange boligejere søge om tilskud til at få isoleret loftet eller fornyet de gamle vinduer via Energirenoveringspuljen. Det sker, når boliger med energimærke D indlemmes i puljen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum