Botilbud og væresteder i Gladsaxe bliver røgfri
Gladsaxe er i fuld gang med at blive en af landets første røgfri kommuner. Nu indfører Gladsaxe også røgfrie miljøer for kommunes udsatte borgere. Onsdag den 15. juni indviede borgmesteren Røgfrit område på botilbuddet Nybrogård.
Nybrogård er et døgndækket botilbud med plads til 30 beboere med psykosociale handicaps. På et beboermøde har beboerne enstemmigt vedtaget, at Nybrogårds matrikel bliver Røgfrit område.
Det betyder, at alle fællesarealer på matriklen nu er røgfrie for beboere og besøgende på matriklen. Der vil dog stadig være et enkelt afgrænset område, hvor beboerne fortsat kan ryge, og beboerne kan også selv bestemme, om de vil ryge i egne lejligheder.
- Det er fantastisk, at beboerne her på Nybrogård enstemmigt bakker op om at gøre Nybrogårds matrikel røgfri. Vi ved, at rygning er den største enkeltstående risikofaktor for alle borgeres sundhed. Derfor har vi også en vision om at blive en af de første røgfrie kommuner i landet, og vi gør alt for at have et relevant rygestop-tilbud til alle borgere. Vi har allerede indført røgfri legepladser, idrætsanlæg og skoletid og nu er turen så kommet til botilbud og væresteder, siger borgmester Trine Græse.
Botilbuddet Nybrogård har også deres egen rygestopinstruktør, som står klar med inspiration, hjælp og støtte til de beboere, der gerne vil stoppe med at ryge.
Rygestopforløb til borgere med særlige behov
Gennem de senere år har Gladsaxe netop uddannet rygestopinstruktører og udviklet rygestopforløb målrettet borgere med særlige behov.
- Vi ved fra forskningen, at socialt udsatte borgere ønsker at stoppe med at ryge i stort set samme omfang som resten af befolkningen. Men vi ved også, at de har brug for ekstra støtte. Derfor har vi udviklet særlige rygestopforløb og de røgfrie områder suppleres af tilbud om hjælp fra særligt uddannede rygestopinstruktører, siger seniorkonsulent Gitte Holm.
De øvrige botilbud og væresteder, der på samme tid bliver røgfrie, er boligområdet på handicaptilbuddet Kellersvej, Værestedet Carlshuse samt Gladsaxe Mødesteder. Derudover indføres der røgfrit miljø ved Ungeenhedens tilbud til børn og unge. Alle steder vil der dog være et afgrænset område, hvor beboerne fortsat kan ryge – og beboerne bestemmer selv, om de vil ryge i egne boliger.
Ingen løftede pegefingre
Som en del af indvielsen på Nybrogård satte borgmester Trine Græse et af flere nye skilte op på stolpe ved terrassen, som er et af beboernes mødesteder. Skiltet har ordlyden ”Velkommen til røgfrit område. I Gladsaxe er vi sammen om en røgfri fremtid”.
- Skiltningen tager udgangspunkt i, at rygere er hensynsfulde og viser hensyn til deres medborgere. Gladsaxe Kommune satser på at skabe røgfrie områder gennem venlige opfordringer og henstillinger – og uden løftede pegefingre, siger seniorkonsulent Gitte Holm.
Indsatsen er en del af Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik, hvor målet er at tilbyde alle borgere hjælp til rygestop samt skabe flere og flere røgfrie miljøer, så færre borgere udsættes for røg og fristes til at ryge.
FAKTA
Tal for rygning
- I Gladsaxe ryger 12 procent af borgerne mens 6 procent ryger lejlighedsvis, 6 procent af borgerne bruger snus, E- cigaretter eller andre former for røgfri tobak.
- Langt de fleste rygere begyndte at ryge, inden de fyldte 18 år
- 7 ud af 10 rygere ville ikke ryge, hvis de kunne leve deres liv om
- Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge
- Hvert år dør omkring 13.000 danskere på grund af tobak
- Hvert fjerde dødsfald i Danmark skyldes tobaksrygning
Gladsaxes vej til at blive Danmarks første røgfri kommune
I 2015 indførte Gladsaxe som en af de første kommuner røgfri arbejdstid for medarbejderne, og fra 2017 blev der indført røgfri skoletid. I begyndelsen af 2020 indførte Gladsaxe Røgfrie legepladser og Røgfri Idrætstid og nu er tiden komme til bosteder og væresteder samt Ungeenhedens tilbud til børn og unge. Det er også planen, at parker og grønne områder på sigt bliver røgfrie, ligesom Gladsaxe arbejder for, at passagerer i den kollektive trafik oplever en røgfri rejse. Alle borgere tilbydes derudover hjælp til rygestop.
Røg og røgfrihed gælder for alle former for rygning og brug af tobak, herunder cigaretter, pibe, e-cigaretter, snus, tyggetobak, vandpibetobak og lignende.
Rygning og rygestop for borgere med særlige behov
Sundhedsstyrelsen har udgivet guides til rygning og rygestop blandt borgere med psykiske lidelser. Se mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Borgmester Trine Græse Gladsaxe Kommune via kommunikationschef Ulla Baden, mobil: 22 76 56 22
Seniorkonsulent Gitte Holm, Administration og Udvikling SSF, mobil 24 76 66 21
Billeder
Information om Gladsaxe Kommune
Følg pressemeddelelser fra Gladsaxe Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gladsaxe Kommune
Nye ambitioner for social balance i Gladsaxe28.6.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det går fremad med social balance i Gladsaxe, og nu har byrådet vedtaget en ny ambition for en langsigtet og helhedsorienteret indsats i alle kommunens bydele.
Gladsaxe tilbyder coaching og sprogstøtte til SOSU-elever22.6.2022 08:55:08 CEST | Pressemeddelelse
Gladsaxe Kommune tilbyder sine SOSU-elever coaching og sprogstøtte for at støtte og fastholde dem under deres uddannelse.
Ikonisk bøgetræ i Gladsaxe skal bidrage til biodiversiteten7.6.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den gamle, flerstammede bøg i Aldershvile Slotspark er angrebet af svamp og derfor et risikotræ. Alligevel får det lov at stå til glæde for biodiversiteten. Bevarelsen af bøgen er også Gladsaxe Kommunes bud på et vinderprojekt i konkurrencen Danmarks VILDESTE kommune.
Gladsaxe danmarksmester i life science-jobs1.6.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Gladsaxe indtager endnu en gang førstepladsen over kommuner med flest arbejdspladser inden for life science.
Nyt madspildskoncept rulles ud i hele Gladsaxe Kommune4.5.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
14 børnehuse, fem plejecentre og en række virksomheder i Gladsaxe vil nu reducere madspild ved hjælp af nyudviklet og succesfuldt madspildskoncept.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum