Børns gener påvirker, hvor meget forældre læser højt for dem
Forsker fra Roskilde Universitet har fundet ud af, at børns genotyper har betydning for, hvor meget deres forældre læser for og leger med dem.
Det er ikke kun din egen motivation – eller mangel på samme – som afgør, om du læser højt for dit barn eller tumler rundt på gulvet i leg. Ifølge nyt studie, udgivet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Social Forces, spiller dit barns gener også en rolle.
”Forældre-barn-forholdet er et tovejsforhold. Det går begge veje, og nogle gange putter vi måske lidt for meget over på forældrenes skuldre. De spiller er stor rolle, men børn spiller også en rolle. Det er ofte genkendeligt for forældre med flere børn, hvor søskende reagerer forskelligt på fx højtlæsning,” siger Asta Breinholt, adjunkt i sociologi på Roskilde Universitet, og en af to forfattere til forskningsartiklen.
Ifølge forskeren er fundene interessante, fordi de udfordrer opfattelsen af, at enten er vores adfærd bestemt af det sociale miljø eller af vores genetik. Undersøgelsen viser, at andres genetik påvirker vores adfærd (dvs. børn påvirker forældre), men samtidig viser studiet, at socialt miljø kan trumfe genetik, idet universitetsuddannede forældres højtlæsning ikke er påvirket af barnets gener.
”Børns genotype påvirker ikke, hvor meget universitetsuddannede forældre læser højt. Vores undersøgelse viser, at højtuddannede forældre generelt læser meget højt for deres børn,” forklarer Asta Breinholt.
Forskernes teori er, at højtuddannede forældre – muligvis på grund af større viden om fordelene – insisterer på at gennemføre højtlæsningen for barnet.
”Det er interessant, at højtuddannede læser højt, uanset om deres børn ikke har de gener, der typisk er knyttet til højtlæsning. Som samfund er der vigtig viden i forhold til at erkende, at en indsats, som den de højtuddannede gennemfører, kan bryde den tilgang til læsning, som barnet har via sin genotype,” siger Asta Breinholt.
Nøgleord
Kontakter
Asta Breinholt, adjunkt i sociologi ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, Roskilde Universitet, e-mail: astab@ruc.dk, mobil: 28 56 07 66.
Billeder
Links
Følg pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Folkehuset Absalon styrker fællesskabet i København – ”en måde at forlade ensomheden på”19.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Forsker fra Roskilde Universitet har undersøgt, hvad der gør Folkehuset Absalon på Vesterbro til et attraktivt sted for mange mennesker. Absalon holder i øvrigt åbent hver dag hele året - også juleaften.
Nyt forskningsprojekt skal bekæmpe ulighed i børns institutionsliv18.12.2024 06:45:00 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning har bevilget 12 mio. kr. til et nyt forskningsprojekt, der skal give børn mere lige adgang til institutionslivets fællesskaber.
Ukrainsk forsker: 'Et privilegium og en ære at besøge Danmark og RUC'9.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Alla Fridrikh er postdoc på Institut for Mennesker og Teknologi, hvor hun har tilbragt næsten et år. Hun kommer fra Ukraine, flygtede fra krigen og har haft muligheden for at fortsætte sin forskning i Danmark.
RUC modtager millionbevilling til forskning i ensomhed blandt ældre20.11.2024 09:05:00 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond har bevilget midler til 7 nye forskningsprojekter om ensomhed - et af projekterne er fra Roskilde Universitet.
Ny ph.d.-afhandling: Selvstyrende teams i ældreplejen skaber større arbejdsglæde - og nye dilemmaer4.11.2024 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Implementeringen af selvstyrende teams i ældreplejen i Danmark rummer udfordringer og dilemmaer, viser ny forskning fra Roskilde Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum