UNICEF Danmark

Børnefattigdommen er steget med 10 procent under coronakrisen

Del

Coronakrisen udfordrer årtiers fremskridt, fastslår UNICEF i en ny rapport. Pandemien har sendt 100 millioner børn ud i fattigdom og udløst den største krise for børn i organisationens 75 års historie.

Côte d'Ivoire, 2020. Foto: Frank Dejongh/UNICEF
Côte d'Ivoire, 2020. Foto: Frank Dejongh/UNICEF

Coronapandemien har på stort set alle parametre sat udviklingen for verdens børn tilbage. Sådan lyder den foruroligende konklusion i en ny rapport fra UNICEF, der udkommer i forbindelse med børneorganisationens 75 års jubilæum lørdag.

UNICEF estimerer, at pandemien fra 2019 til 2021 har sendt 100 millioner børn ud i multidimensional fattigdom. Det svarer til en stigning på 10 % og betyder, at 1,1 milliard børn i dag mangler adgang til mindst én basal fornødenhed – herunder uddannelse, sundhedsydelser, den rette ernæring, sanitet og vand.

Herudover viser den nye rapport, at antallet af børn, der sulter, står uden for skolen og udsættes for vold, børneægteskaber og børnearbejde stiger. Det sker, alt imens antallet af børn, som får nok mad og har adgang til sundhedsydelser og vaccinationer, falder. I 2020 fik mere end 23 millioner børn ikke basale vacciner mod eksempelvis polio og mæslinger – en stigning på næsten 4 millioner sammenlignet med 2019 og det højeste antal i 11 år.

”COVID-19 har udløst den største krise for børn i UNICEFs 75 års historie”, fastslår kommunikationsdirektør i UNICEF Danmark, Jakob Colville-Ebeling, og uddyber:

”Pandemien har sat gang i en negativ spiral, som risikerer at sætte hårdt tilkæmpede fremskridt for børnene tilbage og stå i vejen for opfyldelsen af FN’s Verdensmål inden 2030. Samtidig trues børns basale rettigheder også mange steder af klimakrisen. Det gælder eksempelvis retten til skolegang, lægehjælp og rent vand. Vi står åbenlyst ved en skillevej, hvor verdens ledere må stå sammen om at finde løsninger. Hvis ikke det lykkes, vil marginaliserede og udsatte børn blive ramt hårdest.”

Børn bør komme i første række for investeringer

UNICEF advarer i rapporten om, at vejen til at genvinde tabt terræn efter pandemien kan blive lang. Vurderingen er, at det i bedste fald vil tage 7-8 år at nå tilbage til det niveau, som børnefattigdommen lå på før corona.

For at skabe den bedst mulige fremtid for verdens krise- og konfliktramte børn, opfordrer UNICEF regeringer og donorer til at:

  • Investere i at yde børn social beskyttelse og genoprette samfund.
  • Støtte UNICEF i distributionen af COVID-19-vacciner under COVAX-samarbejdet, så pandemien kan afsluttes, og den alarmerende udvikling indenfor børns sundhed og ernæring kan vendes.
  • Genopbygge bedre ved at sikre kvalitetsuddannelse, beskyttelse og støtte til mental sundhed for alle børn.
  • Hjælpe med at styrke børn og deres omgivelsers modstandsdygtighed overfor fremtidige kriser – blandt andet ved at investere i forebyggelse af og langsigtede løsninger på eksempelvis madmangel og klimaforandringer.

”UNICEF blev stiftet på et bagtæppe af fattigdom og sult lige efter Anden Verdenskrig, og siden har vi under væbnede konflikter, naturkatastrofer og humanitære kriser været der for verdens børn. Vi lykkedes med at skabe sundere og sikrere liv for mange, og vi vil fortsat stræbe efter at skabe en verden, hvor børn har mulighed for at udfolde deres fulde potentiale. Men det kræver, at regeringer, civilsamfund og erhvervsliv også påtager sig et ansvar og sætter børnene først. Kun sammen kan vi bygge videre og sikre de resultater, som vi gennem 75 år har opnået,” siger Jakob Colville-Ebeling.

Kontakter

Billeder

Côte d'Ivoire, 2020. Foto: Frank Dejongh/UNICEF
Côte d'Ivoire, 2020. Foto: Frank Dejongh/UNICEF
Download
Côte d'Ivoire, 2020. Foto: Frank Dejongh/UNICEF
Côte d'Ivoire, 2020. Foto: Frank Dejongh/UNICEF
Download

Links

Information om UNICEF Danmark

UNICEF Danmark
Rentemestervej 62
2200 København NV

https://www.unicef.dk/

Følg pressemeddelelser fra UNICEF Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra UNICEF Danmark

Hvad skal der ske, når du skal herfra?: Tag aktivt stilling til din arv med UNICEF21.1.2022 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Fire ud af fem danskere mener, at det er ok at give dele af sin arv til velgørende formål, viser en undersøgelse for Det Gode Testamente. Samtidig giver hver femte dansker penge til velgørenhed minimum én gang om året ifølge YouGov. Men det er langt fra alle, der kender til de mange fordele ved at testamentere sin arv til velgørenhed. Nu kan sjællænderne blive klogere på arvereglerne i forbindelses med donation sammen med UNICEF Danmark den 10. februar hos Familie Testamente i Køge.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum