Børn ved fortsat alt for lidt om deres egne rettigheder
Børns viden om egne og andres rettigheder er stadig fuld af huller. Sådan lyder konklusionen på en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Institut for Menneskerettigheder og UNICEF Danmark.
Undersøgelsen er den femte af sin slags, og selvom lidt flere børn kender deres rettigheder nu, end da den blev lavet første gang i 2009, er forskellen begrænset. Blandt andet svarer kun knap halvdelen af børnene (45 procent), at de ved noget eller meget om deres rettigheder. Den tilsvarende andel var i 2009 39 procent. To ud af fem børn (42 procent) kan ikke komme i tanke om en eneste menneskerettighed.
”Det er bekymrende, at der ikke er sket større fremskridt. Der er helt tydeligt behov for en ekstra indsats for at oplyse børn om egne og andres rettigheder,” siger Karen Hækkerup, generalsekretær for UNICEF Danmark.
Institut for Menneskerettigheder er enig i bekymringen og peger desuden på, at færre børn oplever, at de lærer at respektere hinandens rettigheder i skolen. Her er sket et fald fra 70 procent i den seneste undersøgelse til 55 procent i dag.
”Skolen har en afgørende opgave med at klæde børn på til at kende deres egne og andres rettigheder. Børn skal kunne sige til, sige fra og gribe ind, når de oplever, at rettigheder bliver overtrådt. Desværre tyder vores undersøgelse endnu en gang på, at undervisningen i menneskerettigheder på de danske grundskoler ikke er god nok. Der ligger derfor en stor opgave på skolerne og på læreruddannelserne i at styrke undervisningen i menneskerettigheder,” siger Louise Holck, direktør i Institut for Menneskerettigheder.
Børns rettigheder gælder også på sociale medier
Undersøgelsen bygger på svar fra over tusind danske skoleelever fra 6. til 10. klasse og vidner tillige om en række andre bekymrende tendenser i børns holdninger til blandt andet vold, diskrimination og ytringsfrihed:
- Omtrent en tiendedel (9 procent) af børnene synes, det er acceptabelt, at forældre straffer deres børn fysisk. Det er samme niveau som i 2019 (8 procent) og en væsentlig stigning fra 2017 (5 procent).
- 1 ud af 5 (21 procent) synes, det er i orden, at politiet bruger tortur i særlige tilfælde.
- Knap hvert femte barn (19 procent) mener, det er i orden, at arbejdsgivere foretrækker en kvindelig medarbejder frem for en mandlig fx som sekretær, og knap hvert tredje (30 procent) mener, det er i orden, at børn og unge i samtaler med deres venner bruger ord som ”luder” eller ”neger” om andre mennesker.
- 29 procent af børnene oplever, at der er en hård tone på sociale medier, som afholder dem fra at dele deres holdninger i fx chatfora eller debatter.
”Det er vigtigt at få børnene til at forstå, at deres rettigheder også gælder online. For mange vil det måske være lettere at sige fra over for den hårde tone, hvis de er klar over, at de faktisk har konventionsbestemte rettigheder til at udtrykke sig uden at blive diskrimeret eller lagt for had. Og hvis de ved, at der også er voksne, der tager ansvar for, at de skal kunne færdes trygt på nettet,” siger Karen Hækkerup.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført i maj og juni 2021 af KANTAR Gallup på 24 skoler i hele landet. 1.040 skoleelever i 6.-10. klasse har svaret på undersøgelsen. Det er femte gang, at børns viden om og holdninger til menneskerettighederne og børnekonventionen undersøges.
Enkelte spørgsmål er blevet justeret fra undersøgelse til undersøgelse, og nye spørgsmål er kommet til.
Kontakter
For yderligere kommentarer, kontakt
Julie Kauffmann, pressemedarbejder, UNICEF Danmark: 23 71 18 64 og JRKauffmann@unicef.dk
Janne Bruvoll, pressechef, Institut for Menneskerettigheder: 91 32 56 36 og jabr@humanrights.dk
Billeder
Links
Information om UNICEF Danmark
Følg pressemeddelelser fra UNICEF Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra UNICEF Danmark
Alarmerende stigning i underernæring blandt børn i Gaza20.6.2025 12:36:51 CEST | Pressemeddelelse
Alene i maj blev over 5.000 børn i alderen 6 måneder til 5 år indskrevet til behandling for akut underernæring i Gaza – en stigning på næsten 50 % i forhold til april og hele 150 % siden februar. Mad til de mange sultne børn venter ved grænsen til Gaza, men nødhjælpsorganisationer får ikke lov til at uddele den.
Rettigheder i rygsækken – ny kampagneuge vil styrke trivsel og fællesskaber i skolen3.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag lanceres Rettighedsstafetten; en ny, årligt tilbagevendende kampagneuge i uge 38, der skal få flere børn til at kende deres egne og andres rettigheder. Bag tiltaget står Børnerådet, UNICEF Danmark, Danske Skoleelever, Red Barnet, Institut for Menneskerettigheder, Danske Handicaporganisationer og De Anbragtes Vilkår.
Over 50.000 børn dræbt eller såret i Gaza: UNICEF advarer om ubegribelige rædsler28.5.2025 13:29:22 CEST | Pressemeddelelse
Over 50.000 børn er ifølge rapporter blevet dræbt eller såret i Gaza siden oktober 2023. ’Børnene betaler prisen for en krig uden nåde’; lyder det fra UNICEF.
DSV og UNICEF udvider partnerskab med øget fokus på humanitær indsats for børn26.5.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
En udvidelse af partnerskabet mellem DSV og UNICEF vil betyde flere flytransporter til katastroferamte områder og øge adgangen til vitale forsyninger for børn over hele verden.
Børns ret til leg skal ikke gemmes væk21.5.2025 13:10:01 CEST | Pressemeddelelse
Børn og voksne i hele Danmark inviteres til gemmeleg på FN’s Internationale Dag for Leg
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum