Borgertinget tager hul på nye samlinger om løsninger på klimakrisen
Hvad kan bidrage til at løse klimakrisen? Det spørgsmål tager Danmarks klimaborgerting hul på igen, når 99 danskere fra hele landet mødes til en ny række af samlinger. Første gang medlemmerne mødes, bliver lørdag d. 30. november i DGI Byen i København.
”Klimakrisen er den største og tungeste udfordring, verden står overfor. Den kan kun løses, hvis vi løfter i flok. Vi må alle bidrage og gode ideer fra alle hjørner af samfundet skal i spil. Derfor er jeg rigtig glad for, at medlemmerne i borgertinget tager denne vigtige opgave på sig, så de er med til at få de gode ideer fra hele landet helt ind på Christiansborg”, siger klimaminister Dan Jørgensen.
De 99 medlemmer er udvalgt, så de bedst muligt repræsenterer befolkningen, og de skal denne gang deltage i to fysiske weekendsamlinger og fem online aftensamlinger. På samlingerne vil eksperter klæde medlemmerne fagligt på, men medlemmer bestemmer selv emner og ikke mindst hvilke forslag til løsninger, de i sidste ende vil give videre til politikerne på Christiansborg.
Efter fem måneders debat og diskussioner, resulterede borgertingets sidste runde af samlinger i 119 anbefalinger til politikerne.
”Borgertinget har leveret et imponerende arbejde. Medlemmerne har med deres forslag fra alle egne af landet kommet med vigtige input til politikken på Christiansborg, og som også er afspejlet i regeringens politik. Som anbefalet ser vi blandt andet på en CO2-afgift, ligesom vi vil etablere en fond for plantebaserede fødevarer, og vi har også lige afsat 575 mio. kroner til udvikling af nye teknologier, der skal gøre landbruget grønnere. Vi vil også løbende se, om der er både gamle og nye anbefalinger, vi bør inkludere i den kommende klimaindsats”, siger klimaminister Dan Jørgensen.
De anbefalinger, borgertinget i denne omgang kommer frem til, skal afleveres til Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg i starten af 2022.
FAKTA
- Danmarks Statistik står for udvælgelsen af borgere ud fra kriterier som alder, køn, geografi, uddannelse og indkomst.
- I denne omgang er ca. 30 af medlemmerne gengangere fra den forrige runde af samlinger, mens ca. 70 er nye ansigter. Udskiftning blandt medlemmerne er hensigtsmæssigt, da nye holdninger og anskuelser dermed kan finde plads i borgertinget samtidig med, at de eksisterende medlemmer kan erfaringsdele og overlevere.
- I forbindelse med samlingerne får borgertingets medlemmer mulighed for at høre faglige oplæg fra eksperter, der kan sikre balance i spørgsmål, temaer og vidensniveau.
- Borgertinget afleverede i april 2021 i alt 119 anbefalinger til Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg. I starten af 2022 skal medlemmer aflevere de anbefalinger, de når frem til i denne omgang.
- Borgertinget er en del af aftalen om klimaloven, som regeringen indgik den 6. december 2019 sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet.
- Koncept og program for Borgertinget er udviklet i samarbejde med Teknologirådet, der også står for faciliteringen af Borgertingets samlinger.
- Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet fungerer som koordinerende sekretariat for Borgertinget.
Kontakter
Pressekontakt:
For spørgsmål, kontakt da Klimaministeriets pressetelefon på 41 72 38 05.
Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Stærkere elnet fra Aarhus til Aabenraa1.7.2025 12:55:22 CEST | Pressemeddelelse
Elnettet fra Aarhus til Aabenraa er på flere strækninger ved at være for slidt og for småt til den grønne omstilling. Derfor bliver elnettet moderniseret og forstærket for at sikre forsyningssikkerheden og gøre Øst- og Sydjylland klar til mere grøn strøm.
Flere penge til pulje for grønne investeringer26.6.2025 15:41:57 CEST | Pressemeddelelse
CO2-intensive virksomheder og kommercielle indenrigsfærger skal have lettere ved at omstille sig. Regeringen hæver derfor den øvre grænse for støtte i Investeringsstøtteordningen, der hjælper de udledere, som har sværest ved at omstille sig.
Nye anbefalinger til en mere robust vandsektor i fremtiden26.6.2025 07:58:56 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har nu fået de første anbefalinger fra Vandreguleringsudvalget. Målet er en robust sektor, der også i fremtiden har høj forsyningssikkerhed og yder beskyttelse af drikkevand og vandmiljøer.
Et grønnere Danmark: Arbejdet med nye klimateknologier og -tiltag skal styrkes10.6.2025 09:00:08 CEST | Pressemeddelelse
Som opfølgning på Aftale om et Grønt Danmark er et nyt klimatiltagsudvalg blevet nedsat. Udvalget skal hjælpe med at styrke både implementering og udrulning af nye innovative løsninger i det danske landbrug.
Ny aftale om mere energieffektive bygninger er på plads23.5.2025 08:59:23 CEST | Pressemeddelelse
Staten har indgået en aftale med Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner, der skal forbedre energieffektiviteten af de offentligt ejede bygninger. Aftalen betyder også, at energimærkningsordningen for bygninger bliver digitaliseret og gjort mere simpel.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum