Haderslev Kommune

Borgere møder ikke så mange forskellige medarbejdere med ny arbejdsmetode i hjemmeplejen

Del
Haderslev Kommune er foregangskommune for nye måder at arbejde på inden for ældrepleje, hvor man med inspiration fra Holland organiserer medarbejderne i mindre, selvstyrende, tværfaglige teams. Gode resultater med mere kontinuitet for borgerne og mindre sygefravær er nogle af konklusionerne i en evaluering, der offentliggøres i dag.

Kaffe først – mennesket før bureaukrati hedder projektet i Haderslev Kommune, hvor man implementerer en ny arbejdsform på ældreområdet med inspiration fra den hollandske Buurtzorg-metode.

Efter projektet har været i drift i godt et år, har Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, lavet en evaluering af projektet, som viser, at Haderslev Kommune er på rette vej.

”Vi er på rette vej i udviklingen af ældreplejen og har opnået de første, gode resultater. Et af de væsentligste resultater er, at vi har opnået en bedre kontinuitet for borgerne – altså borgerne oplever i højere grad, at det er de samme, kendte medarbejdere, der kommer i deres hjem, og det er vigtigt”, siger Louise Thule, der er chef for Senior og Rehabilitering i Haderslev Kommune og fortsætter:

”Derudover har vi reduceret sygefraværet blandt sygeplejersker og social- og sundhedshjælpere. Det er også en positiv udvikling, som vi skal have bredt ud til de øvrige faggrupper.”

Evalueringen peger desuden på, at Haderslev er i gang med at reducere fokus på minutter og i stedet udarbejde en mere individuel tilgang til den enkelte borger og dennes behov.

Flere kommuner er interesserede i den nye arbejdsform

Haderslev Kommune er torsdag den 19. januar værter for en vidensdag, hvor omkring 150 deltagere fra andre kommuner kan få viden og inspiration til selv at gå i gang med arbejdet med selvstyrende teams. Her præsenterer VIVE blandt andet evalueringen af det første år i Haderslev Kommune.

”Vi har mange henvendelse fra kommuner, der gerne vil høre om vores erfaringer med arbejdet med selvstyrende teams, og de andre innovationstiltag, som skal geare ældreområdet til fremtiden - og derfor har vi samlet dem til en vidensdag, hvor vi kan komme i dybden med det”, siger Louise Thule.

Fremadrettet fokus på at fastholde de gode resultater

Udover at være til gavn for borgerne, så kan metoden også være en af vejene til at fastholde og rekruttere medarbejdere til jobs i omsorgssektoren.

”Mere selvbestemmelse og planlægning af arbejdet tættere på borgerne i de enkelte teams, kan være en af vejene til mere arbejdsglæde og trivsel. Medarbejderne får deres faglighed mere i spil, og spiller en vigtig rolle i at planlægge hverdagen, så den hænger sammen. Det har potentialet til at kunne skabe afbureaukratisering og i sidste ende have betydning for at vi kan fastholde og rekruttere medarbejdere til området”, siger Rolf Dalsgaard Johansen, der er direktør for Social og Sundhed i Haderslev Kommune. 

Evalueringen viser en klar fremgang i projektet fra den første delevaluering i januar 2022 til nu, og peger på, at det er vigtigt at arbejde med at kompetenceudvikle medarbejderne til at arbejde på den nye måde.

”Når man går foran og udvikler og afprøver nye måder at møde vores borgere på, er alt ikke perfekt fra start. Men vi er godt på vej henimod at skabe en bedre ældrepleje, og jeg er meget stolt af de resultater, medarbejderne allerede har skabt”, siger Allan Emiliussen, der er formand for Senior- og Sundhedsudvalget i Haderslev Kommune.

Evalueringen fokuserer på de to teams i hjemmeplejen i Vojens, der startede med at arbejde efter metoden i oktober 2021. Den er efterfølgende rullet ud til yderligere fire teams i hjemmeplejen i Vojens, der er i opstarten af forløbet og skal evalueres senere.

Evalueringen kan ses på VIVEs hjemmeside.

Kontakter

Allan EmiliussenFormand, Senior- og Sundhedsudvalget

Tlf:40 22 52 80

Information om Haderslev Kommune

Haderslev Kommune
Haderslev Kommune
Christian X's Vej 39
6100 Haderslev

http://www.haderslev.dk/

Følg pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Foredragsrække om Besættelsestiden, Retsopgøret og tiden efter16.3.2023 10:57:47 CET | Pressemeddelelse

Historie Haderslev indbyder i april-maj 2023 til en foredragsrække om Besættelsestiden, Retsopgøret og tiden efter. I forbindelse med Besættelsen blev det danske samfund underlagt et voldsomt pres. Alle måtte forholde sig til nye realiteter og tage et standpunkt og vælge side. Nogle endte på den forkerte side og oplevede efter Befrielsen voldsomme konsekvenser af dette valg. De tre foredragsholdere beskæftiger sig alle med forskellige grupper i det danske samfund, der oplevede konsekvenser af egne eller andres handlinger under Besættelsen.

14. februar åbner udstillingen 3D-printet keramik7.2.2023 14:00:53 CET | Pressemeddelelse

Pressemeddelelse: Tirsdag d. 14. februar åbner udstillingen 3D-printet keramik v/Anna Andersen ved Ehlers Samlingen, Slotsgade 20. Anna Andersen er uddannet fra Designskolen i Kolding samt Royal Collage of Art i London, og har arbejdet med 3D print siden 2007. “Den gamle keramik fra Ehlers Samlingen har fascineret mig siden jeg som studerende på Designskolen Kolding blev introduceret til museet. Det er et skatkammer af form, overflader og ornamentik og et besøg værd for alle, der arbejder med keramik”. Anna Andersen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum