Boom i byggerier giver medvind i branchen

Har du svært ved at få fat i en entreprenør eller håndværker til større projekter? Velkommen i klubben. Entreprenører, tømrere, murere, malere, el-installatører og VVS’ere er travlt beskæftigede og tjener flere penge, end de har gjort længe. Det viser Deloittes Byggeanalyse 2021.
”Virksomhederne i branchen tjener flere penge, end de har gjort længe. Aktiviteten er fortsat høj, og branchen ser ikke ud til at være nævneværdigt påvirket af corona. Tværtimod ser det ud til at have styrket både privatpersoner og virksomhedernes lyst til at få bygget sidste år”, siger partner i Deloitte, Thomas Frommelt.
Tallene viser, at branchens gennemsnitlige overskudsgrad er 5,4%, hvilket er en stigning på 1,5% fra 2019, hvor den var 3,9%. Ni ud af ti virksomheder havde overskud i 2020, hvilket er det højeste de seneste 15 år. Det gennemsnitlige primære resultat per ansat er steget fra 76.000 kroner i 2019 til 95.000 kroner i 2020.
Det er især de mindste virksomheder op til 25 ansatte, der oplever den største fremgang. Samtidig har den høje aktivitet indenfor nye boliger, projektsalg og mange renoveringer øget indtjeningen.
”Det er virkelig gode resultater. Men selvom det går godt, så kunne aktiviteten faktisk være meget højere. Branchen mangler kvalificeret arbejdskraft. Priserne på byggematerialer stiger ret kraftigt, og der er også et vist lønpres. Samlet set gør det byggerierne dyrere, og de tager længere tid at føre ud i livet. Så mange bygherrer giver op på forhånd”, siger Thomas Frommelt.
Med vedtagelsen af finansloven for 2022 får håndværkerfradraget dødsstødet. Det får dog ikke den store betydning for aktiviteten, vurderer Thomas Frommelt:
”De fleste mennesker, der har brugt fradraget, har haft behov for at få udført byggeopgaver under alle omstændigheder, og så har der tilfældigvis været et fradrag. Deres byggebehov har drevet aktiviteten, ikke fradraget, og det, tror jeg, det fortsat vil gøre”.
Bedst gang i de midtjyske murerskeer, tommestokke og regneblokke
Bag den stærke efterspørgsel i branchen ligger også 18 frigivne milliarder kroner fra Landsbyggefonden samt regeringen midlertidige ophævelse af det kommunale anlægsloft i 2020.
”Det kommer vi til at se en positiv effekt af i 2021. Der vil givetvis være lokalpolitikere, som i forbindelse med kommunalvalget har tænkt: Nu bygger vi en rundkørsel eller får renoveret den skole”, siger han.
Analysen viser også, at der går bedst for virksomhederne i Region Midtjylland. Med en gennemsnitlig indtjening på 109.000 kroner pr. ansat ligger virksomhederne i det midtjyske langt over den gennemsnitlige indtjening på 95.000 kroner pr ansat. Til sammenligning udgør den gennemsnitlige indtjening per ansat i Region Syddanmark 78.000 kroner.
Nøgleord
Kontakter
Partner for og ekspert i bygge- og anlægsbranchen:
Thomas Frommelt
Partner, Deloitte
+45 24 23 83 04
tfrommelt@deloitte.dk
Mette SchønnemannKommunikationsdirektør
Tlf:22 25 28 18mschoenne@deloitte.dkBilleder

Links
Information om Deloitte
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Dansk Draghi/Letta-rapport: Sådan sikrer Danmark sin konkurrenceevne10.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den oversete forsknings- og innovationskapacitet skal bringes i spil til at styrke Danmarks fremtidige konkurrenceevne, sikkerhed og velstand. En ny innovationstrepart er blandt de 10 handlingsorienterede anbefalinger, som i dag præsenteres på Christiansborg.
Karriereudvikling topper generation Z’s ønskeliste på jobbet23.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
De 20-30-årige danskere overrasker ved at være mindre interesserede i work/life-balance og mere ivrige efter karriereudvikling og ledelse end resten af verdens unge arbejdstagere. Samtidig er leveomkostninger og klima markante bekymringer, viser ny Deloitte-rapport.
Deloitte og Kraka med fremtidsscenarier for Danmark i 2050: Svære valg skal træffes i dag7.5.2025 06:54:18 CEST | Pressemeddelelse
Fem udfordringer skal løses i dag for at opretholde Danmarks styrkepositioner frem mod 2050. Hvis danske beslutningstagere formår at sætte ind på disse områder, vil Danmark kunne stå lige så stærkt om 25 år, som Danmark gør i dag.
Deloitte fastslår: Medarbejderudvikling giver plus på bundlinjen28.3.2025 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Organisationer, der prioriterer personlig udvikling, kreativitet og fordybelse, klarer sig bedre økonomisk og skaber større værdi for samfundet. Det viser en ny, global undersøgelse fra Deloitte.
Virksomheders brug af AI i kraftig fremgang25.3.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Selv om udbredelsen af generativ kunstig intelligens øges markant, er der stadig væsentlige barrierer på vejen, førend vi indfrier det fulde potentiale. En ny undersøgelse fra Deloitte indikerer samtidig, at adoptionen ikke helt kan følge med den teknologiske udvikling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum