Aarhus Universitet Technical Sciences

Blyfri succes i Danmark

Del

Danmark er foregangsland i udfasningen af blyhagl til jagt.

Det videnskabelige tidsskrift Ambio har netop offentliggjort særnummeret: Lead in hunting ammunition: Persistent problems and solutions, som er redigeret af forskere fra Aarhus Universitet. Her dokumenterer en række danske og internationale forskere, hvordan Danmark er blevet det land i verden, der går forrest i at udfase bly fra jagtammunition, og dermed forhindre blyforurening i naturen.

Det er ikke tilfældigt, at netop danske forskere er i front på emnet om bly i jagtammunition. Danmark var det første land, der forbød al anvendelse samt ligeledes salg og besiddelse af blyhaglpatroner, og man har gjort meget betydelige erfaringer med selve udfasningen af bly og introduktion af blyfri typer. Disse erfaringer efterspørges i stor stil i andre lande, hvor man ikke er så langt i forvaltningen.

Aarhus Universitet har bidraget meget omfattende til særnummeret, idet adjungeret seniorforsker Niels Kanstrup og professor Tony Fox har fungeret som gæste-redaktører og i øvrigt optræder som forfattere på en del af de 17 artikler, som særnummeret rummer. Blandt gæsteredaktørerne er også professor Vernon Thomas fra universitetet i Guelph, Canada. Et internationalt forskerhold på i alt 37 forfattere fra otte lande har leveret stof til særnummeret.

I denne anledning inviterer Aarhus Universitet, Institut for Bioscience, hermed til en sammenkomst. Arrangementet den 4. oktober vil bestå af en præsentation af særnummeret herunder nogle af de konkrete forskningsresultater. Vi vil ligeledes give en kort præsentation af vores samlede forskningsindsats i forhold til bæredygtig jagtammunition. Der vil være rig lejlighed til at stille spørgsmål og drøfte emnet.

Fredag den 4. oktober 2019, kl. 10.00-13.00 på Kalø på Jagtslottet, Grenåvej 12, 8410 Rønde

Der er følgende program:

Kl. 10.00 Velkomst v/ Flemming Skov

Kl. 10.10 Præsentation af særnummeret ”Lead in hunting ammunition: Persistent problems and solutions” og kort gennemgang af udvalgte artikler. v/ Niels Kanstrup og Tony Fox.

Kl. 11.00  Præsentation af Aarhus Universitet, Bioscience’s øvrige forskningsprogram vedrørende jagtammunition. v/ Niels Kanstrup

Kl. 11.20  Spørgsmål og debat.

Kl. 11.45  Uddeling af særnummeret til fremmødte.

Kl. 12.00  Let traktement.                     

Nøgleord

Kontakter

Seniorforsker Niels Kanstrup, nk@bios.au.dk, tel.: +4520332999

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences

Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://tech.au.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Autonomt droneræs hæver barren for kunstig intelligens6.8.2020 11:08:15 CESTPressemeddelelse

Autonome droner kan i dag udføre en lang række opgaver med ingen eller meget lille involvering af menneskelige operatører. Men for at kunne opfatte miljøet, de flyver i, og planlægge fremtidige handlinger er de nødt til at flyve meget langsomt. Hvad nu, hvis dronerne i stedet skulle flyve hurtigt? Som i droneræs, hvor fart, agilitet og ydeevne er af største vigtighed? Et team af forskere fra Aarhus Universitet har lige taget et skridt fremad.

Gulerødder kan erstatte syntetiske farvestoffer i fødevarer7.7.2020 13:00:00 CESTPressemeddelelse

En række syntetiske farvestoffer i fødevarer er mistænkt for at have uønskede bivirkninger specielt hos børn. Derfor har EU de seneste ti år krævet, at produkter indeholdende udvalgte syntetiske farvestoffer skal have tydelige advarsler på emballagen. Det har resulteret i en stor efterspørgsel efter naturlige farvestoffer på verdensplan. Nu har forskere fra Aarhus Universitet fundet en metode, der kan gøre almindelige orange gulerødder sorte, hvorfra man kan udvinde farvestoffer til fødevarer. Det skaber nye muligheder indenfor produktion af naturlige farvestoffer til fødevareindustrien som erstatning for de udskældte syntetiske farvestoffer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum