Blyfri succes i Danmark
Det videnskabelige tidsskrift Ambio har netop offentliggjort særnummeret: ”Lead in hunting ammunition: Persistent problems and solutions”, som er redigeret af forskere fra Aarhus Universitet. Her dokumenterer en række danske og internationale forskere, hvordan Danmark er blevet det land i verden, der går forrest i at udfase bly fra jagtammunition, og dermed forhindre blyforurening i naturen.
Det er ikke tilfældigt, at netop danske forskere er i front på emnet om bly i jagtammunition. Danmark var det første land, der forbød al anvendelse samt ligeledes salg og besiddelse af blyhaglpatroner, og man har gjort meget betydelige erfaringer med selve udfasningen af bly og introduktion af blyfri typer. Disse erfaringer efterspørges i stor stil i andre lande, hvor man ikke er så langt i forvaltningen.
Aarhus Universitet har bidraget meget omfattende til særnummeret, idet adjungeret seniorforsker Niels Kanstrup og professor Tony Fox har fungeret som gæste-redaktører og i øvrigt optræder som forfattere på en del af de 17 artikler, som særnummeret rummer. Blandt gæsteredaktørerne er også professor Vernon Thomas fra universitetet i Guelph, Canada. Et internationalt forskerhold på i alt 37 forfattere fra otte lande har leveret stof til særnummeret.
I denne anledning inviterer Aarhus Universitet, Institut for Bioscience, hermed til en sammenkomst. Arrangementet den 4. oktober vil bestå af en præsentation af særnummeret herunder nogle af de konkrete forskningsresultater. Vi vil ligeledes give en kort præsentation af vores samlede forskningsindsats i forhold til bæredygtig jagtammunition. Der vil være rig lejlighed til at stille spørgsmål og drøfte emnet.
Fredag den 4. oktober 2019, kl. 10.00-13.00 på Kalø på Jagtslottet, Grenåvej 12, 8410 Rønde
Der er følgende program:
Kl. 10.00 Velkomst v/ Flemming Skov
Kl. 10.10 Præsentation af særnummeret ”Lead in hunting ammunition: Persistent problems and solutions” og kort gennemgang af udvalgte artikler. v/ Niels Kanstrup og Tony Fox.
Kl. 11.00 Præsentation af Aarhus Universitet, Bioscience’s øvrige forskningsprogram vedrørende jagtammunition. v/ Niels Kanstrup
Kl. 11.20 Spørgsmål og debat.
Kl. 11.45 Uddeling af særnummeret til fremmødte.
Kl. 12.00 Let traktement.
Nøgleord
Kontakter
Seniorforsker Niels Kanstrup, nk@bios.au.dk, tel.: +4520332999
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Klimabekymringer ser ikke ud til at påvirke vores mentale helbred11.7.2025 10:30:44 CEST | Pressemeddelelse
Helt modsat hvad tidligere studier har fundet frem til, viser ny forskning fra Aarhus Universitet, at unge voksnes klimabekymringer ikke ser ud til at føre til et dårligere mentalt helbred.
Han kæmper for at bringe forskning ud i virkeligheden: Aarhus-professor modtager international hæder11.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Peter Gorm Larsen har bygget broer mellem forskning og industri i fire årtier. Nu bliver han hædret som æresdoktor for sit banebrydende arbejde med digitale tvillinger og internationalt forskningssamarbejde.
Flere vil uddanne sig til ingeniør på Aarhus Universitet5.7.2025 16:27:39 CEST | Pressemeddelelse
Ingeniøruddannelserne oplever en stigning i antallet af kvote-1-ansøgere på seks procent. På de akademiske landbrugsuddannelser er der både fremgang og tilbagegang.
Positiv dyrevelfærd: AU-forsker er med til at sætte retningen på nyt forskningsområde4.7.2025 09:35:22 CEST | Pressemeddelelse
Tidligere i år udgav en række førende forskere fra hele verden en banebrydende artikel, der definerer begrebet positiv dyrevelfærd. En af forskerne er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Margit Bak Jensen.
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum