Aarhus Universitet: Science and Technology

Blyfri succes i Danmark

Del

Danmark er foregangsland i udfasningen af blyhagl til jagt.

Det videnskabelige tidsskrift Ambio har netop offentliggjort særnummeret: Lead in hunting ammunition: Persistent problems and solutions, som er redigeret af forskere fra Aarhus Universitet. Her dokumenterer en række danske og internationale forskere, hvordan Danmark er blevet det land i verden, der går forrest i at udfase bly fra jagtammunition, og dermed forhindre blyforurening i naturen.

Det er ikke tilfældigt, at netop danske forskere er i front på emnet om bly i jagtammunition. Danmark var det første land, der forbød al anvendelse samt ligeledes salg og besiddelse af blyhaglpatroner, og man har gjort meget betydelige erfaringer med selve udfasningen af bly og introduktion af blyfri typer. Disse erfaringer efterspørges i stor stil i andre lande, hvor man ikke er så langt i forvaltningen.

Aarhus Universitet har bidraget meget omfattende til særnummeret, idet adjungeret seniorforsker Niels Kanstrup og professor Tony Fox har fungeret som gæste-redaktører og i øvrigt optræder som forfattere på en del af de 17 artikler, som særnummeret rummer. Blandt gæsteredaktørerne er også professor Vernon Thomas fra universitetet i Guelph, Canada. Et internationalt forskerhold på i alt 37 forfattere fra otte lande har leveret stof til særnummeret.

I denne anledning inviterer Aarhus Universitet, Institut for Bioscience, hermed til en sammenkomst. Arrangementet den 4. oktober vil bestå af en præsentation af særnummeret herunder nogle af de konkrete forskningsresultater. Vi vil ligeledes give en kort præsentation af vores samlede forskningsindsats i forhold til bæredygtig jagtammunition. Der vil være rig lejlighed til at stille spørgsmål og drøfte emnet.

Fredag den 4. oktober 2019, kl. 10.00-13.00 på Kalø på Jagtslottet, Grenåvej 12, 8410 Rønde

Der er følgende program:

Kl. 10.00 Velkomst v/ Flemming Skov

Kl. 10.10 Præsentation af særnummeret ”Lead in hunting ammunition: Persistent problems and solutions” og kort gennemgang af udvalgte artikler. v/ Niels Kanstrup og Tony Fox.

Kl. 11.00  Præsentation af Aarhus Universitet, Bioscience’s øvrige forskningsprogram vedrørende jagtammunition. v/ Niels Kanstrup

Kl. 11.20  Spørgsmål og debat.

Kl. 11.45  Uddeling af særnummeret til fremmødte.

Kl. 12.00  Let traktement.                     

Nøgleord

Kontakter

Seniorforsker Niels Kanstrup, nk@bios.au.dk, tel.: +4520332999

Information om Aarhus Universitet: Science and Technology

Aarhus Universitet: Science and Technology
Aarhus Universitet: Science and Technology



Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Science and Technology

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Science and Technology

Bananfluer hjælper til i udviklingen af skræddersyet medicin9.10.2019 09:04:57 CESTPressemeddelelse

Det er kendt viden, at der er sammenhæng mellem vores gener og risikoen for at udvikle bestemte sygdomme. Forskere fra Aarhus Universitet og Aalborg Universitet er netop, ved hjælp af et studie på bananfluer, kommet nærmere en forståelse af, at en kortlægning af gener også kan bruges til at forudsige respons på en given behandling. Denne viden er afgørende for udviklingen af skræddersyet medicin.

Dyrkningssikre afgrøder til fremtidens klima3.10.2019 11:52:50 CESTPressemeddelelse

En oversvømmelse kan ødelægge en kartoffelhøst på bare 24 timer. Men ved at forstå planternes forsvarsmekanismer over for oversvømmelser er det muligt at skabe mere dyrkningssikre afgrøder, der tåler at blive oversvømmede. Et internationalt forskerhold med deltagelse af lektor Kim Hebelstrup fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet arbejder på at gøre planter ”vandtætte”. Det vil kunne gøre en verden til forskel i forhold til at sikre fremtidens forsyning af fødevarer.

Tørke som følge af klimaændringer truer verdens hvedeproduktion26.9.2019 09:52:37 CESTPressemeddelelse

I de kommende år vil en stigende del af hvedearealet påvirkes af tørke, og det vil have alvorlige følger for den globale fødevareforsyning. Skrækscenariet er en betydelig reduktion af hvedehøsten ved århundredeskiftet, og selv hvis det lykkes at begrænse den globale opvarmning til de 2 grader, som er forudsat i Parisaftalen fra 2015, kan en fordobling af det tørkeskadede areal ikke undgås. Det viser ny forskning, som netop er offentliggjort i Science Avances. Professor i klimaforandringer og landbrug Jørgen E. Olesen fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet er en del af den internationale forskergruppe, som har undersøgt emnet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum