Blå Kors DanmarkBlå Kors Danmark

Blå Kors Danmark fejrer 125-års jubilæum med rekordår

Del

Blå Kors Danmark har i 125 år hjulpet udsatte i Danmark, og igennem de sidste 10-15 år har organisationen været i hastig vækst og tæller nu omkring 630 medarbejdere, 3.800 frivillige og har i alt 90 sociale tilbud rundt i landet. Væksten betyder blandt andet, at rekordmange har modtaget hjælp.

Det er særligt arbejdet blandt børn og unge, der er kommet mere af i Blå Kors Danmark, ligesom familiearbejdet også har været i stor vækst. Foto: Jens Peter Engedal.
Det er særligt arbejdet blandt børn og unge, der er kommet mere af i Blå Kors Danmark, ligesom familiearbejdet også har været i stor vækst. Foto: Jens Peter Engedal.

21. august 2021 holder Blå Kors Danmark jubilæumslandsmøde i Odense Congress Center i anledning af organisationens 125-års jubilæum, og det bliver et jubilæum, hvor Blå Kors Danmark kan se tilbage på et år, hvor rekordmange mennesker fik hjælp.

På trods af corona-aflyste arrangementer og restriktioner for, hvor mange mennesker, der eksempelvis må være på et værested, hjalp Blå Kors Danmark i 2020 ca. 30 procent flere end i 2019.

"I 2020, som jo ellers var meget påvirket af corona, hjalp vi mere end 12.000 mennesker i Danmark, hvilket er det højeste antal i nyere tid," siger generalsekretær i Blå Kors Danmark Christian Bjerre.

Blå Kors Danmark, der oprindeligt var en afholdsbevægelse, hjælper i dag socialt udsatte i alle aldre. Organisationen har blandt andet væresteder, bo- og behandlingstilbud, familienetværk, børnehuse, ferielejre og terapi og rådgivning til unge.

Hjælp til børn i misbrugsfamilier

Det er særligt arbejdet blandt børn og unge, der er kommet mere af i Blå Kors Danmark, ligesom familiearbejdet også har været i stor vækst de seneste år.

"I Danmark sidder der i gennemsnit to børn i hver skoleklasse, der vokser op i en familie med alkoholmisbrug. Hvis de børn ikke får hjælp, viser statistikken, at ca. en tredjedel selv udvikler et misbrug som voksne. Det er bare en blandt mange gode grunde til, at vi i højere grad end tidligere, er begyndt at have fokus på netop denne gruppe," siger Christian Bjerre.

Blå Kors Danmark har i dag 34 TUBA-afdelinger, der tilbyder terapi og rådgivning til unge, der er børn af alkohol- og stofmisbrugere, 7 Barnets Blå Hus-afdelinger, der tilbyder behandling til børn og familier fra hjem med alkoholmisbrug og 25 familienetværk for udsatte familier.

"Der er et rigtig stort behov for hjælp til børn og pårørende, derfor arbejder vi sideløbende med vores praktiske hjælp også på at få vedtaget en behandlingsgaranti til børn af alkohol- og stofmisbrugere, så endnu flere kan få hjælp," siger Christian Bjerre.

Historie

Omend formen har ændret sig betragteligt gennem tiden, har Blå Kors Danmark altid været optaget af at hjælpe mennesker.

Blå Kors Danmark begyndte i 1895 som afholdsbevægelse og var helt fra begyndelsen særligt optaget af de omkostninger, et alkoholmisbrug havde for misbrugeren og dennes familie.

Metoderne kan ikke sammenlignes med nutidens faglige tilgang, men Blå Kors var faktisk nybrydende i tilgangen med hjælp til alkoholmisbrugeren i forhold til samtiden, hvor det officielle Danmark ofte behandlede alkoholmisbrugere via bødestraf og fængselsophold. I begyndelsen af 1900-tallet var der sågar en pryglelov i Danmark, der gav politiet lov til at "prygle lokale drukkenbolte," som det hed.

Blå Kors Danmark voksede hastigt i den første halvdel af 1900-tallet med behandlingshjem, ungdomsarbejde og over 500 lokalforeninger og over 30.000 medlemmer i 1917.

Fra midten af århundredet og særligt i 1970'erne og 80'erne begyndte det langsomt at gå den anden vej. Men efter nogle økonomisk turbulente år udvidede Blå Kors indsatsen i 1989, hvor flere væresteder og varmestuer blev etableret, og hvor grundstenene til det "nye" Blå Kors Danmark blev lagt.

Ikke længere en afholdsbevægelse

I 2001 ophørte Blå Kors Danmark med at være en afholdsbevægelse, da det omstridte afholdenhedskrav for medlemmer blev ophævet, og Blå Kors Danmark har siden etableret sig som en stor social hjælpeorganisation i Danmark, der over en bred kam hjælper socialt udsatte børn, unge og voksne i Danmark.

"I Blå Kors har vi det mål, at vi gerne vil have et samfund uden misbrugsproblemer og uden udsathed. Nu er vi blevet 125 år, og der er måske mere brug for os end nogensinde før. Og der er desværre ikke noget, der tyder på, at der ikke også i en rum tid fremover, vil være brug for Blå Kors," siger Christian Bjerre.

Fakta om Blå Kors Danmark:

 • I 2020 hjalp Blå Kors Danmark 12.245 mennesker i Danmark.
 • I 2019 hjalp Blå Kors Danmark 9.403 mennesker.
 • Blå Kors Danmark har 630 medarbejdere og 3.800 frivillige.

Blå Kors Danmark driver:

 • 1 Telefonrådgivning
 • 7 Barnets Blå Hus-afdelinger
 • 9-12 sommer- og julelejre
 • 12 Bo- og behandlingstilbud
 • 12 Væresteder
 • 25 Familienetværk
 • 34 TUBA-afdelinger
 • 57 genbrugsbutikker

Historiske fakta om Blå Kors Danmark:

 • Blå Kors Danmark blev oprettet i 1895 i København.
 • I 1906 købte Blå Kors Danmark sit første behandlingshjem (Kærshovedgård ved Ikast).
 • I 1917 var der 525 lokalafdelinger og 32.866 medlemmer.
 • I 1975 åbnede den første genbrugsbutik.
 • I 1997 oprettedes TUBA, der tilbyder gratis terapi og rådgivning til unge, der er børn af alkohol- og stofmisbrugere.
 • I 2001 blev vedtægterne ændret, så der ikke længere var krav om afholdendhed for medlemmer i Blå Kors Danmark.
 • I 2013 åbnede den første Barnets Blå Hus-afdeling, der tilbyder gratis behandling og hjælp til børn og deres familier.
 • I 2017 etableredes det første af 25 Familienetværk i samarbejde mellem Blå Kors Danmark og lokale frikirker og folkekirker.

Yderligere historisk overblik kan findes på blaakors.dk/om-blaa-kors/historie.

Kontakter

Billeder

Det er særligt arbejdet blandt børn og unge, der er kommet mere af i Blå Kors Danmark, ligesom familiearbejdet også har været i stor vækst. Foto: Jens Peter Engedal.
Det er særligt arbejdet blandt børn og unge, der er kommet mere af i Blå Kors Danmark, ligesom familiearbejdet også har været i stor vækst. Foto: Jens Peter Engedal.
Download

Information om Blå Kors Danmark

Blå Kors Danmark
Snaremosevej 23F
7000 Fredericia

86811500http://www.blaakors.dk/

Blå Kors er en kristen social hjælpeorganisation, som hjælper socialt udsatte mennesker i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Blå Kors Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Blå Kors Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum