Bilejere skal teste CO2 venlig bio-metanol
Danske bilejere skal nu teste CO2 venlig bio-metanol fra biogas og gylle som alternativ til benzin. Med metanol i tanken, kan deres biler udlede 70 procent mindre CO2.
Et nyt projekt vil bane vej for, at bilejere i nær fremtid kan vælge metanol til deres benzinbil på de danske tankstationer. I projektet skal 100 biler køre på biometanol i Danmark i de næste to år. Desuden bliver der etableret mulighed for at tanke de 100 biler på fem eksisterende tankstationer i Danmark.
– Med biometanol får vi en hurtig besparelse på ca. 70 procent CO2. Samtidig giver biometanol mulighed for, at den eksisterende bilpark på 1,6 mio. benzinbiler kan udnyttes på en bæredygtig måde i resten af deres levetid, siger projektleder Kim Winther, Teknologisk Institut.
Tankstationerne vil være beliggende i København, Skanderborg, Resenbro og Roskilde. Samtidig overvejes placeringer af standere med metanol på tankstationer i Aalborg, Ringkøbing/Skjern og Aarhus.
Biometanol fra biogas og gylle
Projektet Biometanol M85 på danske tankstationer, som er støttet af Energistyrelsens udviklingsprogram EUDP, har den ambition at afprøve M85, som er en brændstofblanding bestående af 85 procent metanol og 15 procent benzin. Metanolen er udvundet af biogas og gylle.
Benzinbiler vil i fremtiden køre på vindmøllestrøm
Kim Winther forklarer, at håbet er, at projektet vil kickstarte markedet for bæredygtig metanol også for den tunge transport og den maritime branche. Potentialet for CO2 fortrængning vil desuden være endnu større i fremtiden, når Power2X bliver en realitet og benzinbiler i princippet kører på vindmøllestrøm.
– I fremtiden vil metanol komme fra vindenergi kombineret med CO2 fra fabrikker og kraftværker. I dette tilfælde vil vi se en indirekte elektrificering og en CO2 fortrængning på ca. 95 procent, siger Kim Winther.
Kommuner viser vej til grøn omstilling
Flere danske kommuner bakker op omkring projektet og ønsker med egne biler at vise borgerne en vej til, hvorledes de opnår grøn omstilling med deres eksisterende biler.
– I Skanderborg Kommune er CO2-udledning fra trafikken større end CO2-udledningen fra strøm og varme tilsammen. Fra byrådets side skubber vi på for en grøn omstilling af transporten, og vil gå forrest med vores egne biler. Men selvom andelen af elbiler i alle indkørslerne forhåbentlig stiger markant frem mod 2030, så vil en stor andel af samfundets biler fortsat være drevet af fossile brændsler, siger Claus Leick, formand for Miljø- og Planudvalget, Skanderborg Kommune.
– Derfor er det nødvendigt at finde løsninger, som kan nedbringe CO2-udledningen fra de fossildrevne biler allerede nu. Vi forventer at 40-60 procent af alle benzinbiler kan erstatte benzinen med metanol. Vel at mærke metanol lavet af biogas og på sigt vindmøllestrøm og CO2, tilføjer han.
Kræver mindre tekniske ændringer
Den tekniske mission bliver at få moderne benzinbiler til at køre på M85. 2M Teknik, en mekanikervirksomhed, som arbejder med motoroptimering, er ansvarlig for denne del af projektet:
– Jeg ser udfordringen som absolut overkommelig. Det kræver mindre tekniske ændringer på motorstyringen og implementering af kendt teknologi at sikre optimal drift med metanol. Inden for motorsporten er metanol f.eks. allerede et kendt brændstof, siger Per Knudsen, indehaver af 2M Teknik.
Han forklarer videre, at nyere bilmodeller med turbo og direkte benzinindsprøjtning skal køre på metanol i projektet. For at det kan lykkedes, skal motorstyringen enten omprogrammeres med såkaldt ECU-flashing eller der skal installeres Flex-Fuel kits. Ændringerne skal godkendes i synshallen, før det er lovligt at køre med dem.
De modificerede biler kan stadig tankes med traditionelt brændstof, hvis en tankstation med biometanol ikke er indenfor rækkevidde.
Mindsker CO2-udledningen fra de eksisterende biler
– Som bilejernes forbruger- og interesseorganisation deltager FDM i forsøget med 85 procent biometanol i benzinen med stor interesse. Selvom der de kommende år vil komme flere elbiler, vil der selv i 2030 være op mod en millionbenzinbiler på vejene. Derfor er det vigtigt, at man sideløbende med elektrificeringen af bilparken ser på, hvordan man kan mindske CO2-udledningen fra de eksisterende biler, siger afdelingschef i FDM, Torben Lund Kudsk.
Deltagere i projektet er Teknologisk Institut som projektleder. Desuden deltager Go’on Gruppen, Circle K, OK a.m.b.a., 2M Teknik, HMK Bilcon, Dansk Metanolforening, Københavns Kommune, Skanderborg Kommune og FDM.
Varighed: September 2020 – september 2022
Projektpartnere og deres rolle:
Teknologisk Institut: Projektleder, teknisk problemløsning og akkrediteret emissionsmåling
Go’on Gruppen, Circle K, OK a.m.b.a.: Forberedelse, installation og drift af mulighed for at tanke M85 på udvalgte tankstationer
2M Teknik: optimering og installation af flex fuel kits til M85
HMK Bilcon: Sikker distribution af brændstof under overholdelse af krav
Dansk Metanolforening: Anskaffelse af metanol, shipping og sikring af bæredygtighed for biometanol
Københavns Kommune og Skanderborg Kommune: Bidrager med kommunale biler i projektet til at køre på M85, brugerinddragelse
FDM: Bidrager med biler på køretekniske anlæg, teknisk problemløsning og forbrugervejledning
Nøgleord
Kontakter
Seniorspecialist Kim Winther, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1310, mail: kwi@teknologisk.dk
Billeder
Links
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Erhvervs-vindere har investeret sig ud af Corona-krisen8.4.2021 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aktive investeringer i fx automation og digitalisering har hjulpet danske fremstillings-virksomheder til at klare Corona-krisen bedre, viser ny analyse.
Sådan vælger man de rigtige vinduer25.3.2021 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut lancerer en ny vejledning, der er en guide til at stille de rigtige krav, når man skal vælge vinduer.
Mineraluld skal genanvendes til nye byggematerialer17.3.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Deponeret mineraluld fra nedrevne bygninger skal kunne oparbejdes og genanvendes til nye råmaterialer.
Dokumentation er nøglen til bæredygtigt byggeri15.3.2021 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Dokumentation er nøglen, der skal nedbringe CO2-udledning fra byggematerialer og understøtte udviklingen af holdbare, sunde og bæredygtige materialer. Ny resultatkontrakt skal sikre kvalitet i byggeriet, et sundt indeklima, stoppe green washing og accelerere den grønne omstilling.
Mobil robot på 5G for første gang i Europa5.3.2021 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
For første gang i Europa er det lykkedes at koble Spot - en mobil firbenet robot - på 5G-netværk. Det er sket i et samarbejde mellem Teknologisk Institut, TDC NET og Ericsson, og det kan åbne for nye brugsmuligheder for robotterne.
Ny røggas-sensor skal dokumentere skibes udledning af sodpartikler3.3.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ny type røggassensor skal kunne måle udledningen af sodpartikler fra et skib i realtid. Det kan blive et centralt værktøj i skibsfartens grønne omstilling.
Børnemadrasser og sandkasser fjerner metan fra drikkevandet26.2.2021 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kombinationen af en børnemadras, en sandkasse og helt naturligt forekommende bakterier har vist sig at kunne reducere mængden af drivhusgassen metan i drikkevand med helt op til 75 procent. Det er resultatet af et udviklingsprojekt i Hillerød. Projektet kan medvirke til at fremme vandsektorens grønne dagsorden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum