Synergi

Bendt Bendtsen: Energikrisen løses ikke uden varige energibesparelser

Del
Regeringen og Energistyrelsen har på et netop overstået pressemøde løftet sløret for den strategi, der skal sikre Danmarks energiforsyning gennem vinteren på trods af den verserende energikrise. SYNERGI har længe efterspurgt en energispareplan og konkrete initiativer for at mindske energiforbruget. Derfor er bestyrelsesformand Bendt Bendtsen godt tilfreds med regeringens initiativ. Han havde dog gerne set et højere ambitionsniveau.

”Danmark risikerer i værste fald at stå i en situation, hvor der er decideret mangel på energi,” lød det fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen på dagens pressemøde om den aktuelle forsyningssituation. Her lancerede regeringen flankeret af Energistyrelsen en strategi, der bl.a. indebærer, at offentlige bygninger skal sænke temperaturen til maksimalt 19 grader.

Det er positivt, at regeringen nu hæver indsatsen fra råd og vejledninger til konkret handling. Men SYNERGI-formand Bendt Bendtsen mener dog, at der skal meget mere til.

”Forsyningssituationen er alvorlig, og ingen ved, hvordan vinteren vil forløbe. Allerede nu har danskere og små handelsdrivende svært ved at betale deres energiregning, som kun bliver endnu højere den kommende tid. Derfor mener jeg, at vi hellere skal gå lidt for langt end lidt for kort i bestræbelserne på at sikre danskerne og virksomhederne energi nok og lavere energiregninger - især fordi vi sagtens kan spare på energien, uden det behøver at gøre ondt. Jeg er overbevist om, at langt de fleste danskere er parate til at gå længere end at ofre én varmegrad eller to på kontoret, hvis det kan medvirke til at sikre varme i hjemmet, holde hjulene i gang i Produktionsdanmark og frigøre os fra Putin. Regioner og kommuner er nogle af landets største bygningsejere med samlet ca. 40 mio. kvm areal. Her er der meget mere at hente på opvarmning, vandtemperaturer, belysning osv. Det samme er der i danskernes hjem og i industrien,” mener Bendt Bendtsen.

Han ser desuden gerne, at den kortsigtede, overvejende adfærdsbårede indsats suppleres af investeringer i varige energibesparelser. Ifølge SYNERGIs beregninger kan en hurtig indsats, hvor der energieffektiviseres 5 pct. i husholdningerne samt handels- og serviceerhverv gennem energirenoveringer, skære 14 pct. af Danmarks naturgasimport.

”Det er godt og nødvendigt med adfærdsændringer og temperaturloft i offentlige bygninger, men grundlæggende er problemet, at vi spilder for meget energi, og at en stor del af forbruget stammer fra sorte energikilder. Det er ikke nok at pille bladene af ukrudtsplanten, for de vokser hurtigt ud igen. Vi skal have hele roden med, og det betyder investeringer i varige energibesparelser i danskernes hjem og i vores virksomheder ved hjælp af grøn teknologi som pumper, vinduer, termostater, isolering, digitale løsninger osv.,”udtaler Bendt Bendtsen.

Danmarks faktiske energiforbrug steg i første halvår af 2022 med 1,7 pct. sammenlignet med samme periode sidste år.

Billeder

Information om Synergi

Synergi
Synergi
Vesterbrogade 1C, 5. sal
1620 København V

30667784https://synergiorg.dk/

SYNERGI er en interesseorganisation, der arbejder for, at Danmark reducerer sit energispild – i industrien, i de offentlige og almene bygninger og i de danske hjem.

Følg pressemeddelelser fra Synergi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Synergi

SYNERGI: Nye EU-energikrav til bygninger er et kvantespring frem for den grønne omstilling – og kan spare milliarder på danskernes energiregninger14.3.2023 04:35:00 CET | Pressemeddelelse

EU-Parlamentet ventes i dag at enes om en række nye grønne energikrav til unionens bygningsmasse. Bliver kravene en realitet, står de mindst energieffektive bygninger også i Danmark foran omfattende energirenoveringer. Det betyder lavere CO2-udledning, lavere energiregninger og bedre indeklima. Kravene er intet mindre end en revolution og et skridt ind i en ny æra for den grønne omstilling, mener Bendt Bendtsen, bestyrelsesformand i SYNERGI.

Bendt Bendtsen: Flot EU-klimaaftale kræver et markant lavere energiforbrug – og øger dermed presset på Danmark for en mere ambitiøs energipolitik10.3.2023 12:53:29 CET | Pressemeddelelse

Danmark og de øvrige EU-lande skal skære knap 12 pct. af energiforbruget frem mod 2030. Det står klart, efter EU’s ministerråd og EU-Parlamentet i dag har landet en aftale om et nyt energieffektiviseringsdirektiv. SYNERGI-formand Bendt Bendtsen kalder det nye direktiv en ”flot aftale”, selv om han gerne havde set, at Rådet havde givet sig mere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum