Synergi

Bendt Bendtsen efter stop for russisk gas: Danmark har akut behov for en forsyningsplan

Del

Rusland har lukket for gassen til Europa på ubestemt tid. Det kan sende Danmark ud i en alvorlig energiforsyningskrise. Alligevel tøver regeringen med at følge andre EU-landes eksempel og sænke energiforbruget. SYNERGI-formand Bendt Bendtsen mener, at det er på høje tid med konkret handling og klar besked til danskerne om de mulige konsekvenser og løsninger.

”Der grundlæggende behov for, at vi får banket energiforbruget markant ned og får en klar forsyningsplan for vintersæsonen. Det var der inden gasstoppet, og det er der i endnu højere grad efter,” siger Bendt Bendtsen, efter det statsejede russiske energiselskab Gazprom fredag besluttede at lukke for gasleverancen til Europa via Nord Stream 1 på ubestemt tid. Meldingen puster yderligere til den i forvejen usikre forsyningssituation her mindre end en måned før, at fyringssæsonen og et støt stigende behov for opvarmning og lys sætter ind.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen anerkender over for Ritzau, at situationen er meget alvorlig og kan resultere i ”deciderede forsyningssikkerhedsproblemer.” Ministeren vil dog ikke på nuværende tidspunkt gå længere end råd og vejledning i jagten på energibesparelser. Den strategi er Bendt Bendtsen uenig i.

”Situationen er for alvorlig til udelukkende at basere indsatsen på råd, vejledning og appeller. Vi bør i første omgang lade os inspirere af de EU-lande, herunder Tyskland, der er langt foran os, hvad angår arbejdet for at spare på energien. Vi ved, at noget så banalt som at skrue en grad ned for temperaturen kan reducere energiforbruget til opvarmning med 5 pct. og gasimporten med 8 pct. Jeg tror, at langt de fleste danskere er parate til at ofre en varmegrad på kontoret, hvis det kan sikre varme i hjemmet, holde hjulene i gang i Produktionsdanmark og frigøre os fra Putin,” siger Bendt Bendtsen.

I Tyskland har myndighederne bl.a. valgt at lukke for det varme vand og sætte en maksimal temperatur på 19 grader i offentlige bygninger, historiske monumenter bliver ikke længere oplyst, tyskerne må ikke opvarme deres swimmingpools om vinteren, reglerne for minimumstemperaturer i udlejningsejendomme er suspenderet og meget andet.

Danmark bør indføre lignende tiltag, samtidig med ambitionerne for energieffektivitet hentet via teknologi hæves markant, foreslår Bendt Bendtsen. Han ser gerne, at en styrket indsats samles i en egentlig energikrise- og forsyningsplan, der skal nedbringe energiforbruget og dermed ruste os bedre mod krisens konsekvenser.

”Alle lande i EU bør gøre, hvad de kan, for at spare på energien, så alle kan komme igennem vinteren med så små gener som muligt. Det er ikke nok at se på sit eget gaslager og tilfreds konstatere, at det er nok til at klare vinteren. Det er en fælles opgave at blive helt fri af russisk energi. Regeringen og Energistyrelsen gør meget godt for at ændre adfærden forbundet med energiforbrug, men vi bliver nødt til aktivt at begrænse energiforbruget ved fx at skrue ned for varme og lys, ligesom vi skal gøre brug af det tykke katalog af grøn, energibesparende teknologi,” mener Bendt Bendtsen.

SYNERGI leverer i strategien ”Energieffektivitet er første skridt ud af krisen” 18 forslag, der både før og efter 2025 kan sikre store, varige og rentable energibesparelser. Strategien kan læses her.

Kontakter

Billeder

Information om Synergi

Synergi
Synergi
Vesterbrogade 1C, 5. sal
1620 København V

30667784https://synergiorg.dk/

SYNERGI er en interesseorganisation, der arbejder for, at Danmark reducerer sit energispild – i industrien, i de offentlige og almene bygninger og i de danske hjem.

Følg pressemeddelelser fra Synergi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Synergi

Bendt Bendtsen: Energikrisen løses ikke uden varige energibesparelser8.9.2022 16:10:58 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen og Energistyrelsen har på et netop overstået pressemøde løftet sløret for den strategi, der skal sikre Danmarks energiforsyning gennem vinteren på trods af den verserende energikrise. SYNERGI har længe efterspurgt en energispareplan og konkrete initiativer for at mindske energiforbruget. Derfor er bestyrelsesformand Bendt Bendtsen godt tilfreds med regeringens initiativ. Han havde dog gerne set et højere ambitionsniveau.

SYNERGI: Regeringens digitaliseringsstrategi baner vej for mere grøn omstilling5.5.2022 12:07:09 CEST | Pressemeddelelse

På et pressemøde i Finansministeriet i dag har regeringen præsenteret deres nye digitaliseringsstrategi. Strategien indeholder en række konkrete forslag til, hvordan Danmark kan få endnu mere fart på digitaliseringen, og et af forslagene handler om at slippe energiforbrugsdata fri. Et forslag, som vil føre den danske energi- og forsyningssektor ind i den digitale tidsalder og vil skabe et marked for grønne løsninger, mener SYNERGI.

SYNERGI: Blandet udspil til en grøn skattereform – vigtige beslutninger skubbes til forhandlingslokalet20.4.2022 14:42:20 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen har netop offentliggjort sit bud på en grøn skattereform. Det indeholder udmærkede elementer, men beslutningen om en helt central del af udspillet – udmøntningen af en grøn omstillingsfond - sendes videre til de forestående forhandlinger med Folketingets øvrige partier. Her er det vigtigt, at partierne, der prioriterer et lavere energiforbrug, stiller krav om energieffektivitet, siger SYNERGI-direktør Katrine Bjerre M. Eriksen.

SYNERGI: Danmark kan mere med energieffektivitet - ellers bliver vejen væk fra russisk gas lang19.4.2022 12:05:09 CEST | Pressemeddelelse

Regeringens plan for at gøre Danmark fri af russisk energi gør intet for at mindske energiforbruget, selv om netop det er løsningen på den korte bane. Vi har brug for alle bidrag til hurtigst muligt at gøre op med afhængigheden af Rusland. Derfor er det ærgerligt, at vi lader de energibesparende redskaber blive i værktøjskassen, mener SYNERGI-direktør Katrine Bjerre M. Eriksen. Hun peger bl.a. på krav til kommunerne, ambitiøse EU-klimamål og støtte til industrien og til private boliger for at mindske energispildet som mulige løsninger.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum