Røde Kors

Behov for et partnerskab for at modvirke ensomhed blandt de ældste under COVID-19

Del

Det er afgørende, at der snarest indgås en politisk aftale på ældreområdet for at modvirke ensomhed, social isolation og mistrivsel under COVID-19. Ældre Sagen og Røde Kors foreslår at aftalen indeholder et partnerskab der får til opgave at lave en akut strategi.

Allerede inden COVID-19 havde vi i Danmark en kæmpe udfordring med ensomhed blandt danskere i alle aldre. De restriktioner og den isolation, som COVID-19 har medført, har skabt endnu mere social isolation, ensomhed og mistrivsel, især blandt særligt udsatte og mennesker på kanten.

Ældre Sagen og Røde Kors glæder sig over, at Folketingets partier er blevet enige om indsatser for at modvirke ensomhed blandt børn, unge, udsatte voksne og mennesker med handicap under COVID-19. Det sikrer en vigtig og nødvendig her og nu indsats, og vi ser frem til at bidrage til det arbejde.

Det er dog livsnødvendigt, at der snarest indgås en tilsvarende aftale på ældreområdet, hvor forhandlingerne i Folketinget indledes på tirsdag. Også her bør der etableres et partnerskab, som på linje med de tre øvrige udarbejder en akut strategi for at afhjælpe ensomhed blandt ældre under COVID-19. Ældre Sagen og Røde Kors tilbyder at facilitere dette arbejde.

”Vi står overfor massive udfordringer med stigende ensomhed i Danmark. Den situation er forværret under Corona-krisen, hvor især vores ældre er meget isolerede. Derfor er det vigtigt med en indsats mod ensomhed, mens Corona-krisen står på. Det vil modvirke både ensomhed og mistrivsel i de kommende måneder. Men lige så vigtigt: Det vil give os værdifulde erfaringer, som vi kan bygge på, og som kan tages med i en langsigtet strategi til at forebygge og bekæmpe ensomhed,” siger Anders Ladekarl, generalsekretær, Røde Kors.

”Vores ældre på plejehjem og svækkede ældre i eget hjem, som allerede i ugevis har været isoleret fra familiebesøg, higer efter mulighed for igen at få kontakt til deres nærmeste og/eller frivillige, som er deres livline i dagligdagen. Det skal vi sikre dem. Men vi må ikke glemme, at der allerede før Corona-krisen var 350.000 svært ensomme danskere, heraf 50.000 ældre over 65 år. Deres vanskeligheder forsvinder ikke, når den akutte krise er overstået. Derfor må vi også stå sammen om at arbejde os frem mod en langsigtet national strategi for at komme den svære ensomhed til livs,” siger Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen.

Baggrund

Folketingets partier (regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Alternativet) har i går (udmeldt i dag) indgået aftale om en række initiativer for ca. 215 mio. kr. Initiativerne skal sikre, at socialt udsatte børn og voksne og mennesker med handicap kan komme bedst muligt igennem tid med COVID-19.

Som en del af aftalen bliver der nedsat tre nye partnerskaber for hhv. udsatte børn og unge, udsatte voksne og mennesker med handicap. Partnerskaber skal under hele genåbningen være med til at skabe tryghed og modvirke ensomhed og mental mistrivsel hos sårbare og udsatte grupper. Desuden skal hvert partnerskab udarbejde en strategi for at modvirke ensomhed under COVID-19 hos den målgruppe, som partnerskabet omhandler. Partnerskabernes strategier samles efterfølgende til én samlet strategi for at modvirke ensomhed på tværs af de tre målgrupper. Ældre Sagen og Røde Kors opfordrer til, at der nedsættes et tilsvarende partnerskab på ældreområdet.

Yderligere oplysninger:

 

Ældre Sagen Presse: tlf. 70 20 30 31

Røde Kors Presse: tlf. 35 29 96 99

Kontakter

For henvendelser kontakt Røde Kors’ pressetelefon:

3529 9699
Røde Kors.dk/presse

Information om Røde Kors

Røde Kors
Røde Kors
Blegdamsvej 27
2100 København Ø

+45 35 25 92 00https://www.rodekors.dk/
Røde Kors er altid til stede

Hver dag redder vi liv og ruster mennesker til at klare sig gennem kriser og katastrofer. I Danmark skaber vi fællesskaber og støtter samfundets sårbare til et bedre liv.

Vi hjælper mennesker på begge sider af konflikten og i de fjerneste egne af verden. Uden hensyn til nationalitet, religion eller politiske holdninger.

Vi er verdens største humanitære organisation med mere end 11 millioner frivillige i 191 lande. Vi er en del af dit lokalsamfund, uanset hvor du bor. Med din hjælp kan vi altid være til stede, når der er brug for os.

Følg pressemeddelelser fra Røde Kors

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Røde Kors

15 folkemøder skal kickstarte hjælp til udsatte under genåbning15.5.2020 06:00:00 CESTPressemeddelelse

Coronakrisen har forstærket daglige udfordringer med ensomhed og mistrivsel blandt mange. Behovet for støtte, fællesskaber og hjælp er større nu, end før Covid 19 gjorde sit indtog. Med 15 folkemøder i hele landet tager Røde Kors initiativ til at samle ildsjæle, civilsamfundet og repræsentanter fra virksomheder og myndigheder til at finde løsninger til dem, der fortsat lever med følgerne af coronakrisen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum