Bedre teknologier skal nyttiggøre tonsvis af dansk tekstilaffald
Nyt projekt skal bane vej for, at langt mere tekstilaffald ender i nye produkter frem for i affaldsforbrændingen.
Med regeringens klimaaftale er der sat ambitiøse mål om at øge mængden af tekstilaffald, der genanvendes. Det har skabt et akut behov for robust teknologi til håndtering og genanvendelse af tekstiler. I et projekt støttet af Danmarks Miljøklynge CLEAN samarbejder to virksomheder med Teknologisk Institut om at skabe nye tekstil-værdikæder.
Væk med brug-og-smid-væk
Fra brug-og-smid-væk til brug-igen. For fremtiden skal det være muligt at genanvende de store mængder tekstilaffald, der hvert år bliver produceret i Danmark. Det kræver blandt andet, at tekstiler, som bliver smidt ud, kan blive forsorteret og efterfølgende neddelt til fraktioner, der kan bruges i nye produkter.
Formålet med projektet, der er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, TechKnow og HAACK Recycling ApS, er at udvikle og modne forsorterings- og genanvendelsesteknologier i integrerede processer, så der kan banes vej for en rentabel udnyttelse af tekstilaffaldet.
I projektet skal der udvikles en samlet løsning, der indsamler, sorterer og nedbryder tekstilaffald, så det kan indgå i nye produkter som for eksempel fyld i møbler, bamser og hynder, hvor man i dag ikke nødvendigvis bruger genanvendt materiale.
– Markedet for genanvendelse af tekstiler er ved at blive opbygget, og det er vigtigt at sikre samspillet mellem de forskellige værdikædeled, i dette tilfælde sortering og neddeling af tekstilaffald. Her er dialog og videndeling mellem aktørerne nøglen til at udvikle de bedste koncepter, både forretnings- og miljømæssigt, siger projektleder Julie Schmøkel fra Teknologisk Institut, der er videnspartner i projektet.
Forsortering af tekstilaffald
Første skridt på vejen er en grovsortering af det, som borgerne kasserer og smider i affaldsspanden til tøj og tekstiler. Indimellem vil der uundgåeligt blive smidt plast, papir, bøger og andet i affaldsspanden, og det skal skilles fra inden den videre behandling. Her ser Silkeborg-virksomheden TechKnow en mulighed for at tilpasse deres sorteringsanlæg til plastmaterialer, så det også kan bruges til forsortering af tekstiler.
– Vi kommer formentlig til at opleve den samme udfordring med tekstilaffald, som vi i dag har med plastaffald. Vi ved af erfaring, at plastaffald er en meget blandet landhandel, der både indeholder alverdens plasttyper af vidt forskellig renhed, men også mange andre materialetyper. Derfor er det vigtigt, at vores separatorer til tekstilaffald bliver i stand til at genkende alt det, der ikke har med tekstiler at gøre, siger siger CTO Emil Buur Trads fra TechKnow.
I løbet af projektet forventer TechKnow at få afklaret, i hvor høj grad det er muligt at forsortere tekstiler i deres anlæg samt vurdere effektiviteten af løsningen. Et andet ben i TechKnows projektarbejde bliver at forberede deres anlæg til at kunne frasortere vådt tøj. Vådt tøj kan ikke genanvendes og kan endda gøre skade på det øvrige tøj i bunken, så muligheden for genanvendelse forringes. Erfaringerne fra projektet forventes at danne grundlag for en opskalering af prototypeanlægget efter projektperioden.
Neddeling af udsorterede tekstiler
Andet skridt i processen er neddeling af det sorterede tekstilaffald, hvor HAACK Recycling i Ringsted skal sikre, at det oparbejdede tekstilaffald er af tilstrækkelig kvalitet til at kunne blive genanvendt. HAACK Recycling arbejder med mekanisk neddeling, hvor tekstilerne bliver separeret i mindre dele og findelt uden brug af kemikalier og herefter bearbejdet til brug i nye produkter.
– Vi ser ind i en nær fremtid, hvor der bliver stillet store krav til tekstilgenanvendelse, og efterspørgslen efter løsninger bliver høj. Derfor er det vigtigt for os at deltage i et CLEAN-projekt som dette, hvor vi kan sparre med Teknologisk Institut og sikre en god sammenhængskraft fra den indledende sortering til produktionen af genanvendte tekstilfibre af god kvalitet til et marked med stærkt stigende efterspørgsel, fortæller direktør Christina Haack fra HAACK Recycling ApS.
Videnbroprojektet Sortering og genanvendelse af tekstilaffald er støttet af CLEAN – Danmarks miljøklynge. Projektet er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, TechKnow og HAACK Recycling ApS.
Nøgleord
Kontakter
Julie Stokkebro Schmøkel, projektleder, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1958, mail: jssc@teknologisk.dk
Christina Haack, founder, HAACK Recycling, mail: christina@haackrecycling.dk
Rasmus Dall Nielsen, co-founder, TechKnow, mail: rdn@techknow.dk
Billeder
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Nu skal arbejdsmiljøet med ny velfærdsteknologi undersøges25.1.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er ikke tilstrækkelig viden om, hvordan ny velfærdsteknologi påvirker arbejdsmiljøet for de ansatte på danske plejecentre. Det skal Teknologisk Institut nu undersøge.
Nyt blåt pulver rykker grænserne for 3D-print til fødevareindustrien12.1.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med udviklingen af et nyt blåt nylonpulver, der er godkendt til fødevarekontakt, er Teknologisk Institut igen med til at rykke grænserne for 3D-print af komponenter til fødevareindustrien. Man nu kan printe emner, der kan detekteres visuelt, og samtidig kan det øge sikkerheden i fødevareproduktion.
Skader på altaner er ikke altid synlige23.12.2022 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Visuel inspektion kan ikke garantere sikkerheden på gamle betonaltaner med udliggerjern, viser ny undersøgelse fra Teknologisk Institut. Derfor anbefaler Instituttet revideret undersøgelsesmetode for gamle altaner.
3D-print kan blive essentielt for fødevarer til mennesker med tygge- og synkebesvær16.12.2022 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hos Teknologisk Institut har man i et tværfagligt samarbejde givet sig i kast med at 3D-printe broccoliforme, som skal hjælpe mennesker med tygge- og synkebesvær til at få et mere æstetisk og ikke mindst velsmagende måltid.
Genbrugelige handsker skal sænke hospitalernes klimaaftryk13.12.2022 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Dansk udviklingsprojekt vil på to år skabe et cirkulært alternativ til de blå éngangshandsker af det syntetiske gummi nitril – til gavn for sundhedsvæsenets grønne omstilling og forsyningssikkerheden af værnemidler.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum