Bæredygtige installationer hjælper den grønne omstilling på vej

Danmark skal gå forrest i den grønne omstilling, og her er tekniske installationer til virksomheder og bygninger ingen undtagelse. Teknologisk Institut vil i en ny resultatkontrakt de næste fire år arbejde intensivt på at skabe ny viden og teknologiske services inden for energieffektive og bæredygtige installationer.
– Vi vil opbygge et nyt Udviklingsforum for Grønne Installationer, der skal sikre virksomhedernes udvikling og bidrage afgørende til de samfundsmæssige mål omkring energieffektivisering og bæredygtighed. Vores avancerede udviklingslaboratorier bliver omdrejningspunkt for forsknings- og udviklingssamarbejder, specialiserede test, dokumentation, demonstration, metodeudvikling og kompetenceopbygning, siger Ole Ravn, centerchef på Teknologisk Institut.
5 mio. ton mindre CO2
Målet er CO2-reduktion, flere arbejdspladser, øget konkurrenceevne, mere eksport og værdiskabelse for slutbrugerne. Vurderinger i forbindelse med klimaindsatsen peger på, at energieffektiviseringsindsatsen kan reducere den nationale CO2-udledning med 4-5 mio. ton årligt. Samtidig kan indsatsen sikre en tilhørende beskæftigelse på ca. 10.000 mandeår i perioden frem til 2030.
– Vi har fokus på tekniske installationer i bygninger, i industrien og i handels- og servicesektoren. De grønne installationer vil være intelligente og udnytte Internet of Things-teknologier, mens anvendelsen bliver støttet af brugervenlige dimensioneringsværktøjer og driftsmetoder. Samlet set vil indsatsen gavne indeklima og arbejdsmiljø, mens det samtidig optimerer produktionen, siger Ole Ravn.
Nye krav, men også nye muligheder
Den grønne omstilling giver danske virksomheder væsentlige udfordringer, når de skal opfylde nye krav og samtidig udnytte mulighederne optimalt. Inden for installationer skal erhvervslivet blandt andet opfylde omfattende krav knyttet til Ecodesign-direktivet, nationale og internationale standarder, mærkningsordninger og funktionsafprøvning.
– I udviklingsforummet vil vi bringe løsninger på banen, der kan hjælpe virksomhederne med at imødekomme de nye krav og samtidig få konkurrencemæssige fordele. Det er vigtigt for os, at løsningerne kan markedsføres og implementeres hurtigt, så de kan medvirke til at indfri danske og internationale klimamål, siger Ole Ravn.
Infoboks:
Grønne installationer dækker bredt udvikling, test, dokumentation, implementering og drift af installationer til varmeforsyning, opvarmning, varmt vand, ventilation, belysning, bygningsintegreret/decentral vedvarende energi, lagring af energi i tilknytning til installationer, samt industrielle processer som køle-, fryse- og pumpeanlæg, procesventilation, kedelanlæg, inddampnings- og destillationsanlæg mv.
Udviklingsforum for Grønne Installationer er en resultatkontrakt; Grønne Installationer – Energieffektive og bæredygtige installationer til virksomheder og bygninger, støttet af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Læs mere her:
Nøgleord
Kontakter
Ole Ravn, centerchef på Teknologisk Institut, mail: or@teknologisk.dk, mobil: 7220 2521
Billeder
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
CO2-reduceret forsøgsbeton anvendt med succes på vejanlæg ved Aarhus30.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Første fuldskala demonstration i Danmark viser vejen for udbredelse af CO2-reduceret beton i større skala.
Brugte medicinske engangsprodukter skal have nyt liv30.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske hospitaler producerer 4,4 tons affald i timen. Et nyt samarbejde mellem industri, hospitaler og forskning vil etablere infrastruktur til genanvendelse af medicinsk engangsudstyr.
Frostbekæmpelse på byggepladser kan føre til misfarvninger og lugtgener i det færdige byggeri27.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut advarer mod brugen af tømidlet urea på indendørsarealer ved vinterbyggeri efter stigende antal henvendelser om ubehagelige lugtgener og misfarvede egetræsgulve.
Nyt liv til kritiske metaller i elektronikaffald26.6.2025 08:41:32 CEST | Pressemeddelelse
Internationalt partnerskab vil genanvende sjældne jordarter i forbrugerelektronik og styrke europæisk forsyningssikkerhed.
Millioninvestering skal gøre 3D-print til hverdag i danske virksomheder25.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut lancerer en ny millioninvestering, som skal styrke danske virksomheder mod en mere digitaliseret og ressourceoptimeret produktion gennem brug af industriel 3D-print. Målet er at øge produktiviteten og reducere både leveringstid og materialeforbrug for danske fremstillingsvirksomheder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum