Bæredygtige installationer hjælper den grønne omstilling på vej

Danmark skal gå forrest i den grønne omstilling, og her er tekniske installationer til virksomheder og bygninger ingen undtagelse. Teknologisk Institut vil i en ny resultatkontrakt de næste fire år arbejde intensivt på at skabe ny viden og teknologiske services inden for energieffektive og bæredygtige installationer.
– Vi vil opbygge et nyt Udviklingsforum for Grønne Installationer, der skal sikre virksomhedernes udvikling og bidrage afgørende til de samfundsmæssige mål omkring energieffektivisering og bæredygtighed. Vores avancerede udviklingslaboratorier bliver omdrejningspunkt for forsknings- og udviklingssamarbejder, specialiserede test, dokumentation, demonstration, metodeudvikling og kompetenceopbygning, siger Ole Ravn, centerchef på Teknologisk Institut.
5 mio. ton mindre CO2
Målet er CO2-reduktion, flere arbejdspladser, øget konkurrenceevne, mere eksport og værdiskabelse for slutbrugerne. Vurderinger i forbindelse med klimaindsatsen peger på, at energieffektiviseringsindsatsen kan reducere den nationale CO2-udledning med 4-5 mio. ton årligt. Samtidig kan indsatsen sikre en tilhørende beskæftigelse på ca. 10.000 mandeår i perioden frem til 2030.
– Vi har fokus på tekniske installationer i bygninger, i industrien og i handels- og servicesektoren. De grønne installationer vil være intelligente og udnytte Internet of Things-teknologier, mens anvendelsen bliver støttet af brugervenlige dimensioneringsværktøjer og driftsmetoder. Samlet set vil indsatsen gavne indeklima og arbejdsmiljø, mens det samtidig optimerer produktionen, siger Ole Ravn.
Nye krav, men også nye muligheder
Den grønne omstilling giver danske virksomheder væsentlige udfordringer, når de skal opfylde nye krav og samtidig udnytte mulighederne optimalt. Inden for installationer skal erhvervslivet blandt andet opfylde omfattende krav knyttet til Ecodesign-direktivet, nationale og internationale standarder, mærkningsordninger og funktionsafprøvning.
– I udviklingsforummet vil vi bringe løsninger på banen, der kan hjælpe virksomhederne med at imødekomme de nye krav og samtidig få konkurrencemæssige fordele. Det er vigtigt for os, at løsningerne kan markedsføres og implementeres hurtigt, så de kan medvirke til at indfri danske og internationale klimamål, siger Ole Ravn.
Infoboks:
Grønne installationer dækker bredt udvikling, test, dokumentation, implementering og drift af installationer til varmeforsyning, opvarmning, varmt vand, ventilation, belysning, bygningsintegreret/decentral vedvarende energi, lagring af energi i tilknytning til installationer, samt industrielle processer som køle-, fryse- og pumpeanlæg, procesventilation, kedelanlæg, inddampnings- og destillationsanlæg mv.
Udviklingsforum for Grønne Installationer er en resultatkontrakt; Grønne Installationer – Energieffektive og bæredygtige installationer til virksomheder og bygninger, støttet af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Læs mere her:
Nøgleord
Kontakter
Ole Ravn, centerchef på Teknologisk Institut, mail: or@teknologisk.dk, mobil: 7220 2521
Billeder
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation5.5.2025 13:18:57 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense. Her kan de også få lejlighed til at møde fremtidens kollega, den humanoide robot.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum