Aarhus Universitet Technical Sciences

AU-forskere udvikler soldreven teknologi, der skal uskadeliggøre evighedskemikalier

Del

Et nyt forskningsprojekt skal udvikle en fotokatalytisk proces, som kan omdanne de svært nedbrydelige og sundhedsskadelige miljøgifte PFAS til uskadelige stoffer. Står det til forskningsgruppen bag, er det dog kun første skridt i en lang rejse mod en verden uden miljøgifte.

Forskere fra Aarhus Universitet vil udvikle en grundlæggende helt ny teknologi, der har til formål at fjerne de skadelige per- og polyflouralkylstoffer, PFAS, der siden 1940’erne er blevet benyttet i industrien til et utal af produkter, og som siden har ophobet sig i mennesker, dyr og miljø.

Teknologien tager udgangspunkt i udviklingen af et bæredygtigt biokul-baseret fotokatalytisk nano-materiale, der ved hjælp af energi fra solen kan fremskynde en kemisk nedbrydning af PFAS, som ellers ikke ville forekomme.

Slutproduktet er ugiftige flourider, CO2 og vand, og det fotokatalyserende materiale, der benyttes til nedbrydning, kan genbruges og vil efter dets levetid ende ud som intet andet end rent vand.

Projektet, der går under navnet CataForce, har modtaget 6,2 millioner i Sapere Aude-støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond.

”Der er et akut behov for at udvikle nye teknologier, der på en bæredygtig, grøn måde kan nedbryde ellers svært nedbrydelige kemikalier. PFAS er nogle af de værste miljøforurenende stoffer, vi har i dag, og desværre findes der ikke bæredygtige metoder til at nedbryde disse stoffer. Det vil vi ændre med dette projekt,” fortæller adjunkt Zongsu Wei, ekspert i PFAS og leder af forskningsprojektet ved Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet.

PFAS er både vand- og fedtskyende og desuden meget stabile molekyler. Det gør stofferne uhyre svært nedbrydelige, hvorfor de også går under navnet ’evighedskemikalier’.

Stofferne akkumuleres i mennesker, dyr og natur og er desværre yderst sundheds- og miljøskadelige. Bl.a. kan de være kræftfremkaldende, forårsage ringere immunforsvar, øget risiko for abort, hormonforstyrrelser og fødselsdefekter.

”Der eksisterer i dag en række forskellige teknikker, der benyttes til at afhjælpe problemet med PFAS, men metoderne kræver enten meget energi, andre typer af kemikalier eller fjerner ikke PFAS helt, men overfører dem til en anden fase, f.eks. vand til fast stof. Det, vi foreslår med dette projekt er ekstraordinært, og det er på høje tid, at der bliver gjort noget ekstraordinært inden for dette felt,” siger Zongsu Wei.

Men projektet skal ikke slutte med PFAS, understreger forskeren. Med udviklingen af en helt ny platformsteknologi er slutmålet i bund og grund en verden uden miljøgifte:

”Der er tusindvis af skadelige kemiske stoffer i omløb i miljøet, som bl.a. forurener drikkevandet for millioner af mennesker verden over og ophobes i fødekæden. Den teknologi vi foreslår med dette projekt med udviklingen af et biokulbaseret og genanvendeligt nanorørs-materiale vil ligeledes kunne anvendes til at uskadeliggøre disse stoffer,” siger han og fortsætter:

”Vi ser hen mod en ny generation af vandbehandlingsteknologier som for alvor kan bidrage med at rydde op efter alle de menneskeskabte miljøgifte, der er udledt til miljøet gennem alt for mange år.”

Nøgleord

Kontakter

Adjunkt Zongsu Wei
Institut for BIo- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet
Mail: zwei@bce.au.dk
Tlf.: 93522047

Links

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences

Aarhus Universitet Technical Sciences
Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

87150000http://tech.au.dk

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Nyt studie har fundet bestøvningens nathold14.7.2022 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Et nyt dansk studie kan påvise, at forskellige arter af møl indtager en uventet og vigtig rolle som en slags biernes ’medhjælpere’ ved at bestøve planter. Insekterne, der ellers er bedst kendt for at være en plage hjemme i tekstilerne, bidrager positivt til at holde biodiversiteten oppe og opretholde vigtige plantearter, mens f.eks. bier og andre kendte bestøvere blive mindre udbredte. Det er forskere ved Aarhus Universitet, der har fundet ud af nyt om rollelisten til historien om bierne og blomsterne – bogstaveligt talt.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum