AU-forsker udgiver bog om Sesame Streets globale udbredelse
Elmo, Big Bird, Kermit, Cookie Monster, Bert og Ernie.
Sådan lyder blot et udsnit af de elskede ’muppets’, der siden begyndelsen i 1969 har gjort amerikanske Sesame Street til et af verdens mest kendte børneprogrammer.
Men hvordan blev udsendelserne om de ikoniske dukker fra Sesame Street til et globalt fænomen, som i dag er udbredt til mere end 150 lande og stadig vises i hjemlandet USA? Og hvordan endte Kermit som inspiration til danske Kaj, Andreas gode ven i Kaj og Andrea?
Disse og mange flere spørgsmål undersøger lektor i samtidskulturhistorie på Aarhus Universitet, Helle Strandgaard Jensen, med bogen ’Sesame Street: A Transnational History’.
Baseret på et omfattende kildemateriale har formålet været at afdække, hvorfor noget børnekultur – som eksempelvis Sesame Street – bliver til et verdensomspændende fænomen.
Helle Strandgaard Jensen forklarer:
”Organisationen bag Sesame Street, som blev sendt første gang i USA i 1969, er i dag til stede i mere end 150 lande. Normalt bliver denne succeshistorie fortalt som resultatet af amerikansk godhjertethed, hvor man blot hjalp alle dem, der gerne ville have fat i programmet. Jeg ville gerne undersøge, om det var rigtigt,” fortæller hun og uddyber:
”Ved både at følge opbygning af forretningsmodellen bag programmet og de kulturelle barndoms- og læringsforståelser, det trækker på, har jeg kunnet fortælle en helt ny og modsat historie. Jeg har vist, hvordan det kommercielle tv-landskab i USA drev Sesame Street til at blive solgt på verdensmarkedet med lille forståelse for lokale kulturer. Det selv om programmet i USA faktisk er kendt for at være et alternativ til det børne-tv, som blev sendt på de kommercielle kanaler. På den måde har jeg kunnet fortælle en helt ny historie ikke kun om Sesame Street, men også om globaliseringen af børne-tv, der også kan vise, hvad der er helt særligt i den danske tradition,” siger Helle Strandgaard Jensen.
Sesame Street vs. Legestue
Gennem otte år har hun indsamlet det historiske materiale, som ’Sesame Street: A Transnational History’ bygger på, fra i alt elleve arkiver i syv forskellige lande. Desuden har hun i sin forskning sammenlignet børne-tv-kulturer på tværs af landegrænser og set på forskelle og ligheder ikke kun mellem USA og Europa, men også internt i Vesteuropa – heriblandt Sesame Street versus den danske Legestue.
Bogen gennemgår samtidig Sesame Streets oprindelse i USA og rummer tre store casestudier for modtagelsen eller afvisningen af programmet: England, Skandinavien og Vesttyskland.
”Herudover ser jeg også på, hvordan idéer og tanker og programmet og andre samtidige programmer cirkulerede i forskellige europæiske og nordiske fora på samme tid, såsom på tv-festivaler, messer og i European Broadcasting Union og Nordvision. Jeg har fokuseret på konkrete personer og lokal programudvikling, så vi følger deres kamp for at få Sesame Street udbredt, eller på at stoppe programmet fra at blive købt i forskellige lande. Det har jeg gjort for at give læseren en fornemmelse af, hvad der var på spil for de historiske aktører,” fortæller Helle Strandgaard Jensen.
’Sesame Street: A Transnational History’ bliver udgivet via Oxford University Press den 21. april 2023.
Yderligere information:
Helle Strandgaard Jensen, lektor
Afdeling for Historie og Klassiske Studier
Faculty of Arts, Aarhus Universitet
Telefon: +45 2720 1234
E-mail: hs.jensen@cas.au.dk
Billeder
Vedhæftede filer
Information om Aarhus Universitet: Arts
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Ny international undersøgelse: Danske skoleelevers IT-kompetencer er blevet markant dårligere12.11.2024 11:39:16 CET | Pressemeddelelse
Siden 2018 er danske 8.-klasseelevers digitale kompetencer blevet væsentligt dårligere. Det viser hovedresultaterne fra ICILS 2023, en omfattende international undersøgelse af teknologiforståelse blandt skoleelever verden over.
Metaldetektorarkæologi som terapi12.11.2024 09:11:49 CET | Pressemeddelelse
Psykisk skadede krigsveteraner finder arkæologiske fund – og veje til bedring. Ny forskning viser, at metaldetektor-arkæologi kan fremme mental sundhed og en bestemt gruppe mennesker ser ud til at have særlig gavn af hobbyen: psykisk skadede krigsveteraner.
Kan fællessang styrke social sammenhængskraft i krisetider?1.11.2024 08:40:00 CET | Pressemeddelelse
Fællessang har vist sig som et betydningsfuldt virkemiddel til at skabe sammenhold og modstandskraft under kriser. Derfor er sangfællesskab i krisetider også blevet genstand for stigende forskningsinteresse, hvilket det nystartede forskningsprojekt CRIES vidner om. I spidsen for projektet står lektor Katrine Frøkjær Baunvig, der netop har modtaget en HERA-bevilling til at undersøge fællessangens potentiale til at styrke social sammenhængskraft i krisetider på tværs af Skandinavien og Baltikum.
Ny forskning afdækker migranters sikkerhedsudfordringer i dansk landbrug31.10.2024 07:46:28 CET | Pressemeddelelse
Et forskningsprojekt støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden konkluderer, at migranter i dansk landbrug står over for særlige arbejdsmiljø- og sikkerhedsudfordringer. Projektet har gennem antropologiske studier og interviews afdækket strukturelle og kommunikative barrierer, som både påvirker migranter og deres arbejdsgivere. Bag projektet står Moesgårds antropologiske analyseenhed på Aarhus Universitet – MANTRA.
Invitation til konference om overvågning i demenspleje: Ældreminister med i paneldebat29.10.2024 12:28:59 CET | Pressemeddelelse
7-8. november inviterer Aarhus Universitet i samarbejde med VIVE og Aarhus Kommune til konference om forskningsprojektet LIVSTEGN om de etiske dimensioner af anvendelsen af overvågningsteknologi i demenpleje. Udover en række oplæg vil en paneldebat finde sted med deltagelse af blandt andre ældreminister Mette Kierkgaard og Christian Boel, direktør for sundhed og omsorg i Aarhus Kommune.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum