DI - Dansk IndustriDI - Dansk Industri

ATL: Store prisstigninger rammer leverandører til det offentlige hårdt

Del

Prisstigninger på særligt brændstof udfordrer leverandører til det offentlige. Og selvom kommunerne bliver opfordret til at justere kontrakterne, sker det kun i meget sjældne tilfælde.

Henrik Tofteng, formand i ATL. Foto: Maria Hedegaard
Henrik Tofteng, formand i ATL. Foto: Maria Hedegaard

For mange leverandører til det offentlige rammer prisstigningerne særligt hårdt. De sidder ofte med årelange aftaler, der ikke tager højde for prisstigninger og leveranceforsinkelser. I juni måned sidste år var prisen for en liter diesel 11,29 kr. I juni måned et år senere er prisen steget til 17,19 kr. Og for de indsamlingsbiler, der kører på gas, var den gennemsnitlige gaspris i marts mere end 600 pct. højere end i 2019.

- De her prisstigninger gør rigtig ondt på transportvirksomhederne. Mange er fanget i langtidskontrakter, der ikke tager højde for stigningerne, og deres fremtid er meget usikker, siger Henrik Tofteng, formand i ATL.

I foråret opfordrede Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og Økonomistyrelsen de offentlige indkøbere til at udvise fleksibilitet i eksisterende og kommende aftaler. Men den opfordring har de fleste kommuner ikke taget til sig, lyder det fra formanden.

- Det er simpelthen brug for at de store offentlige kunder forstår alvoren. De kontrakter, vi har på affaldsområdet, tager ikke højde for den ekstraordinære situation. Og når virksomhederne prøver at tage en dialog med det offentlige, bliver de mødt med en kold skulder, siger Henrik Tofteng.

På renovationsområdet ser virksomhederne, at der prisreguleres der, hvor kommunerne selv varetager affaldsindsamlingen, men at der i mange tilfælde ikke gøres det ikke for de private, hvor opgaven udliciteres.

- Det er beskæmmende at se, at de kommunalt ejede affaldsaktiviteter helt åbenlyst kompenseres for de stigende priser, mens de private leverandører ofte må klare sig selv. Det er på tide, at det offentlige tager et medansvar i en situation, som ingen virksomhed kunne have forudset. Lyt til opfordringen fra Økonomistyrelsen, og tag dialogen med jeres leverandører, siger Henrik Tofteng.

Følg os på:

    

Kontakter

For yderligere oplysninger kontakt presserådgiver Ben Ron på tlf. 2830 5452.

Billeder

Henrik Tofteng, formand i ATL. Foto: Maria Hedegaard
Henrik Tofteng, formand i ATL. Foto: Maria Hedegaard
Download
Download

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

DI: Mange gode perspektiver i regeringens oplæg om den offentlige sektor26.9.2022 11:03:26 CEST | Pressemeddelelse

Mangel på medarbejdere og et meget lille reelt økonomisk råderum betyder, at man ikke bare kan løse udfordringerne i den offentlige sektor ved at ansætte flere medarbejdere eller sende flere penge. Der er brug for fundamentalt at ændre den måde, vi styrer den offentlige sektor på. Færre regler, fokus på resultater og flere, der arbejder mere, er vejen, siger DI i kommentar til Danmark Kan Mere 3.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum