Asteroide på farten

Del
Danske astronomer følger også med i NASAmissionen DART hvor en rumsonde rammer en lille asteroide i nat.

Asteroiden hedder Dimorphos, og den kredser om en større asteroide Didymos.

Undervisningsteleskopet FUT (Det Fjernstyrede Undervisningsteleskop) har fulgt asteroiderne inden sammenstødet, mens de langsomt flytter sig imellem stjernerne. Selve sammenstødet kan vi ikke se med det teleskop, men det kan man fra flere andre steder, og i de følgende dage vil astronomerne observere asteroiden for at se, om der er synlige følger af sammenstødet.

FUT er et robotteleskop, som er til rådighed for danske elever i skolen og gymnasierne. Det står på Mount Kent Observatoriet nær Brisbane i Australien, og det kan fjernstyres fra en computer eller en tablet hvorsomhelst - for eksempel i en undervisningstime om dagen i Danmark, mens det er nat i Australien. Det er Mads Fredslund Andersen fra Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet, som står for teknikken bag FUT, og som har optaget billederne. Man ser det samlede lys fra den store og den lille asteroide. De hvide streger er fra satellitter, som passerer igennem teleskopets synsfelt. Satellitterne er i kredsløb om Jorden. Teleskopet har en spejldiameter på 60 centimeter, så det er for lille til at man kan se asteroiderne eller DART-rumsonden i detaljer. Ved nedslaget i nat er det dag i Australien, så FUT kan ikke se hændelsen, men det kan man fra meget store teleskoper på vores side af Jordkloden.

Allerede nu har FUT over 500 tilmeldte brugere. I fremtiden vil Danske elever kunne observere med flere professionelle teleskoper. Der er fremskredne planer om teleskoper ved Ole Rømer-Observatoriet i Højbjerg ved Aarhus og på Mandø i Nationalpark Vadehavet, hvor der er meget mørkt.

Mads Fredslund Andersen kan kontaktes på madsfa@phys.au.dk

FUT-projektet ledes af Karsten Brogaard, kfb@phys.au.dk.

https://phys.au.dk/aktuelt/nyhed/artikel/fut-det-fjernstyrede-undervisningsteleskop-er-klar-til-de-foerste-gymnasieklasser

https://fut. phys.au.dk/

Nøgleord

Kontakter

Mads Fredslund Andersen kan kontaktes på madsfa@phys.au.dk
FUT-projektet ledes af Karsten Brogaard, kfb@phys.au.dk.

Billeder

Information om Aarhus Universitet Natural Sciences

Aarhus Universitet Natural Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://nat.au.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Fra molekyler til måltider: Hvordan sukkertransport har potentiale til at ændre fremtidens fødevarer28.4.2025 09:50:01 CEST | Pressemeddelelse

Et nyt studie fra Aarhus Universitet, som netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet PNAS, løfter sløret for, hvordan planter på molekylært niveau genkender og vælger mellem forskellige typer sukker. Ved at sammenligne to næsten identiske transportproteiner i planten Arabidopsis thaliana, afslører forskere de bittesmå strukturelle forskelle, der afgør, hvilket sukker planten optager. Resultaterne kan på sigt få betydning for både fødevareproduktion, bæredygtighed og udvikling af klimarobuste afgrøder.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye