Asteroide på farten

Del
Danske astronomer følger også med i NASAmissionen DART hvor en rumsonde rammer en lille asteroide i nat.

Asteroiden hedder Dimorphos, og den kredser om en større asteroide Didymos.

Undervisningsteleskopet FUT (Det Fjernstyrede Undervisningsteleskop) har fulgt asteroiderne inden sammenstødet, mens de langsomt flytter sig imellem stjernerne. Selve sammenstødet kan vi ikke se med det teleskop, men det kan man fra flere andre steder, og i de følgende dage vil astronomerne observere asteroiden for at se, om der er synlige følger af sammenstødet.

FUT er et robotteleskop, som er til rådighed for danske elever i skolen og gymnasierne. Det står på Mount Kent Observatoriet nær Brisbane i Australien, og det kan fjernstyres fra en computer eller en tablet hvorsomhelst - for eksempel i en undervisningstime om dagen i Danmark, mens det er nat i Australien. Det er Mads Fredslund Andersen fra Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet, som står for teknikken bag FUT, og som har optaget billederne. Man ser det samlede lys fra den store og den lille asteroide. De hvide streger er fra satellitter, som passerer igennem teleskopets synsfelt. Satellitterne er i kredsløb om Jorden. Teleskopet har en spejldiameter på 60 centimeter, så det er for lille til at man kan se asteroiderne eller DART-rumsonden i detaljer. Ved nedslaget i nat er det dag i Australien, så FUT kan ikke se hændelsen, men det kan man fra meget store teleskoper på vores side af Jordkloden.

Allerede nu har FUT over 500 tilmeldte brugere. I fremtiden vil Danske elever kunne observere med flere professionelle teleskoper. Der er fremskredne planer om teleskoper ved Ole Rømer-Observatoriet i Højbjerg ved Aarhus og på Mandø i Nationalpark Vadehavet, hvor der er meget mørkt.

Mads Fredslund Andersen kan kontaktes på madsfa@phys.au.dk

FUT-projektet ledes af Karsten Brogaard, kfb@phys.au.dk.

https://phys.au.dk/aktuelt/nyhed/artikel/fut-det-fjernstyrede-undervisningsteleskop-er-klar-til-de-foerste-gymnasieklasser

https://fut. phys.au.dk/

Nøgleord

Kontakter

Mads Fredslund Andersen kan kontaktes på madsfa@phys.au.dk
FUT-projektet ledes af Karsten Brogaard, kfb@phys.au.dk.

Billeder

Information om Aarhus Universitet Natural Sciences

Aarhus Universitet Natural Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://nat.au.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Ny opdagelse viser, hvordan celler forsvarer sig i stressede situationer27.2.2024 11:23:23 CET | Pressemeddelelse

En ny undersøgelse foretaget af et internationalt forskerhold afslører, hvordan vores celler forsvarer sig i stressede situationer. Forskningen viser, at en lille ændring i det genetiske materiale, kaldet ac4C, fungerer som en afgørende forsvarer, der hjælper celler med at skabe beskyttende tilflugtssteder kendt som stressgranuler. Disse stressgranuler sikrer vigtige genetiske instruktioner, når cellen står over for udfordringer. De nye resultater kan hjælpe med til at vise nye metoder til at behandle sygdomme.

Forskere afdækker et vigtigt led i symbiosen mellem bælgplanter og bakterier13.2.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Forskere ved Aarhus Universitet har gjort en banebrydende opdagelse, der kaster lys over det komplekse samspil mellem bælgplanter og kvælstoffikserende bakterier. Deres undersøgelse beskriver den afgørende rolle, som fosforylering spiller for dannelsen af symbiotiske knolde på planterødder. Det langsigtede mål er at muliggøre symbiose i rodknolde i vigtige afgrøder som byg, majs og ris, så man undgår at bruge kunstgødning.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye