Vejdirektoratet

Årsag til fejl på Vilsundbroen er klarlagt

Del

Lørdag den 31. juli faldt broklappen på Vilsundbroen ned i forbindelse med, at den var ved at lukke i. En mangel i styresystemet var den grundlæggende årsag. Systemet er nu ændret, så det samme ikke vil ske igen.

Lørdag eftermiddag blev en sejlbåd rutinemæssigt lukket igennem Vilsundbroen. Da broklappen herefter skulle lukkes, skete det ikke på den sædvanlige, rolige måde. Brovagten oplevede, at klappen lukkede i frit fald, og han nåede ikke at gribe ind, før den faldt i med et stort brag.

I løbet af mindre end en halv time var broklappen dog lagt på plads igen, så vejtrafikken kunne fortsætte. Senere lørdag blev de normale åbninger for søtrafikken genoptaget, og broen fungerede normalt igen.

Efter hændelsen har Vejdirektoratets rådgiver sammen med den entreprenør, der har installeret styresystemet på broen, undersøgt forløbet.

Det viser sig, at broklappen lukkede i uden den sædvanlige styring, som sker ved hjælp af en motor. De første sekunder ser dette ikke faretruende ud, men snart får broklappen fart på og stopper først, når den rammer broen.

Styring af broklapperne på Vilsundbroen foregår ved en automatiseret proces, men der kan være behov for, at brovagten griber ind i denne proces, for eksempel når en ambulance under udrykning er på vej. Ved behov for at gribe ind kan brovagten bruge en knap til at gennemføre et såkaldt ’forceret stop’. Det medfører, at klappen standses blidt og roligt og uden at skade broen.

Efter hændelsen er systemet dog ændret, så en situation som denne ikke vil kunne opstå igen. Hvis den sædvanlige styring svigter, vil funktionen ’Forceret stop’ nu automatisk udløses og standse bevægelsen af klappen på en kontrolleret måde, så brovagten ikke behøver at gribe ind.

Det er vigtigt at slå fast, at der ikke på noget tidspunkt i forløbet har været fare for brovagten, trafikanter eller sejlere.

Fremtidig fjernbetjening
Denne hændelse har intet at gøre med den kommende fjernbetjening af Vilsundbroen. Tværtimod vurderer Vejdirektoratet, at situationen muligvis ville kunne have været afhjulpet hurtigere i en fjernbetjeningscentral, hvor flere brovagter er på arbejde samtidig og kan støtte hinanden.

Yderligere information
Ingeniør Lis Lassen, tlf.: 5177 3411, mail: lila@vd.dk 
Pressekonsulent Nina Bach Andersen, tlf.: 2267 3013, mail: niba@vd.dk 

Billeder

Information om Vejdirektoratet

Vejdirektoratet
Vejdirektoratet
Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V

+45 7244 3333https://www.vejdirektoratet.dk/

Følg pressemeddelelser fra Vejdirektoratet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Vejdirektoratet

RETTELSE: Vejarbejdet udføres aften og nat: Vejdirektoratet udlægger ny klimavenlig asfalt på rute 16 Nordre Ringvej ved Viborg13.9.2021 08:45:00 CEST | Pressemeddelelse

Fra onsdag den 15. september og cirka to uger frem lægger Vejdirektoratet klimavenlig asfalt på knap to kilometer af rute 16 Nordre Ringvej ved Houlkær, Viborg. Asfaltarbejdet starter med, at den gamle belægning affræses. Herefter udføres der lokale reparationer i den underliggende belægning. Endelig udlægges der ny klimavenlig belægning, og til slut påføres der striber. Resultatet bliver en mere jævn kørebane og en bedre køreoplevelse for trafikanterne. Arbejdet udføres i aften- og nattetimerne fra kl. 18.00-06.00 og trafikken afvikles med signalregulering. Vejdirektoratet beklager på forhånd de gener, som arbejdet vil medføre for vejens naboer og trafikanterne. Dårligt vejr kan udsætte arbejdets afslutning. Yderligere information om vejarbejder og den generelle trafiksituation kan ses på www.trafikinfo.dk

Vejdirektoratet lægger ny asfalt på E20 Taulovmotorvejen ved Fredericia13.9.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Fra onsdag den 15. september og cirka en uge frem udskifter Vejdirektoratet den slidte asfalt på E20 Taulovmotorvejen i vestgående retning ved Fredericia samt frakørselsrampe 59 Fredericia S i østgående retning. Arbejdet starter med, at den gamle belægning affræses. Herefter udføres der lokale reparationer i den underliggende belægning. Endelig udlægges der ny belægning, og til slut påføres der striber. Resultatet bliver en mere jævn kørebane og en bedre køreoplevelse for trafikanterne. Arbejder vil blive udført i følgende tidsrum: På hverdage udføres arbejdet som aften- og natarbejde fra kl. 20.30 til kl. 05.30, dog frem til kl. 08.30 lørdag morgen. Lørdag udføres arbejdet fra kl. 20.30 til kl. 08.30 søndag morgen – dog vil den nye belægning på frakørselsrampe 59 Fredericia S i østgående retning blive udført i dagstimerne om lørdagen fra kl. 12.00 til kl. 20.30 Søndag udføres arbejdet fra kl. 21.30 til 05.30 Arbejdet i vestgående retning, hvor hele motorvejens belægning udskiftes, vil

Vejdirektoratet udlægger ny klimavenlig asfalt på rute 16 Nordre Ringvej ved Viborg13.9.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Fra onsdag den 15. september og cirka to uger frem lægger Vejdirektoratet klimavenlig asfalt på knap to kilometer af rute 16 Nordre Ringvej ved Houlkær, Viborg. Asfaltarbejdet starter med, at den gamle belægning affræses. Herefter udføres der lokale reparationer i den underliggende belægning. Endelig udlægges der ny klimavenlig belægning, og til slut påføres der striber. Resultatet bliver en mere jævn kørebane og en bedre køreoplevelse for trafikanterne. Arbejdet udføres i dagtimerne og trafikken afvikles med signalregulering. Vejdirektoratet beklager på forhånd de gener, som arbejdet vil medføre for vejens naboer og trafikanterne. Dårligt vejr kan udsætte arbejdets afslutning. Yderligere information om vejarbejder og den generelle trafiksituation kan ses på www.trafikinfo.dk

Vejdirektoratet lægger ny asfalt på rute 15 Silkeborgmotorvejen ved Låsby10.9.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Fra i dag og til i morgen aften og igen fra fredag den 17. til søndag den 19. september udskifter Vejdirektoratet den slidte asfalt på Rute 15 Silkeborgmotorvejen ved Låsby Arbejdet finder sted i begge retninger ved rampeanlæg 24 Låsby Arbejdet starter med, at den gamle belægning affræses. Herefter udføres der lokale reparationer i den underliggende belægning. Endelig udlægges der ny belægning, og til slut påføres der striber. Resultatet bliver en mere jævn kørebane og en bedre køreoplevelse for trafikanterne. Affræsningen af den gamle belægning vil foregå fra fredag den 10. september kl. 22.00 og frem til lørdag den 11. september ca. kl. 22.00. Det vil have følgende konsekvenser for trafikanterne: Fra- og tilkørselsrampe 24 Låsby vil være spærret i vestgående retning fra i aften kl. 22.00 til lørdag middag kl. 13.00. Fra- og tilkørselsrampe 24 Låsby i østgående retning vil være spærret fra i morgen lørdag middag kl. 13.00 til samme aften ca. kl. 22.00. Udlægning af den nye belægning v

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum