Økologisk Landsforening

Årets Øko Kok 2020: Og vinderen er…

Del

To kokke, fem timer, tre retter og en økologisk gård, der bugner med grøntsager og frugter var i dag rammen for Årets Øko Kok 2020. Emil Rask Bahr & Frederik Ribberholdt Pedersen fra Sdr. Bjert Kro vandt i dag prisen som de kokke, der kunne sammensætte den bedste menu.

Leif Friis Jørgensen overrække hovedpræmien til Sdr. Bjert Kro. Foto: Marendine Ladegaard
Leif Friis Jørgensen overrække hovedpræmien til Sdr. Bjert Kro. Foto: Marendine Ladegaard

Der var fart over feltet, da 10 kokke fra forskellige økologiske toprestauranter, der har Det Økologiske Spisemærke, dystede om at lave en forret, hovedret og en dessert til et dommerpanel bestående af tre professionelle dommere. Sdr. Bjert Kro med sølvspisemærket vandt stort.

- Det betyder utrolig meget for os. Vi har leveret et godt håndværk i nogle superfede rammer. Kreativiteten sprudler til sådan en konkurrence, for man skal tage hurtige smage- og følevalg. Vi troede fx at vi skulle lave selleri til hovedret, men vi endte med en fortolkning af stuvet hvidkål, lød det fra Sdr. Bjert Kro.

Råvarerne var alt fra marken, æbleplantagen, drivhuset, æg fra hønsegården, honning fra bistaderne, nødder fra træerne, kød fra gårdens dyr, mejeriprodukter fra Naturmælk mv. Det unikke ved konkurrencen er, at det var kokkene selv, der skulle i marken for at høste de råvarer, de ønskede at bruge.

Retterne blev bedømt af 3 professionelle dommere efter kriterierne smag, håndværk, råvarehåndtering, udseende og helhed. Derudover blev kokkene også bedømt på deres evne til at bruge hele råvaren. Det er med til at vise, at man ved at have fokus på både madspild og sæsongrønt kan planlægge køkkenets linje, så det fortsat er økonomisk rentabelt. OG Sdr. Bjert Kro vandt stort

- Alle tre retter havde et ensartet højt niveau og der var mange gode tanker omkring, hvordan de ville anvende råvarerne. De var især gode til at have én råvare i fokus og det gav tre gode retter. Årets Øko Kok er en fantastisk konkurrence, for kokkene skal have et højt niveau, da de ikke kan forberede sig og de skal få idéen med det samme, sagde dommer Anders Halskov-Jensen, Madhjernen

Konkurrencen hylder de restauranter, der er gået foran i branchen og har opnået Det Økologiske Spisemærke. Formålet med konkurrencen er gennem glæde og godt håndværk at inspirere til at anvende friske og økologiske råvarer i køkkenet, for derigennem at motivere til et øget forbrug af økologiske råvarer. Ved at anvende topkokke, som fungerer som ambassadører og inspiratorer, sikrer projektet optimal inspiration til køkkenerne. Det er med til at give mere lyst til at arbejde med de økologiske råvarer og Det Økologiske spisemærke.

- Denne konkurrence kan noget, som ingen andre konkurrencer kan. Den inspirerer til at bruge lokale, økologiske råvarer og noget så simpelt som et æble, som alle har i haven, kan blive til en blød sorbet eller en syrlig sovs til hummeren. Det er ikke svært at lave 100% økologisk mad, for det er faktisk den mest naturlige vej at gå. I dag beviser de her kokke, ikke kun vinderne, at det kan være nemt og sjovt at lave mad, der bare smager af moder jords frodighed, siger Michael Langberg, markedschef, Økologisk Landsforening

Følgende restauranter deltog i konkurrencen

Brace, Alimentum, Hærværk, L’estragon og Sdr. Bjert Kro.

Yderligere info:

Marendine Ladegaard, pressemedarbejder, 2016 4434

Billeder

Leif Friis Jørgensen overrække hovedpræmien til Sdr. Bjert Kro. Foto: Marendine Ladegaard
Leif Friis Jørgensen overrække hovedpræmien til Sdr. Bjert Kro. Foto: Marendine Ladegaard
Download
Én af de tre vinderretter: En fortolkning af stuvet hvidkål. Foto: Marendine Ladegaard
Én af de tre vinderretter: En fortolkning af stuvet hvidkål. Foto: Marendine Ladegaard
Download
Fart over feltet. L'estragon fra Aarhus har plukket friske, økologiske rødbeder. Foto: Marendine Ladegaard
Fart over feltet. L'estragon fra Aarhus har plukket friske, økologiske rødbeder. Foto: Marendine Ladegaard
Download
Download
Brace laver nitrogen-dessert. Foto: Marendine Ladegaard
Brace laver nitrogen-dessert. Foto: Marendine Ladegaard
Download
Alimentum i dyb koncentration. Fot
Alimentum i dyb koncentration. Fot
Download
Download

Information om Økologisk Landsforening

Økologisk Landsforening
Silkeborgvej 260
8230 Åbyhøj

87 32 27 00https://okologi.dk/

I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.

Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening

Nyt videnscenter skal sætte turbo under den grønne omstilling af vores tallerkener29.9.2020 09:03:57 CESTPressemeddelelse

Økologisk Landsforening (ØL) og Dansk Vegetarisk Forening (DVF) etablerer pr. 1. oktober 2020 et nyt videnscenter: Plantebaseret Videnscenter. Det nye videnscenter bliver en platform for forskningsprojekter, vidensdeling og forsøg i relation til omstillingen mod flere økologiske og plantebaserede fødevarer. Formålet er at styrke vidensgrundlaget for et mere økologisk, plantebaseret fødevaresystem fra jord til bord.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum