Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet tjekker unges sommerjob

Del

Arbejdstilsynet sætter igen i år fokus på arbejdsforholdene for unge under 18 år for at forebygge skader på jobbet.

Arbejdstilsynet vil i løbet af juli og august måned se særligt efter unges arbejdsforhold i forbindelse med tilsyn på landets arbejdspladser. Flere unge debuterer på arbejdsmarkedet om sommeren, og det er vigtigt, at de får en god første oplevelse med arbejdsmarkedet.

”Jeg er glad for, at mange unge ønsker at tage et fritidsjob i deres sommerferie. Jeg mener, det generelt er godt for de unge uanset social baggrund at få kendskab til virkeligheden på en arbejdsplads allerede i en tidlig alder. Men vi skal have de unge trygt og godt i gang på arbejdsmarkedet. Jeg er derfor glad for, at Arbejdstilsynet her til sommer retter et særligt fokus på de unges arbejdsmiljø. En arbejdsulykke som ung kan præge et helt arbejdsliv”, siger beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard.

Undersøgelser viser, at unge har en særlig høj risiko for at komme til skade de første måneder på arbejdet. Hver sommer kommer ca. 100 unge under 18 år til skade på deres arbejde.

Det er arbejdsgiverens ansvar

Det arbejdsgiverens ansvar at instruere og oplære de unge og sikre, at de kun sættes til arbejde, de må udføre og kan magte. Arbejdsgiveren skal også være opmærksom på, hvor længe de unge må arbejde, og om de må arbejde alene. Arbejdstilsynet anbefaler, at arbejdsgiveren sørger for grundig introduktion, instruktion og oplæring til nye arbejdsopgaver. Et af de arbejdsredskaber der tegner sig for knap halvdelen af de unges arbejdsulykker, der arbejder inden for butiksområdet, er hobbykniven. Her er det vigtigt, at arbejdsgiveren viser de unge, hvordan hobbykniven skal bruges, og at den fx aldrig må være åben når den ligger i lommen.

Fokus på unge

Arbejdstilsynet sætter fokus på unge i juli og august måned og arrangerer desuden tilsyn inden for nogle af de brancher, hvor man ved, at der kan være problemer med unges arbejdsmiljø fx ved kasse- og salgsarbejde i butikker samt køkken- og serveringsarbejde i restauranter, grillbarer og caféer.

Resultater af Arbejdstilsynets sommerjobindsats i 2019:

  • I 2019 blev der gennemført 251 tilsynsbesøg
  • Der blev afgivet i alt 94 reaktioner.
  • Der blev givet 29 reaktioner inden for reglerne om unges arbejde.
  • Der blev givet 7 strakspåbud inden for reglerne om unges arbejdstid.

Nøgleord

Information om Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet
Landskronagade 33
2100 København Ø

Lars Flindt Pedersen

Pressechef

T 72 20 88 05  |  lfp@at.dk

Pressetelefon 72 20 93 94

Følg pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet

Lav en aftale om en ekstra arbejdsmiljø-indsats og undgå påbud fra Arbejdstilsynet1.9.2020 09:33:28 CESTPressemeddelelse

I september lancerer Arbejdstilsynet to nye tiltag. For det første får virksomheder der ønsker at gøre en ekstra indsats for at styrke arbejdsmiljøet mulighed for at indgå en aftale med Arbejdstilsynet om løsning af et arbejdsmiljøproblem - i stedet for at få et påbud og en gul smiley. For det andet kan virksomheder, der får et påbud få tilbud om dialog og vejledning for at få bugt med udfordringerne.

Arbejdstilsynets nye direktion klar til at trække i arbejdstøjet28.8.2020 10:35:21 CESTPressemeddelelse

Med ansættelsen af ny vicedirektør i Landskronagade og tilsynsdirektør i Hadsten er Arbejdstilsynets direktion fuldtallig og klar til at sætte fuld fart på implementeringen af arbejdsmiljøaftalen. Pernille Harden tiltræder 1. oktober som vicedirektør i Landskronagade på Østerbro. Pernille er 49 år og cand.scient.pol fra Aarhus Universitet. Hun har siden 2013 været kontorchef i Center for Arbejdsmarkedspolitik i Beskæftigelsesministeriets departement og har tidligere bl.a. arbejdet i en årrække i konsulentbranchen. Kristian Pinderup Langbak, der siden april har været konstitueret i stillingen, tiltræder 1. september som tilsynsdirektør i Tilsynscenter Nord i Hadsten. Kristian er 41 år og cand.scient.pol fra Aarhus Universitet og har en fortid fra børne- og ungeområdet i Aarhus Kommune, Frie Skolers Lærerforening og tilsynschef i Tilsynscenter Nord. Direktør Sine Frederiksen tiltrådte selv som direktør 15. juni og er nu glad for at have en fuldtallig direktion på plads: ”Det skal være su

Information på andre sprog om sikkerhed i byggeriet3.7.2020 15:35:53 CESTPressemeddelelse

Udenlandske virksomheder, der udfører arbejde i Danmark, får nu lettere adgang til de vigtigste regler om arbejdsmiljø på bygge- og anlægsområdet. Arbejdstilsynet har udarbejdet nyt informationsmateriale om sikkerhed i byggeriet på en række forskellige sprog, så de udenlandske virksomheder får nemmere ved at sætte sig ind i de danske arbejdsmiljøregler og dermed forebygge arbejdsskader. Når en udenlandsk byggevirksomhed fremover anmelder sig i RUT, vil der i kvitteringsbrevet fra Erhvervsstyrelsen være et link til helt nye informationsmaterialer, der hjælper virksomhederne med at komme sikkert i gang med arbejdet i Danmark. Materialerne ligger på Workplacedenmark.dk og gengiver de vigtigste regler inden for 4 udvalgte bygge- og anlægsområder, nemlig grave- og nedrivningsarbejde samt arbejde i højden på tage og facader. Arbejdsmiljøreglerne er formidlet ved hjælp af illustrationer og let forståelige tekster. Og virksomhederne vil blive sendt videre til information på det sprog, de har f

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum