Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet sætter fokus på seksuel chikane og andre krænkende handlinger

Del

Ni brancher får nu en særlig vejledningsindsats med fokus på seksuel chikane og andre krænkende handlinger. Brancherne er valgt ud, fordi Arbejdstilsynets tal og/eller erfaringer fra tilsyn viser, at de har større forekomst af seksuel chikane og andre krænkende handlinger.

Seksuel chikane og andre krænkende handlinger på arbejdspladsen er et alvorligt arbejdsmiljøproblem, som skal forebygges og håndteres. Det gælder, uanset om den kommer fra kollegaer, ledere, kunder eller andre, som medarbejdere har kontakt med.

Det er ni udvalgte brancher der bl.a. tæller restauranter og barer, film, presse og bøger og politi, beredskab og fængsler som nu får den målrettede vejledningsindsats. Fælles for de ni brancher, der nu får en særlig tilsynsindsats er, at tal fra Arbejdsmiljø og Helbred og/eller Arbejdstilsynets erfaringer på tilsynsbesøg viser, at de har udfordringer med seksuel chikane og/eller krænkende handlinger. Derfor sætter Arbejdstilsynet ekstra fokus på disse brancher med en målrettet vejledningsindsats, der skal hjælpe virksomhederne med at forebygge krænkelser.

”Der er kommet større fokus på seksuel chikane i Danmark i de seneste år. I Arbejdstilsynet vil vi være med til at støtte op om den udvikling ved i højere grad at hjælpe virksomheder med at forebygge, at seksuel chikane og andre krænkende handlinger opstår på arbejdspladsen,” fortæller tilsynschef Lars Toft Pedersen.

Vejledningsindsatsen skal motivere til at forebygge krænkelser

Når Arbejdstilsynets tilsynsførende besøger virksomhederne i de udvalgte brancher, vil de, i forbindelse med det almindelige grundtilsyn, motivere og vejlede til at forebygge seksuel chikane og andre krænkende handlinger ved at informere om emnet, give gode råd og pege på relevante værktøjer. Det gælder for alle grundtilsyn i brancherne fra midt i oktober 2021.

”Tilsynsførende oplever, at det på flere arbejdspladser kan være svært at tale om seksuel chikane og andre krænkende handlinger. Det er en stor barriere, hvis problemet skal forebygges, også fordi vi alle har forskellige grænser for, hvad vi oplever som krænkende. Et vigtigt første skridt er at tage snakken om grænser, god adfærd og omgangstone på ens arbejdsplads. I vejledningsindsatsen vil vi bl.a. inspirere og hjælpe virksomhederne til at sætte den dialog i gang,” fortæller Lars Toft Pedersen.

Gode råd og værktøjer til forebyggelse og håndtering På Arbejdstilsynets hjemmeside kan arbejdsgivere og medarbejdere desuden finde gode råd og værktøjer til at forebygge og håndtere seksuel chikane og andre krænkende handlinger. De kan også anonymt ringe til Arbejdstilsynets hotline om krænkende handlinger og få hjælp.

Brancher udvalgt til vejledningsindsatsen i 2021:

  • Restauranter og barer
  • Universiteter og forskning
  • Butikker
  • Religiøse institutioner og begravelsesvæsen
  • Engros
  • Politi, beredskab og fængsler
  • Hotel og camping
  • Film, presse og bøger
  • Kultur og sport

I 2022 vil flere brancher blive udvalgt til vejledningsindsatsen.

Information om Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet
Landskronagade 33
2100 København Ø

Kontakt

Pressechef Lars Flindt Pedersen 72 20 93 94

 

Følg pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet

Ny digital kemisk risikovurdering skal hjælpe virksomheder til bedre arbejdsmiljø ved rengøring27.4.2022 13:16:33 CEST | Pressemeddelelse

Ansatte, der gør rent, er i daglig i kontakt med rengøringsmidler, der kan medføre hudsygdomme som eksem og allergi samt luftvejssygdomme som astma, hvis der ikke anvendes de rette beskyttelsesforanstaltninger. Ved hjælp af Arbejdstilsynets nye digitale værktøj til kemisk risikovurdering har virksomhederne mulighed for at forebygge mange arbejdsmiljøproblemer med kemi ved brug af rengøringsmidler.

Ny digital kemisk risikovurdering skal hjælpe virksomheder til bedre arbejdsmiljø ved svejsning27.4.2022 13:16:33 CEST | Pressemeddelelse

I brancher, der arbejder med metal og maskiner, er ansatte dagligt udsat for svejse- og skærerøg, hvis der ikke anvendes de rette beskyttelsesforanstaltninger. Det kan i værste fald medføre kroniske lungesygdomme og kræft. Ved hjælp af Arbejdstilsynets nye digitale værktøj til kemisk risikovurdering har virksomhederne mulighed for at forebygge mange arbejdsmiljøproblemer med kemi, der opstår i forbindelse svejsning og skæring i metal.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum