Antallet af ubrugte studenterhuer fra Fyn stiger
Størstedelen af de unge på Fyn, Langeland og Ærø tager en studentereksamen efter folkeskolen. Men fem år efter studenterhuen blev sat på hovedet i 2015, var 563 studenter fra Fyn endnu ikke i gang med en uddannelse. Det er en stigning fra 10 procent til 16 procent på kun to år.
Det viser en ny opgørelse fra DI.
For både Odense og Svendborg var 10 procent af de unge, der fik en studentereksamen i 2013, endnu ikke i gang med en uddannelse fem år senere. Det tal er for studenterårgangen fra 2015 steget til 16 procent i de to kommuner. I Nyborg er tallet steget fra 14 procent af studenterne fra 2013 til 19 procent af dem, der fik deres studentereksamen i 2015. Nordfyn oplever ikke så stor en stigning - fra 8 procent til 10 procent i samme periode. Både Assens og Faaborg-Midtfyn oplever en stigning fra 9 procent til henholdsvis 13 og 14 procent.
- Det er vigtigt, at gymnasiet bliver bedre til at vise studenterne vej til uddannelser, der er efterspurgt af virksomhederne. Især bliver det vigtigt at skabe nye muligheder i gymnasiet, som kan vise vej til erhvervsuddannelser og praksisrettede videregående uddannelser. Samtidig med at der skal sikres obligatorisk erhvervspraktik og mere praksis i undervisningen i folkeskolen, er det også nødvendigt, at undervisningen i gymnasiet bliver mere praksisrettet og får bedre samspil med virksomheder, siger formand for DI Fyn Poul Strandmark og uddyber:
- Det nytter ikke at tro, at vi kan fange alle de unge mennesker i folkeskolen, og få dem til at vælge erhvervsuddannelserne. Vi er nødt til at acceptere, at mange unge vælger gymnasiet og få fat i dem derefter. De ufaglærte studenter er en arbejdskraftreserve, som vi skal have uddannet - og en erhvervsuddannelse er også et rigtig godt bud til denne gruppe.
Det er særligt i de større byer, at andelen af unge studenter, der ikke kommer videre i uddannelsessystemet, stiger. I landkommunerne er der både flere unge, der tager en erhvervsuddannelse efter grundskolen og langt færre, der ikke bruger studenterhuen som adgangsbillet til at tage en uddannelse. Ærø og Langeland oplever som de eneste kommuner en nedgang i andelen af unge, der ikke er kommet i gang i 2015 i forhold til 2013.
- I Odense og de større kystbyer er det en bemærkelsesværdig og ærgerlig stigning, vi har set de sidste to år. Det er jo dygtige unge, som bare ikke har fundet deres vej videre, efter de har fået studenterhuen på. Alternativet til et job som ufaglært, kan netop være en erhvervsuddannelse. På Fyn vil virksomhederne stå med åbne arme for at få dem ind i virksomheden – det gælder både nu og i fremtiden, siger Poul Strandmark.
På landsplan var knap 17 procent af de 46.000 unge, der tog en studentereksamen i 2015, efter fem år endnu ikke i gang med eller havde gennemført en uddannelse.
Følg Dansk Industri på:
Kontakter
Formand for DI Fyn Poul Strandmark, telefon 2615 2733
Regional konsulent for DI Fyn Steen Høygaard, telefon 2566 6317
Presserådgiver i DI Lars Bøgeskov, telefon 22 36 31 38
Links
Information om DI Fyn
Følg pressemeddelelser fra DI Fyn
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI Fyn
Markant flere plus-80 årige øger behovet for flere friplejehjem9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om 15 år er antallet af ældre over 80 år i Assens, Langeland og Nordfyns kommuner steget med 50 procent, viser nye tal. Og i Svendborg og Middelfart er stigningen endnu større. Det kræver flere plejehjem og ældreboliger, som de fynske kommuner allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning og samtidig give borgerne flere valgmuligheder, mener DI Fyn.
Ny mand i spidsen for 1.400 fynske virksomheder14.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Industris regionale forening DI Fyn har valgt CEO John Veje Olesen fra den højteknologiske virksomhed Ken Hygiene Systems A/S i Broby som ny leder af bestyrelsen.
DI Fyn Erhvervstræf 2025: Hvordan tackler fynske virksomheder den usikre verden?9.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan udvikler Ukraine-krigen sig? Hvad finder Trump på næste gang? Og hvordan skal virksomhederne navigere i den uforudsigelige dagligdag? Kom med på DI Fyns Erhvervstræf 14. maj, som indledes af DI Fyns nyvalgte bestyrelsesleder. Her kan du møde Danmarks mest efterspurgte ekspert, professor Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet, tidligere rådgiver på den danske ambassade i Washington Mads Dalgaard Madsen – og fynske virksomhedsledere, som fortæller, hvordan de tackler usikkerheden.
Der er blevet længere mellem busserne på Fyn17.2.2025 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Siden 2010 er antallet af timer, som de kommunale busser kører på de fynske landeveje, faldet med cirka 64.000 timer. Særligt i Kerteminde, Middelfart, Odense og Svendborg er der blevet længere mellem busserne, samtidig med at mellem 20 og 40 procent af familierne i de fire kommuner ikke har bil. De fynske kommuner har forsømt busruterne, og nu mærker vi konsekvenserne, mener DI Fyn.
DI Fyn skal have ny bestyrelsesleder19.12.2024 06:49:20 CET | Pressemeddelelse
Efter otte år i spidsen for DI Fyn har bestyrelsesleder Poul Strandmark besluttet at forlade posten ved årsskiftet. Årsagen er, at Poul Strandmark har solgt sin virksomhed Bluepack A/S til den hollandske koncern Royal LC Packaging Group. - Poul er en af bestyrelses-veteranerne i DI’s 18 regionalforeninger og har lagt et stort og utrætteligt arbejde i Dansk Industri, det gælder i både hovedbestyrelsen og ikke mindst i DI Fyn gennem alle årerne, siger chef for Erhvervsudvikling Annette Christensen, DI. DI Fyn er med over 1.400 medlemsvirksomheder en af de største regionalforeninger i Dansk Industri. Foreningen arbejder i alle fynske kommuner bortset fra Middelfart, som hører under DI Trekantområdet og ledes af en 15 m/k stor bestyrelse bestående af ledere fra virksomheder over hele Fyn. Poul Strandmark fremhæver, at DI Fyn blandt andet har været med til at få fynske kommuner, virksomheder og andre interessenter til at samarbejde som ”Et Fyn – en stemme”, og glæder sig over, at udvidelsen
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum