Antallet af patienter i Region Hovedstaden stiger – også COVID-pladser bliver fyldt
I takt med at coronasmitten breder sig, oplever de store akuthospitaler i Region Hovedstaden nu også, at antallet af indlagte med COVID stiger – samtidig er der et stigende antal medicinske patienter indlagt af andre årsager.
”Vi venter med nogen bekymring på, om de mange smittede hen over jul og nytår giver øget pres på vores hospitaler. Derfor er vi nødt til at forberede os på at kunne skalere op og dermed flytte rundt på personalet, men der er et stort fokus på, at hospitalerne først og fremmest hjælper og aflaster hinanden,” siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S).
Det vurderes løbende om der er behov for at skaffe yderligere kapacitet til COVID-patienter. Hospitalsdirektionerne mødes næste gang den 6. januar for at drøfte, om der skal skaleres op fra det nuværende trin 3 (260 pladser) til patienter, der indlægges til behandling for COVID – de såkaldt alment isolerede patienter. Antallet af indlagte ventes aktuelt at ligge omkring 300 inkl. patienter indlagt på intensiv.
Isolation er krævende
”Selvom det stigende antal COVID-patienter ikke ser ud til at havne på intensiv, så er der stadig en del af patienterne, som er meget syge. Og uanset hvad er det en stor belastning for hospitalerne, når et stadig stigende antal patienter skal behandles i isolation med alt, hvad det kræver af personalet med brug af bøvlede værnemidler og ekstra meget fokus på hygiejne. Samtidig er der mange medarbejdere, der er syge eller hjemsendt i isolation. Så samlet set er der et stort pres,” siger Lars Gaardhøj.
På grund af presset har Region Hovedstaden også midlertidigt suspenderet udrednings- og behandlingsgarantien med ikrafttræden fra 3. januar, og der sendes en del patienter ud til behandling på privathospitaler.
Fordeling af patienter
Hospitalerne skal sammen med Akutberedskabet vurdere, hvordan de bedre fordeler patienter, så der tages størst muligt hensyn til patienternes behov for behandling, mulighederne for transport og den øvrige belastning på hospitalerne.
”Derfor vil der være patienter, der oplever, at de i stedet for en indlæggelse på Hvidovre eller Bispebjerg Hospital køres til fx Nordsjællands Hospital. Det er måske ikke optimalt af hensyn til de pårørende, men vi er nødt til at fordele patienterne der, hvor der er flest hænder til at tage imod. Det håber vi, at der er forståelse for,” siger Lars Gaardhøj.
Mens der opleves stort pres på afdelinger, der behandler både COVID-patienter i almen isolation og patienter med andre akutte sygdomme, så er der lige nu ikke behov for at skrue op for antallet af pladser til intensivpatienter. Her ligger tallet stabilt omkring 100 patienter og ca. 30 med COVID.
FAKTA
- Når Region Hovedstaden trækker tal fra Sundhedsplatformen for at skabe overblik over antallet af indlagte med COVID på de somatiske hospitaler, så skal der tages højde for en betydelig grad af efterregistrering. Så når vi har tal fra 3. januar, der siger 237 COVID-indlagte på de somatiske hospitaler, så forventer vi, at tallet reelt lander omkring de 300.
- Efterregistrering skyldes både, at der er forsinkelser i registrering af diagnoser, og der er patienter, som får (behandlingskrævende) COVID undervejs i indlæggelsen, hvorved at hele deres indlæggelse kommer til at tælle med i opgørelsen og medføre ændringer i de historiske tal.
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Virtuel virkelighed giver nyt håb til patienter med stemmehøring3.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning publiceret i The Lancet Psychiatry viser markant effekt af ny VR-behandling. Studiet dokumenterer, at patienter med skizofreni oplever mindre stemmehøring en ved almindelig behandling.
Amager og Hvidovre Hospital orienterer borgere om manglende opfølgning på undersøgelse1.7.2025 13:07:29 CEST | Pressemeddelelse
Hospitalet har konstateret, at der i forbindelse med specifikke typer af skanninger - primært af hjertet - ikke er sket en korrekt opfølgning på bifund ved undersøgelsen. Fejlen kan betyde, at tidlige tegn på sygdom, primært i lungerne, ikke er blevet opdaget. Hospitalet er i gang med at gennemgå ca. 800 skanninger, og det ventes at omkring 20 patienter skal indkaldes til nærmere undersøgelse.
Hvidovre-professor modtager 60 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden27.6.2025 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professor Nina Weis fra Hvidovre Hospital modtager 60 mio. kroner fra Novo Nordisk Fondens 2025 Challenge Programme til at undersøge sammenhængen mellem kronisk hepatitis B og fx hjertesygdomme og diabetes 2 – og potentielt redde mange tusinder liv.
Kendte buslinjer begynder at køre om natten i weekenden27.6.2025 10:19:54 CEST | Pressemeddelelse
Fra d. 29. juni begynder tre af Region Hovedstadens passagertunge S-buslinjer 200S, 400S og 500S at køre om natten i weekenden. Det vil gøre det lettere og mere overskueligt for borgerne at tage bussen hjem – også om natten.
Hørepatienter skal have moderne rammer og flytte til Glostrup20.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regionsrådet tilsluttede sig tirsdag et forslag om, at hørepatienter flyttes fra Bispebjerg Hospital til Rigshospitalet Glostrup. Sagen er sendt i høring.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum