Røde Kors

Ansøgere til Røde Kors Vinterhjælp mangler mad, medicin og gode oplevelser med børnene

Del
Indtil videre har 10.000 børnefamilier ansøgt om Vinterhjælp hos Røde Kors, som åbnede for puljen 17. januar. ”Der er stort behov for hjælp. Nogle familier mangler ganske enkelt det allermest basale”, fortæller generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl

Mangel på tøj og sko, ingen frisk frugt og grønt, og fravalg af nødvendig penicillin til børnene. Det er dagligdagen for mange børnefamilier i januar 2023 efter måneder med høje prisstigninger på bl.a. el og dagligvarer. Derfor åbnede Røde Kors 17. januar for en akut Vinterhjælpspulje, hvor udsatte børnefamilier kan søge om en økonomisk håndsrækning i en tid, hvor økonomien er hårdt presset for mange.

Vinterhjælp uddeles med midler fra bl.a. Socialministeriet og energiselskabet Norlys og består af gavekort på 1000 kr. til Coop-butikkerne Kvickly, Dagli’Brugsen og SuperBrugsen over hele landet. Røde Kors forventer at uddele 16.000 gavekort. Indtil videre har 10.000 søgt puljen. Og behovet for økonomisk hjælp er stort og meget tydeligt.

”Vi læser hjerteskærende vidnesbyrd fra familier, som er udsat for et ufatteligt stort pres på grund af en økonomi, der ikke rækker hverken helt eller halvt. Børn, der ikke får frugt og grønt, ikke får vintertøj eller -støvler, og syge børn, som ikke får den nødvendige penicillin, fordi der ikke er råd. Der er forældre, der fortæller, at der er hele dage, de ikke spiser, fordi de prioriterer mad til børnene”, fortæller Anders Ladekarl.

Stor risiko for depression eller stress
De personlige vidnesbyrd bekræfter resultaterne af den undersøgelse, som Røde Kors offentliggjorde i december. Undersøgelsen er foretaget blandt udsatte børnefamilier i Danmark, og den viser bl.a., at 66 % har undladt at give deres børn nødvendigt tøj eller fodtøj, at 24 % har undladt at give deres børn nødvendige måltider og at 16 % af forældrene har undladt at købe lægeordineret medicin til deres børn, fordi de ikke har haft råd. Langt de fleste (mellem 75 % og 82 %) svarer, at årsagen er prisstigninger på dagligvarer, el og varme. Yderligere 14-19 % svarer, at det til dels skyldes prisstigningerne. 

Undersøgelsen viser desuden, at næsten hver anden (49 %) af forældrene i undersøgelsen er i stor risiko for depression eller stressbelastning. Knap halvdelen af forældrene har dermed en trivselsscore, der er så lav, at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man overvejer at søge hjælp hos læge.

Til sammenligning viser en tidligere stor undersøgelse blandt småbørnsforældre i Danmark, at mellem 12-13 % af forældrene er i risiko eller stor risiko for stress eller depression. Det samme gælder for 69 % af forældrene i Røde Kors' undersøgelse. 

"Overlever i stedet for at leve"
Og mange af de familier, der indtil videre har søgt Vinterhjælp hos Røde Kors, beretter om stor sorg og magtesløshed over ikke at have råd til nogle af de allermest basale ting til deres børn.

”Nogle skriver, at de ikke føler, at de lever men blot overlever. Det må være vanvittigt hårdt at stå op til en dagligdag, hvor du hele tiden skal tænke over, hvor det næste måltid skal komme fra og hvor det, at dit barn vokser, er forbundet med ondt i maven, fordi du ikke har råd til at købe tøj eller sko i den rigtige størrelse. Derfor er vi glade for, at det har været muligt at etablere en pulje, som kan hjælpe de allermest trængte børnefamilier her og nu. Det er der stort behov for”, siger Anders Ladekarl.

Flere familier længes også efter ’overskudsoplevelser’, skriver de i ansøgningerne til Vinterhjælp:

”Chips til fredag aften. En tur i biografen. Det er ikke vilde ting, forældrene ønsker sig, men de giver udtryk for, at de savner at forkæle deres børn, for det er der simpelthen ikke råd til”, fortæller Anders Ladekarl.

For at komme i betragtning til Vinterhjælp kræver det, at man har mindst ét hjemmeboende barn under 18 år og opfylder de økonomiske kriterier. Røde Kors forventer at kunne uddele 16.000 gavekort.

 

Røde Kors’ Vinterhjælp kan søges på rødekors.dk/vinterhjælp

Kontakter

For henvendelser kontakt Røde Kors’ pressetelefon:

3529 9699
Røde Kors.dk/presse

Links

Information om Røde Kors

Røde Kors
Røde Kors
Blegdamsvej 27
2100 København Ø

+45 35 25 92 00https://www.rodekors.dk/

Røde Kors er altid til stede

Hver dag redder vi liv og ruster mennesker til at klare sig gennem kriser og katastrofer. Vi skaber fællesskaber og støtter samfundets sårbare til et bedre liv, og i kriser er vi en del af det nationale beredskab i Danmark.

192 lande er med Genevekonventionen blevet enige om at have Røde Kors som fælles hjælpeorganisation. Vi hjælper mennesker på begge sider af konflikten og i de fjerneste egne af verden. Uden hensyn til nationalitet, religion eller politiske holdninger.

Vi er verdens største humanitære organisation med omkring 12 millioner frivillige over hele verden. Vi er en bevægelse for medmenneskelighed i verden, i lokalsamfundet og dér, hvor du bor.

Følg pressemeddelelser fra Røde Kors

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Røde Kors

Stærkt samarbejde mellem aktører var afgørende for succesfuld modtagelse af ukrainske flygtninge, viser ny rapport23.2.2023 05:00:00 CET | Pressemeddelelse

En ny rapport fra KL, Røde Kors og DRC Dansk Flygtningehjælp tegner et billede af en ekstraordinær situation omkring modtagelsen af de mange ukrainske flygtninge og et tæt og fleksibelt samarbejde mellem staten, asylcentre, kommuner, civilsamfundsorganisationer og private aktører. Rapporten opsamler viden og erfaringer omkring den historisk store tilstrømning af flygtninge og giver en række anbefalinger til modtagelse af flygtninge i Danmark i fremtiden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum